BIL: Bilirubin Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Vücut tarafından parçalanan kırmızı kan hücrelerinden, bilirubin denilen sarımsı bir madde çıkar. Bu madde karaciğer organında yer alır ve vücut fonksiyonun da herhangi bir görevi bulunmaz. Sağlıklı bir vücutta bilirubin sindirimle vücuttan dışarı atılır. Eğer karaciğerde bir hastalık gelişirse bilirubin maddesi kana ve idrara sızar. Kanda ve idrarda çıkan bilirubin sarılık, karaciğer rahatsızlıkları ve anemi gibi birçok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Peki, bilirubin nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Tahlillerde çıkan bilirubin yüksekliği sarılık hastalığının belirtisi olabilir. Vücuttan atılmayan bilirubin kan dolaşımına girerek cilt zarının ve göz akının sarı renkte gözükmesine sebep olur. Kafada başlayan sarılık tüm vücuda yayılır ve en son el, ayak gibi organlar sarı rengini alır. Özellikle bebekler de görülen idrar ve dışkı renginde oluşan farklılıklar, emme güçlüğü ve uyku hali sarılık semptomlarındandır. Anne sütünden kaynaklı da sarılık gelişebilir. Bu tür sarılık hastalıkları en geç 3 ayda geçmektedir. Eğer yüksek bilirubin tedavi edilmezse işitme kaybı, denge- yürüme, konuşma bozuklukları gibi durumlar gelişerek beyinde kalıcı hasarlar oluşabilir. Sağlık açısından oldukça önemli olan bilirubinle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

BİLİRUBİN NEDİR? 

Alyuvarlar da denilen kırmızı kan hücrelerinin ömürleri yaklaşık olarak 120 gündür. Bu hücreler ömrünü tamamladıktan sonra yıkılır ve vücudun ihtiyacı kadar yeniden üretilir. Yıkılan hücrelerin içerisinde bol miktarda proteinden meydana gelen hemoglobin bulunur. Hemoglobin proteinlerinin yıkılmasından sonra ise bilirubin oluşur. Bu bilirubin kan dolaşımı ile karaciğer organına gelir. Karaciğerde işlenmesi sonucunda ise safraya ordan da safra kanalları aracılığıyla keseye ve en son ise ince bağırsağa ulaşır. Bilirubin dışkı yolu ile vücuttan atılır.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Kanda bilirubin değerinin 1.2 mg/ dL ve üzeri olması hiperbilirubinemi olarak adlandırılır. Siroz, anemi, ilaçlar, viral hepatit, kan transfüzyonu reaksiyonu, karaciğer hastalıkları, safra taşları, bazı kalıtsal hastalıklar kanda bilirubin seviyesini yükselten durumlardır. Kanda bilirubin yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Güçsüzlük

  • Karında şişme, ağrı

  • Ateş ve titreme

  • Baş dönmesi

  • Bulantı

  • Kusma 

  • Koyu renk idrar 

Bilirubin yüksekliği sarılık denilen hastalığa yol açmaktadır. Bilirubin düşüklüğüne ise kafein, penisilin ilacı, oksijen eksikliği, uyku ilacı, sakinleştirici ilaçları sebep olabilmektedir. Bilirubin düşüklüğü ise herhangi problem yaratmaz.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Olması gereken bilirubin değerleri yaşa göre farklılıklar göstermektedir. Erken doğan bebeklerde 0,40- 12,00 mg/dL, 0- 7 günlük bebeklerde 0,40- 16,00 mg/dL, 7 günlük ile 1 aylık bebeklerde 0.40- 10.00 mg/dL, 2-3 aylık bebeklerde 0.40- 2.00 mg/dL, 3 ay üstü bebeklerde ve yetişkinlerde ise 0.40- 1.35 mg/dL'dir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

LDH: Laktat Dehidrogenaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
ALT: Alanin Aminotransferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Galatasaray Taraftarından Heyecanın Bir An Bile Eksik Olmadığı Trabzonspor Maçına Tepkiler
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!