İlber Ortaylı'nın bir konuşmasını dinleyin, sözcüklerin özenle seçilmiş olması, iyi işlenmiş cümleler, nadir kullanılan ifadeler, tüm bunlar onun bilgi dağarcığıyla birleşip başarılı bir hatip olmasını sağlıyor.
Sürekli herkesin konuştuğu, sahip olduğumuz zengin dilin kıymetini bilmeyen kavramları tekrarlayarak kendimizi dinletebileceğimize inanmıyoruz, değil mi?
"İnsanın kullandığı kelimeler, diksiyonu kadar önemlidir" derdi diksiyon hocam. Bize ilk dersimizde 'Aynen' dememizi yasaklamıştı. "Kolaya kaçmayın. Cümle kurmaktan korkmayın" derdi. Bu içerikte de bahsi geçen kelimelerde olduğu gibi kolaya kaçmak güzel bir şekilde anlatılmış. Maalesef çok tembel bir milletiz ve her şeyin kolayına kaçıyoruz. Konuşurken böyle dolgu tabirler kullanıyoruz. Telefonda yazarken kelime tahmini ile kelimeleri tamamlıyoruz. Bilgisayarda yazarken harfleri yutarak yazıyoruz. Velhasılıkelam, kaliteli bir içerik lakin milletimiz bu tembellikten vazgeçmez ve belki bir gün güzel Türkçemizde, öz Türkçe kelimeler, tabirler vs. bulamayacağız.
daha boş bi duyar görmedim
Günümüz gençleri özellikle şu an elinden tivitiri ınstagrami al tek kelime konuşamaz. Basma kalıp cümleler ,kendisine ait özgün tek cümle kuramıyorlar. Onlarla konuşmak azap gibi. Ayrıca " bir şey isterken me:" ya cümle kurarken neden araya yabancı kelime atıyorsun? " Bunu yaparken me : bu sırada my entire family:" cidden bu nedir . Diline sahip çıkmayan ülkesine de sahip cikamaz