Bildiğimiz Güreşin Yanı Sıra Milli Sporumuz Olarak Anılan 9 Geleneksel Türk Sporu

Uluslararası güreş müsabakalarında kabaran milli duygularımız elbette güreşin Türk sporundaki değerinden kaynaklanıyor. Bizi temsil eden ve milli sporumuz olarak gördüğümüz tek spor ise güreş değil. İşte 9 geleneksel Türk sporu!

1. Atlı Cirit

Geleneksel Atlı Cirit oyunu bayramlarda, Cuma namazı sonrası ya da düğünlerde halkça oynanırken günümüzde 7 kişilik ve 7 atlık iki takımdan oluşuyor ve federasyonun belirlediği kurallara göre oynanıyor.

2. Şalvar Güreşi

Genellikle Kahramanmaraş iş merkezi ve ilçelerinde icra edilen bu güreş çeşidi yıllardır yapılmaktadır. Şalvar güreşi çok eski geleneklere dayanan ve Türkmenler tarafından yapılan bir güreş türüdür. Güreşçiler şalvar giyerler ve çıplak ayakla güreşirler.

3. Aba Güreşi

Adını güreşçilerin giydiği yün ceketten alan aba güreşi, kendine has ve özgün bir yapıya sahiptir. Bazı teknik özellikleri judo ile benzerlik gösterir. Kapışmalı ve aşırtmalı olarak iki çeşidi vardır.

4. Kökbörü

Kökbörü oyunu, günümüzde hala en doğal haliyle oynanan oyunlardandır. Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerde sıklıkla oynanır. Cirit gibi atlı bir spor olan kökbörü, atla koşarak oğlağı kapmak ve rakip takımın kalesinden geçirerek sayı almak üzerine kuruludur.

5. Atlı Okçuluk

Okçuluk ve binicilik Türk yaşam biçimi ile özdeşleşmiştir. Türkler oklarını ve atlarını savaş için farklı taktiklerde geliştirmiş ve atlı okçuluk teknikleri böylece ortaya çıkmıştır.

6. Atlı Kızak

Türklerin Orta Asya kışlarındaki yaşamından bir kesit gibi görünen bu spor, ata bağlanmış kızaklarla yapılmaktadır. Geleneksel spor dallarımızdan biri olarak kabul edilen atlı kızak, çift atlı ve tek atlı olarak ikiye ayrılır.

7. Rahvan Binicilik

Rahvan bir çeşit atla yürüyüş biçimidir. Rahvan atların özel eğitimiyle ortaya çıkan bu sporumuz kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Osmanlı döneminde çok önemli olan rahvan atı yetiştiriciliği günümüzde de devam etmektedir.

8. Geleneksel Kızak

Sporcular pistte çakılı olan kızakları elleriyle iterek hız alarak yarışırlar. Kar topaklarına vurarak hızlanan sporcular sırt üstü ya da yüz üstü yarışabilir. Parkuru en kısa sürede tamamlayan sporcu yarışı kazanır.

9. Kuşak Güreşi

Kırım lehçesinde 'küreş' adı verilen bu spor, Tepreş denilen bahar etkinliklerinde sıklıkla yapılmaktadır. Pehlivanlar ceketlerini ve ayakkabılarını çıkarıp beline kuşak bağlar ve birbirlerinin kuşaklarından tutarak güreşirler.

Ülkemizde Hem Spor Yapıp Hem de Köklerimize Sıkıca Bağlı Olmamızı Sağlayan 9 Geleneksel Spor Etkinliği
Gördüğünüz Anda Yaşadığınız Hayatı Sorgulatıp Tüm Bildiklerinizi Unutturacak Birbirinden Garip Sporlar
Hikayeleriyle Gençlere İlham Olup Spora Olan İlgiyi Artıran 6 Sporcu

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
02.01.2023

Bi gures bi de atta bi seyler yapma bazli sporlar. Nasil 9 tane aq :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ