Bilgiyle Yoğrulmak İsteyenlerin Zihnine Bir Ok Gibi Saplanıp Derin Düşüncelere Daldıracak 16 Soru ve 16 Cevap

Bu bilgileri öğrenir öğrenmez hayatınızda muhtemelen pek bir değişiklik olmayacak ama dimağınızı arşa değdirmeye bir adım daha yaklaşacaksınız, orası kesin...

Bu içerik hazırlanırken 1 malumat ve 1 Soru 1 Cevap Instagram hesapları kaynak olarak kullanılmıştır. Paylaştıkları bilgiler için kendilerine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

1. Kenopsia nedir?

Genellikle insan kalabalığı olan, fakat şu anda terk edilmiş gibi sessiz olan bir yerin ürkütücü atmosferi için kulanılan kelimedir.

2. Planned Obsolescence ya da dilimizdeki karşılığıyla "Kasıtlı Eskitme" ne demektir?

Satın aldığımız ürünün bilinçli olarak daha az dayanıklı üretilmesi ve planlanmış bir tüketim ömrünün olmasına 'Kasıtlı Eskitme' denir.

Kasıtlı eskitmenin amacı; sermaye ve büyümenin 'sonsuz büyümesini' sağlamak için, üretilen ürünlerin kasıtlı olarak kullanım ömürlerini normalden daha düşük seviyeye çekip tüketicinin sürekli yeni ürün almasını sağlamaktır.

3. Helikopterlerin kuyruklarındaki küçük pervaneler ne işe yarar?

Ana pervanenin dönüşünden dolayı helikopter tam aksi istikamette bir tepki kuvvetine maruz kalır. Bu kuvvet de kendi etrafında dönmesine sebep olur. Kuyruklarındaki küçük pervaneler ise helikopterin kendi etrafında dönmesini engeller.

4. Awumbuk ne demektir?

Papua Yeni Gine’de kullanılan bir sözcük. Evinizi ziyarete gelen misafirler gittikten sonra evin bir anda size boş gelmesiyle birlikte içinizde oluşan yalnızlık hissini tanımlar.

5. Kahvenin yanında su ikram edilmesinin sebebi nedir?

Osmanlı dönemlerinde eve misafir geldiğinde ev sahibi hemen bir kahve ikramında bulunur, yanına da bir bardak su koyardı. Misafir eğer suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğu anlamına gelirdi ve ev sahibi de sofrayı hazırlardı. Kahveyi önce içerse bundan sohbet etmek için uğradığı ve tok olduğu anlaşılırdı. Kısacası misafir karnım aç demeden su ile durumunu ima eder, ev sahibi de ona göre davranırdı.

6. Eyfel Kulesi’nden nefret eden Fransız yazar kimdir?

Guy de Maupassant. Kendisi sürekli Eyfel Kulesi’ndeki bir kafede oturur ve 'Madem kuleden nefret ediyorsun, o halde neden hep buradasın?' diye laf dokunduranlara da 'Paris’te Eyfel’in görünmediği tek yer burası.' cevabını verirmiş.

7. İki gözümüz olduğu halde neden tek görürüz?

Bunun nedeni, her iki gözden alınan görüntü bilgisinin beyindeki ilgili alanda üst üste bindiriliyor olmasıdır. Bu sayede bir iki farklı görüntü yerine derinliği olan tek görüntü görürüz. 

Gözlerimiz, bakılan nesnenin değişik iki açısından farklı iki görüntü algılar ama bu iki farklı görüntü her iki gözde de birbirine denk iki alana düşer. Beyinde görme lobunda da bu alanların karşılığı olan bir kısım bulunur. İşte görüntülerin üst üste bindirilmesi de bu alanda gerçekleşir.

8. Saldırgan ve ilkel yaşam biçimi yüzünden 'köpek' takma ismini alan ve "Delirmiş Sokrates" olarak bilinen filozof kimdir?

Diyojen.

9. Triskaidekafobisi (13 korkusu) olan ünlü yazar kimdir?

Korku ve gerilim romanları yazarı Stephen King'in 'triskaidekafobisi' vardır, yani 13 sayısından korkar. King, kendisine bununla ilgili bir soru sorulunca korkusunu şöyle ifade ediyor: 

'13 sayısı söz konusu olduğunda omurgamda aşağı yukarı doğru hareket eden o ürperti asla geçmez. Yazarken 13 ve 13'ün katı olan bir sayfaya geldiğimde asla durmam, 'güvenli' bir sayıya gelene kadar yazmaya devam ederim. 13 yerine 12 adım atmış olmak için evin merdivenindeki son iki basamağı tek adımda çıkarım. Okurken 94, 193, 382 gibi gibi toplamı 13 yapan hiçbir sayfada da durmam.'

10. Temizlik işçilerinin çöpten topladıkları kitaplarla kütüphane kurulan şehir hangisidir?

Ankara. Toplanan kitap sayısı 4000’in üzerindedir. Yırtıkları tamir edilen kitaplar, kategorilere ayrılıp kitapseverlerin kullanımına sunulmaktadır.

11. İki dakika kuralı nedir?

İki dakika kuralı, iki dakikadan az sürecek olan işler için beklemeden o işi yapmamızı söyleyen bir kuraldır. İki dakikada bitecek bir işi bekletmenin manası yoktur diyen bu kuralın esasları şudur: Kalk, yap ve kurtul.

12. Bozuk paraların kenarları neden tırtıklıdır?

Banknot icat edilene kadar para; altın, gümüş gibi değerli madenlerden üretilmekteydi. O dönemin üçkağıtçıları ise paraların kenarını kazıyarak bu değerli madenlerden para kazanıyordu. Tüccarlar, kenarı yontulmuş para almak istemediği ve bu durum da ticaret sistemini bozduğu için paralar tırtıklı yapılmaya başlandı.

13. 2020 yılı UNESCO tarafından kime ithaf edilmiştir?

2020 yılı UNESCO tarafından “Bilge Tonyukuk Yılı” ilan edilmiştir.

14. Benjamin Franklin Etkisi nedir?

Benjamin Franklin Etkisi, biriyle bağ kurmanın en iyi yolunun iyilik yapmak değil, iyilik istemek olduğunu savunur. Benjamin Franklin şu şekilde tanımlıyor: Size iyilik yapmış birisi, sizin ona bir iyilik yapma zorunluluğunu yerine getirmenize kıyasla, yeniden size iyilik yapmaya çok daha hazır olacaktır.

15. Daktilo kullanılarak yazılan ilk kitap hangisidir?

1876'da yayımlanan Tom Sawyer’ın Maceraları. Mark Twain, kendi otobiyografisinde daktilo kullanarak kitap hazırlayan ilk kişi olduğunu söyler. Yapılan araştırmalar da bunun doğru olduğu yönündedir.

16. Ikea Etkisi nedir?

Kişilerin kendi yaptıkları ürünlere hazır halde olanlardan daha fazla değer vermeleri durumu “Ikea Etkisi” olarak tanımlanır. 1940’lı yıllarda Betty Crocker adında bir pasta şirketi, kek yapmak için lazım olabilecek bütün malzemeleri toz haline getirerek kutu içinde satmaya başlar. Tek yapılması gereken karışıma su ekleyip fırına atmaktır ama ürün hiç tutmaz. Bunun üzerine üründen yumurta ve süt çıkarılır ve yeniden piyasaya sürülür. Bu değişiklikten sonra ürün adeta yok satar. İnsanların kek yapmak için daha fazla uğraştıklarında keki daha çok sevdikleri görülür. Görüyorsunuz, yapboz halinde eşyalara olan tutkumuz boşuna değil.

Eğer bu içerik ilginizi çektiyse kaliteli bilgi açlığı çekenler için hazırladığımız bir önceki içeriğimize de mutlaka göz atın.👇

Gereksiz Bilgilerin Fink Attığı İnternet Aleminde Kalitesiyle Farkını Koyacak 15 Soru ve 15 Cevap

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı Euroleague'de Üst Üste İkinci Kez Şampiyonluğa Ulaştı!
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
YORUMLAR
14.02.2020

'Kenopsia', 'Awumbuk' ve 'Ikea Etkisi' kavramları çok hoşuma gitti :) Bayılırım böyle nadir bilinen kelimelere, tabirlere :) Hoş ve güzel bir içerik :)

14.02.2020

işte kaliteli içerik

14.02.2020

#16 Vay ibne kapitalistler! Hep cebimizdekinin peşindeler :)

14.02.2020

#2 de öyle

TÜM YORUMLARI OKU (11)