Bilenlerin Hep Konuştuğu Bilmeyenlerin Biliyormuş Gibi Yaptığı Kuantum Fiziği Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Arkadaş buluşmalarında ya da herhangi bir sohbette konu bir şekilde kuantum fiziğine gelebiliyor. Bu konuşmalardan geri kalmak istemeyenler ve kuantum fiziği nedir öğrenmek isteyenler için bu kuramı detayları ile açıkladık. Keyifli okumalar!

Kuantum, Latince “quantus” yani ne kadar, ne büyüklükte sözcüğünden gelir.

Aynı zamanda kuramın belirli fiziksel nicelikler için kullandığı kesikli birimlere gönderme yapar. Mekanik ise Latince “mechanicus” yani makinelere ait veya yaratıcı sözcüğünden gelir.

Kuantum mekaniği ya da kuantum fiziği atom altı parçaları inceleyen temel bir fizik dalıdır. Kuantum mekaniği; moleküllerin, atomların ve bunları ortaya çıkaran elektron, proton, nötron gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır.

Kuantum mekaniğinin çalışma alanı, parçacıkların birbirleri ile ışın, x ışını, gama ışını gibi elektromanyetik radyasyonlarla olan iletişimlerini de içine alır.

Kuantum mekaniğinin temelleri 20. Yüzyılın ilk yarısında Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr gibi bilim insanları tarafından atılmıştır.

Bu alanda belirsizlik ilkesi, kara cisim ışınımı, dalga kuramı, anti madde gibi kavramlar ve kuramlar geliştirilmiştir. Aynı zamanda bu kuramların geliştirilmesi klasik fiziğin değişimlere uğramasına da neden olmuştur.

Newton mekaniği, makro ölçekte olan kısımları açıklamak için kullanılırken mikro evreni açıklamaya gelindiği zaman yetersiz kalır.

Newton mekaniğinin tersine kuantum mekaniği evrende hiçbir fiziksel olayın kesin ve ortaya koyulabilir olmadığını açıklar. Bunun yerine ise bütün bildiklerimizin yalnızca istatiksel verilerden ibaret olduğunu söyler.

Kuantum fiziğini en basit şekilde açıklamak gerekirse şöyle söylenebilir; Mutlak doğrular yoktur, tecrübeler ile elde edilen doğrular vardır. Kuantum fiziği olasılığı yöntem olarak belirleyen bir kuram olarak da açıklanabilir.

Kuantum mekaniği, atom altı parçacıkların ve gözlemlenemeyen sistemlerin davranışlarını temel olarak kabul eder. Kuantum mekaniğinin esas aldığı şeyler ise doğa ve sistem değil insandır.

Kuantum mekaniğinin savunduğu bir başka durum ise bir varlığı gözlemlerken o varlığın mutlaka bir değişime uğruyor olmasıdır. Yani kurama hâkim olan düşünce objektif gözlem bile kendi içerisinde objektif değildir düşüncesidir.

Klasik fizik, insanın dışarıdan gözlem yapabildiği bir bilimdir. Kuantum fiziğinde insan bütünün bir parçası olarak bulunur ve insan gözlemin içerisinde yer alır. Bu nedenle de anlaşılması oldukça zordur.

Örneğin buzdolabının kapağını kapadığınız zaman dolabın içerisindeki ışık söner ama siz bunu göremezsiniz. Yine de ışığın söndüğünü bilirsiniz. Ancak bu durumu gözlemlemek istediğiniz zaman ışığın yandığını görürsünüz.

Kuantum mekaniği, bilinç olmadan maddenin varlığını kabul etmez. Yani bu teoriye göre aslında var olan her şey soyuttur ve birbirleri ile etkileşim halindedir.

Kuantum fiziğinin temel prensibi evrende enerjini süreksizliği yani kuantlar halinde olmasıdır. Bu teorinin bir diğer çarpıcı buluşu ise birbirleri ile iletişim fırsatı bulunmayan iki varlık arasında korelasyonlar gözlenebiliyor olmasıdır.

Bu durumu da şöyle açıklayalım: Aynı kaynaktan çıkıp karşı doğrultulara ilerleyen iki fotonun oluşturduğu foton çiftinin bağlaşımlı davranışlarını örnek olarak gösterebiliriz. Bu çiftlerden biri üzerinde yapılan ölçümün çiftin diğeri üzerinde de etkileri olduğu görülebilir bir gerçektir.

Kuantum fiziği, temelde tüm maddelerin ve tüm enerji akışının belli küçük ölçeklenebilir temellere ayrıldığı bir kuramdır.

Kuantum mekaniğinin tek bir insan tarafından geliştirildiği düşünülse de bu düşünce yanlıştır. Kuantum mekaniği birden çok insanın bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır.

Planck, Einstein, Bohr, De Broglie, Schrödinger, Heisenberg, Dirac ve Pauli gibi ünlü bilim insanları bu kuram üzerine çalışmış ve her biri bu çalışmalarından ötürü Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüşlerdir.

Kuantum fiziği, son zamanlarda sinema sektörünün de ilgi alanına girmiştir. Kuantum mekaniğinin metafizik ve felsefe ile aynı alanlarda birleştirilmesiyle kurgulanan pek çok filmin temelinde kuantum mekaniğinin ortaya koyduğu yasalar yer alır.

Kuantum mekaniğini konu alan filmler arasında Agora, The Fountain, The Butterfly Effect, Cloud Atlas gibi filmler yer alır.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Korkutucu Güce Sahip Güneş Patlamalarının Gezegenimizi Nasıl Etkilediğini Biliyor muydunuz?
James Webb Uzay Teleskobu Rengarenk Kum Saatine Benzeyen Bir Yıldızın Doğum Anını Yakaladı
Mars'taki Toz Fırtınalarının Dünya'dakine Benzer Şekilde Bulut Oluşturduğu Ortaya Çıktı

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!