Bildiklerinizi Unutun! Bunca Yıl Sebze Sandığınız Ama Aslında Meyve Olan Besinler

Meyve, çiçeğin dişi organının, döllenme sonucunda farklılaşıp, yumurtalığın gelişmesiyle meydana gelen ve tohumları taşıyan organa denir ve yapılan bilimsel çalışmalar sonucu çekirdeği olan besinler meyve olarak kabul edilmektedir.

Bazı besinlerin meyve mi, sebze mi olduklarını tanımlamakta zorlanırız, şöyle bir durur düşünür, onları rengine, kullanımına göre bir tanıma sokmaya çalışırız. Fakat bazen sebze oluğuna emin olduğumuz besinler bile aslında birer meyve olabilir.

1. Domates

Her şey domatesle güzel! Birçok faydası pişmiş haliyle ortaya çıkan domatesi neredeyse her yemekte kullanıyoruz. Hal böyle olunca hakkını da en çok yediğimiz meyvelerden biri oluyor tabii. Domates, çiçeğin tabanında yetişir ve ayrıca bitkinin tohumlarını da içerir.

2. Dolmalık biber

Dolmalık biber, antioksidan etkisiyle bilenen ve bir sebze değil de meyve olduğuna inanılamayan rengarenk bir besinimiz. Şöyle güzel bir iç hazırlayıp doldurduğumuz şeyin meyve olması biraz ilginç geliyor tabii insana. Ama aslında dolmalık biber, Capsicum ailesinin, yanma hissine neden olduğu bilinen kapsaisin üretmeyen tek üyesi.

3. Patlıcan

Patlıcan bir sebze mi, yoksa bir meyve midir? Hmm... Bir patlıcanı kesip yakından baktığımızda gördüğümüz, etine gömülmüş birkaç minik tohum aslında bize doğru cevabı vermek için bir kanıt niteliğindedir. Güzel rengiyle patlıcan bir meyvedir.

4. Bezelye

Bezelye de yemeklerimizi süsleyen en güzel garnitürlerden biri. Fakat bezelyeyi çiğ yemiyor ve yemeklere katıyor da olsak bu durum bir besini sebze olarak nitelendirmeye yetmez. Bezelye, Pisum sativum adı verilen ve bir bakla meyvesinin içine yerleştirilmiş küçük yuvarlak bir tohumdur.

5. Zeytin

'Zeytin meyve midir, sebze mi?' sorusu ile karşılaştığımızda önce bir durur, birkaç saniye düşünür ve sonra cevaplarız. Belki doğru cevabı veririz ama kafamızda oluşturduğumuz bir meyve tanımlamasına zeytini de katmamız bize biraz farklı gelebilir. Akdeniz iklimi ile beslenen zeytinler, aslında zeytin ağacının birer meyvesidir. Zeytin çiçeğinin tohumlarından oluşurlar ve tohumluk olan küçük çekirdekler içerirler.

6. Bamya

Bamya 18 cm civarındaki uzunluğuna ulaşan bamya bitkisinin çekirdekli halidir. Etrafı kadifemsi bir kabukla kaplıdır ve bazı türlerinin sadece 1-2 cm olduğu bilinmektedir. Bamya bitkisi aslında bir meyve olsa da mutfakta yemeklerinin yapıldığı bir sebze olarak bilinir.

7. Salatalık

Yumuşak çekirdekleri ve sulu yapısıyla salataların ve kahvaltıların vazgeçilmezi olan salatalığı da yeşil rengiyle bir sebze olarak biliyor olabilirsiniz. Ama salatalık da zannedilenin aksine tamamen bir meyve.

8. Mısır

Deniz kenarında uzaktan uzaktan gelen süt mısırın kokusu, yavaş yavaş yaklaşması ve tuzlanıp sulu sulu yenmesi. Mısır da zeytin gibi tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.

9. Bal kabağı

Bal kabağını kesip içini açtığımızda hep aynı manzarayla karşılaşırız, bir sürü çekirdek! İşte bizi her zaman karşılayan bu çekirdekler bal kabağının bir meyve olduğuna kanıt aslında.

10. Kabak

Çok büyük ihtimalle kabağı da aynı salatalık gibi bir sebze olarak düşünmüşsünüzdür. Hatta yemeklerinin yapılıyor olması da sizi sebze olduğuna inandırmaya yetmiş olabilir. Fakat kabak da aslında bir meyvedir.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
17.04.2018

Sebze kalmadı amk

sebze diye bişey yok mu lan

Aman Allahım şaşkınlığımı gizleyemiyorummm!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ