Bilgi Yarışmalarındaki Milyonluk Soru: İnsanlık Tarihinin En Uzun Yılı Kaç Gün Sürdü?

Genel kültür seviyenizi arttıracağınız bir bilgiyle karşınızdayız! Hepimiz bir yılın 365 gün olduğunu biliyoruz. Ancak  MÖ 46 yılının 445 gün olduğunu söylesek inanır mısınız? Bizce inanmalısınız çünkü doğru! Buyurun detaylara 👇

Tarihte yolculuk yapmaya hazır mısınız? Sizleri MÖ 46 yılına götüreceğiz.

Aslına bakarsanız MÖ 46 yılı, iki olay dışında dikkate değer bir yıl değildi. Bu olaylardan ilki, Jül Sezar'ın yıllar önce Galya'dan gelen kıdemli askerleriyle Rubicon'u geçerek başlattığı iç savaşı bitirmesiydi. İkincisi ise tarihin en uzun yılı olması!

MÖ 46 resmi olarak 445 gün uzunluğundaydı!

Peki bu nasıl mümkün olabilir? Bu soruyu cevaplamak için, Roma ay takvimine bakmalı ve o sırada Jül Sezar'ın hakim olduğu gücü incelemeliyiz. Roma ay takvimi ile başlayalım!

Jülyen takviminin ortaya çıkmasından önce, Romalılar önemli dini olaylara bağlı bir ay takvimi kullandılar. Bu takvimin sorunsuz olarak ilerlemesini sağlamak için çok fazla ince ayar yapılması gerekiyordu. Bunun nedeni, güneş yılının 365–1/4 gün olmasına kıyasla ay yılının yalnızca 355 gün uzunluğunda olması.

Her dört yılda bir, ay takvimi ile güneş takvimi arasında 41 günlük bir fark oluyordu.

Ay takvimine gerekli düzenlemeler yapılmazsa mevsimler kaymaya başlardı. Mevsim kayması nedeniyle hiçbir mahsullerin hasada hazır olmadığı zamanlarda hasatlar yapılırdı. Bunun sebebi ise takvimin hasat zamanını göstermişti. 

Roma'nın dini liderleri takvimi yönetmekten sorumluydu ve mevsimleri bildiğimiz haline döndürmek için belirli aralıklarla günler, hatta aylar eklemek zorundaydılar. Bu sistem yüzlerce yıldır yürürlükteydi ve antik Roma geleneği nedeniyle dokunulmazdı.

Ancak Jül Sezar, bu eski takvimin saçma olduğunu düşündü. Bu yüzden değiştirmeye karar verdi.

MÖ 46'da Sezar, gücünün zirvesine ulaşmaya başlamıştı. Akdeniz'deki tüm düşmanlarını ortadan kaldırmıştı. Hatta Sezar'ın bir tanrı olduğunu ilan eden dini tarikatlar ortaya çıkmaya başlamıştı. Takvim değişikliği de Sezar'ın gücünün zirvesinde olduğu dönemde yapıldı. Artık ay takvimi yerine güneş takvimi kullanılacaktı.

Yeni yıl, her dört yılda bir artık gün ile dengelenen 365–1/4 güne sahip olacaktı.

Mevsimler dört eşit çeyreğe bölünecekti. Aylar güneş tarihiyle aynı hizaya gelecek ve ay takviminin sürekli ince ayar yapma zorunluluğunu ortadan kalkacaktı.

Peki tüm bunların MÖ 46'nın 445 gün olmasıyla ne ilgisi var?

Sezar'ın yaşamı boyunca Roma'da meydana gelen genel karışıklık nedeniyle, takvimin düzenlenmesi ihmal edilmişti. Bu, Sezar'ın Roma'da zafer geçit töreni yaptığı sırada takvimin güneş yılından itibaren tamamen bozulduğu anlamına geliyordu. Sezar, bu sorunu çözmek ve yeni takvimini başlatmak için MÖ 46'yı 80 gün daha uzattı ve o yıl 445 gün sürdü.

Sonuç olarak hala Jülyen takvimini kullanıyoruz.

Sizce de çok ilginç değil mi? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir,

Gördükten Sonra Dünyaya Bakış Açınızı Değiştirecek Her Biri Birbirinden Enteresan 15 Görsel
Yeni Bir İlişkinin Heyecanıyla İnsanların Görmezden Geldiği Toksik Hareketler
İnsan Davranışlarıyla İlgili En İlginç Gerçekleri Öğrenince İnsan Sarrafı Olmaya Bir Adım Daha Yaklaşacaksınız

Popüler İçerikler

Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
23.04.2023

Ben hep miladi takvim kullandığımızı zannediyordum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ