Okuduğunuza Değecek 17 Kişisel Gelişim Kitabı

Kişisel gelişim kitapları genellikle artık duymaktan yıldığımız klişelerle dolu olduğundan, bir çoğumuz bu kitapları hafife almaya meyleder. Ancak elbette kişisel gelişim hiç de hafife alınacak bir konu değil. 

Bu galeride, bildiğimiz klişelerden mümkün olduğunca uzak, gerçekten pratik ve uygulanabilir yöntemler sunan, bilimin de desteklediği bilgilere dayanan, ama aynı zamanda etkileyici ve orijinal bazı kitapları listeledik.

Kendinizi bir adım öteye taşımanıza, daha başarılı ve iç huzura sahip bir hayat sürmenize yardımcı olması umuduyla keyifli okumalar dileriz! 👊👊

Not: Tanıtım yazıları idefix'ten derlenmiştir.

1. İnsan Mühendisliği - Nüvit Osmay

İnsan mühendisliği, Türkiye'nin bir kişisel gelişim ve yönetim kılavuzu klasiği. Zengin içeriğiyle Türkçe'nin en çok alıntı yapılan eserlerinden de bir tanesi. Kitabın bir özelliği de, modern yönetim, eğitim ve kişisel gelişim öğreti ve uygulamalarını Türkçe'ye kazandıran ilk eserlerden biri olması.

Osmay Türkiye'de modern başarı kültürünün üreticilerinden biridir. 1970-1980 döneminde TÜBİTAK'ın Bilim Teknik dergisinin yayın yönetmenliğini yapmış, bu derginin tirajını 15.000'den devralıp 95.000'e çıkarmıştır.

2. Duygusal Zeka - Daniel Goleman

Dr. Daniel Goleman, psikoloji alanında çığır açan bu kitabında 'EQ'nun 'IQ'dan neden daha önemli olduğunu anlatıyor. 

Başta eğitimciler ve ebeveynler olmak üzere herkesin ufkunu açan bu kitabın çok önemli bir toplumsal mesajı da var: Demokrasinin topluma ne ölçüde mal olduğu, bireylerin duygusal zeka düzeyiyle doğrudan bağlantılı.

3. İyi Hissetmek - David Burns

İyi Hissetmek'te psikiyatrist David Burns, duygularınızı harekete geçirecek ve hayata daha olumlu bakmanızı sağlayacak, bilimsel olarak test edilmiş bazı teknikler sunuyor. 

Anksiyete ile başa çıkma, suçluluk duygusuyla ve 'hiçbir şey yapmama' hissiyle başa çıkma, onaylanma bağımlılığının üstesinden gelme, özgüveni artırma, depresyon girdabından kurtulabilme gibi konularda her zaman saygı görmüş bir kaynak.

4. Yaşam Koçum Aristo - Jules Evans

Zamanda yolculuk yaparak iki bin yıl kadar geriye gidin ve Atina Okulu'nda tam gün boyunca on iki büyük filozoftan hayat dersleri aldığınızı hayal edin. Aristo, Platon, Sokrates, Epikuros gibi yaşam ustaları, bu okulda size yaşam koçluğu yapıyor.

Bugün 'kişisel gelişim' başlığı altında ele alınan konuları antik çağın en büyük filozoflarının da tartışıyordu. Zaten felsefenin temel sorularının hepsi de hayatla, varoluş nedenlerimizle ilgilidir. Bu sorulara en parlak, en derin yanıtları veren büyük filozoflar, kişisel gelişimi bir 'yaşama sanatı' olarak ele alıyor.

5. İnsanın Anlam Arayışı - Victor E. Frankl

20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 12 milyondan fazla satan İnsanın Anlam Arayışı'nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmakta.

Varoluşun çetin koşullarında 'anlam'ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Frankl, 'İnsanı insan yapan nedir?' sorusuna da yanıt vermeye çalışıyor...

6. Akıllı Yaşama Sanatı - Baltasar Gracian

Bu kitap ise çağların süzgecinden geçmiş ve insanları yüzyıllar boyunca özel hayatta ve iş hayatında nasıl başarılı olunabileceği konusunda aydınlatmış bir felsefe kitabı. İspanyol Cizvit papazı Baltasar Gracián tarafından 17. yüzyılda yazılan bu 'yaşama sanatı rehberi' hepimize arkadaşlık, liderlik, duygu yönetimi gibi son derece önemli konularda yol gösteriyor. 

Schopenhauer, Nietzsche ve André Gide gibi düşünürler tarafından baş tacı edilen bu kitap birçok dile çevrildi.

7. Yaratıcı Beyin, Dehanın Nörobilimi - Nancy C. Andreasen

Yaratıcılık olarak adlandırdığımız o benzersiz özgünlük nasıl ortaya çıkıyor?

Herkes 'yaratıcı' olabilir mi? Yaratıcılık 'deha ve deliliğin sınırında olanlar' için midir?

Iowa Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nde, yaratıcılık ve beyin konularındaki araştırmalarını sürdüren Ulusal Bilim Madalyası sahibi Nancy Andreasen, yaratıcılığın aslında yalnızca yaşamın farklı parçalarının yeni ve beklenmedik şekilde bir araya getirilmesi olduğunu, yani zeka ve yetenekten bağımsız olarak ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

8. Kendime Düşünceler - Marcus Aurelius

M.S. 161'de Roma İmparatoru olan Marcus Aurelius 121 yılının 26 Nisan gününde, Roma'da doğdu. 180 yılının 9 Nisan gecesiydi, 58 yaşında, hayata gözlerini yumdu.

İmparator Filozof'un günümüzden 1848 yıl önce yazdığı bu kitapta, bugün de geçerli olan, doğa ve İnsan üzerine düşünceler bulacaksınız. Yazar; evrende insanın yerini, ne için var edildiğini iletiyor bize yazdıklarında.

9. Dinle Küçük Adam - Wilhelm Reich

'Gerçek büyük adamdan tek bir farkın var: Büyük adam da bir zamanlar küçük adamdı, fakat sadece tek bir özelliğini geliştirdi; nerede küçük ve kısıtlı düşünmesi ve davranması gerektiğin biliyordu. Herhangi bir görevin baskısı altında, zamanla küçüklüğünün ve önemsizliğinin nasıl mutluluğu tehdit ettiğini hissetmeyi öğrendi. 

Demek ki büyük adam, nerede ve ne zaman küçük adam olacağını bilir. Küçük adam ise küçük olduğunun farkında değildir ve bunun farkına varmaktan da korkar.'

10. Güçlü Hafıza - Ahmet Yıldız

Araştırmalar gösteriyor ki, hafızasını eğitmemiş kişiler öğrendiklerinin %80'ini 24 saat içinde unutuyorlar. Bu kitap, unutmayı azaltmak ve hatırlamayı çoğaltmak için kapsamlı ve sistematik bir program sunuyor. 

Güçlü Hafıza, beyin gücünü kullanarak kariyerinde ve özel hayatında yükselmek isteyenler için. Özelikle öğrenciler için, vazgeçilemez bir yardımcı kaynak.

11. Her Şey Seninle Başlar - Mümin Sekman

Rekor sayıda baskı yapan bu kitaba göre ise, çaresizlik öğrenilmiştir ve başarılı olmak da öğrenilebilir. 

'Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır. Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur. Rüzgârı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren! Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık. Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var. Her şey seninle başlar! Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.

Hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın.'

12. 59 Saniye - Richard Wiseman

“Sıradan kişisel gelişim formüllerinden, basit anekdotlardan, basmakalıp sözlerden, zirveye ulaşma vaatlerinden yorulduysanız, Richard Wiseman’ın 59 Saniye kitabı bize tıpkı bir doktorun reçetesi gibi gelecek.” The Wall Street Journal

“Nihayet, doğru dürüst araştırmalara dayalı bir kişisel gelişim rehberi. İşi başından aşkın, meraklı, zeki insanlar için mükemmel bir kitap.” Simon Singh

‘Kişisel gelişimin yanlış yönlendiren mitleri üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış tavsiyelerin bir zaferi. İddialı, moral verici ve geç kalmış bir kitap.’ Derren Brown

13. Kendine İyi Bak Enneagram ile Kişilik Analizi - Uğur Batı

Evet, gerçekten kitabın iki yüzü var. Kitabın B yüzü bize kendimizden başlayarak eşsiz bir hazine sunuyor. Çok etkili bir “insan tanıma yöntemi”. Kitabın A yüzü ise bizi B yüzüne hazırlıyor. 

Enneagram, dünyanın kişilik tanıma, kendini tanıma konusunda en etkili yöntemi. Dünyada pek çok üniversitede psikoloji, tıp, sanat, işletme, psikoloji ve eğitim bölümlerinde Enneagram eğitimleri bulunmakta.  “Lost” senaryosu enneagram ile yazıldı diye de ekleyelim.

14. Az Seçilen Yol - Dr. M. Scott Peck

Yıllardır en çok satan kitaplar listesindeki haklı yerini koruyan Az Seçilen Yol, geleneksel psikolojik ve spiritüel içgörüleri eşsiz bir biçimde bütünleştiren, yaşamımızda gerçeği nasıl kucaklayacağımızı, iç barışa ve bütünlüğe nasıl ulaşacağımızı gösteren vazgeçilmez bir kılavuz niteliğinde.

Ünlü psikiyatr ve düşünür M. Scott Peck'in bu eseri hem kültürümüzün içinde tam karşılığını buluyor, bizi ileriye atılmamız için yüreklendiriyor ve hem de sonunda bizi bütünlüğümüze kavuşturacak yolu işaret ediyor.

15. Büyük Düşünmenin Büyüsü - David J. Schwartz

Dünyada milyonlarca insan Büyük Düşünmenin Büyüsü'nü kullanarak kendini geliştirdi, performansını artırdı, yaşam kalitesini yükseltti. 

Motivasyon konusunda en önde gelen uzmanlardan biri olan Dr. David Schwartz'ın bu kitabı boş vaatler değil, faydalı metotlar içeriyor. İşinizde, evlilik ve aile yaşantınızda ve çevrenizde en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacak, dikkatlice tasarlanmış bir program sunuyor. Başarı ve mutluluklara ulaşmak için zeki ya da doğuştan bir yeteneğe sahip olmanız gerekmediğini kanıtlıyor.

16. Beşinci Disiplin - Peter M. Senge

Fortune dergisinin bir sayısında denildiği gibi, 'liderlik hakkındaki eski, yıpranmış düşüncelerinizi unutun. 1990 ların en başarılı şirketi, öğrenen örgüt olarak adlandırılan birşey olacaktır.' 

Rakiplerimizden daha hızlı öğrenme yeteneğine sahip olmamız, tek rekabet avantajımız olabilir. Dünya kendi içinde daha bağlantılı hale geldiği ve daha karmaşık ve dinamik özellikler iş dünyasında ağır bastığı sürece, çalışmak daha 'öğrenmeci' olmalıdır. Beşinci Disiplin, her yöneticinin başucu kitabı olmaya aday.

17. Alışkanlıkların Gücü - Charles Duhigg

Alışkanlıkların Gücü'nde New York Times'ın ödüllü iş dünyası muhabiri Charles Duhigg, alışkanlıkların neden var olduğunu ve nasıl değiştirilebileceğini keyifli bir şekilde anlatarak, insanoğlunun doğasına yönelik yepyeni bir bakış açısı ortaya koyuyor.

Kitabı okuduğunuzda, bazı insanların ve şirketlerin kendilerini neden bir çırpıda değiştirebildiklerini, bazılarınınsa neden yıllarca uğraştıkları halde değişmeyi başaramadıklarını anlayacaksınız.

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
YORUMLAR
19.10.2016

#3 "Iyi hissetmek" bence ayri bir yere sahip, okuyani depresyondan cikarabilir. Nitekim depresyon suphesiyle hekime basvuranlara hekim tarafindan bu kitabin tavsiye edildigi gercegi var. Belirli araliklarla tekrar tekrar okunmasi iyi olur ki yazari da bunu tavsiye ediyor. Icinde ruh halini duzeltecek oyun gibi eglenceli bazi egzersizler var ki tadindan yenmez. #9 "Dinle kucuk adam" da cok basarili bir eser, benim gibi yazarin konudan konuya atladigi kitaplari sevenlere siddetle tavsiye olunur. Ozdemir Asaf'in "Cehenneme ovgu" kitabini o kadar begenmistim ki bana o tadi verecek bir kitap ararken, bunu begenen bunu da begendi deyu denk gelmistim. Kisisel gelisim katagorisinde olmasini ilginc buldum ama neden olmasin tabi. Basarili liste!

16.10.2016

Git entelektüel bir gelişim sağlayacak kitap oku. (Listede istisnalar var)

06.10.2019

"İç Sesini Aç" roman tarzında yazılmış, kurgusu olan bir kitap. öneririm.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ