Biden Desteklemişti: Aşılar Üzerindeki Fikri Mülkiyet Haklarının Kaldırılması AB Liderlerinin de Gündeminde

ABD'nin ardından AB liderleri de aşıda fikri mülkiyetin kaldırılması konusunu gündeme getiriyor. Aşı üreticisi firmalar ise yaptıkları yatırımı öne sürerek fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına karşı çıkıyor...

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri liderleri, 7-8 Mayıs'ta Portekiz'de yapacakları zirve toplantısında Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarını koruyan patentlerin kaldırılması konusunu görüşecek.

Porto kentinde düzenlenecek toplantı hakkında bilgi veren üst düzey bir AB yetkilisi, 'Toplantıda bu konuyu görüşmek ve somut olarak ne yapılabileceğine bakmak üzere geniş bir uzlaşı bulunuyor' dedi.

AB ülkelerinde üretilen aşıların yaklaşık yarısının başka ülkelere ihraç edildiğini hatırlatan AB yetkilisi, buna karşılık aşı üreten bazı ülkelerin ihracatta kısıtlayıcı tedbirler uyguladığını belirtti.

AB yetkilisi, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala'nın aşılarla ilgili ticari kuralların geçici olarak kaldırılmasına ilişkin bir metin üzerinde tartışma fikrini desteklediklerini bildirdi.

Üretimin dünya genelinde kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması için bazı esneklikler bulunabileceğini ifade eden AB yetkilisi, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in mart ayında Kenya ve Ruanda'ya yaptığı ziyaretlerde konunun gündeme geldiğini söyledi. Aynı yetkili, bazı Afrika ülkelerinde kamu ve özel sektörün birlikte çalıştığını ve üretimi artırmak için yollar bulunabileceğini aktardı.

Biden desteğini açıklamıştı

ABD Başkanı Joe Biden, aşılarla ilgili fikri mülkiyet hakları konusunda ülkesinin tutumunda değişikliğe giderek, bu hakların kaldırılması fikrine desteğini ifade etmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ABD'nin destek verdiği bir fikri tartışmaya hazır olduklarını dile getirmişti.

Şirketler karşı çıkıyor

Dünya Ticaret Örgütü, en az 100 ülkenin desteklediği Kovid-19 aşıları ve ilaçları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için teklif hazırlanmasını istiyor. Böyle bir durumda birçok ülkenin aşıları üretme imkanına sahip olacağı belirtiliyor. Ancak birçok aşı üreticisi firma, aşı geliştirme çalıştırmalarına büyük yatırım yaptıklarını belirterek ve aşıların üretiminde kalitenin düşebileceğini gerekçe göstererek böyle bir teklife karşı çıkıyor.

Bursa'da Salgın Yokmuşçasına Hıdırellez Eğlencesi
Akşener'den DEVA ve Gelecek Mesajı: 'Muhtemelen Bir İşbirliği Olacak'
Borçlara Rağmen Veresiye Yazıyordu! Tüm Borçları Kapatıldı

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
06.05.2021

bir noktada asi firmalari haklilar, cok buyuk yatirimlari soz konusu. bu nokta goz ardi edildiginde gelecek asi arastirmalari icin yatirim yapacak ilac sirketi bulamazsiniz. ote yandan birileri daha cok para kazanacak diye insanlarin oluyor olmasida kabul edilebilir bir durum degil. bu durumda en mantiklisi firmalarin yatirim masraflari uzerine hakli bir kar payi konarak devletlerin patentleri satin alip herkese acik hale getirilmesi. devletlerin ve ekonominin bu salgin sirasinda milyarlarca hatta trilyonlarca dolar kayiplara ugradigi dusunulurse odenecek bu para salginin hizli sonlanmasiyla daha buyuk kazanc olarak geri donecektir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ