Bıçak Türleri: Mutfak Bıçakları ve Kullanım Alanlarını Açıklıyoruz

Mutfakların en önemli malzemeleri arasında yer alan bıçakların farklı farklı kullanım alanları vardır. Hemen hemen her türlü malzeme için ayrı bıçak türleri ortaya çıkmıştır. Geçmişten günümüze birçok türde bıçaklar geliştirilip çeşitli bıçak türleri günümüze kadar ulaşmıştır. Hangi işlem için hangi bıçak kullanılır? Bıçak çeşitleri nelerdir? Tüm bu sorulara cevap arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Ekmek bıçağı

Kalın, düz ve geniş bir ağza sahip olan ekmek bıçağı, tek tarafı keskin olan bir türüdür. Ekmek bıçağı 17 cm'den daha uzun olarak üretilir. Eni ise et bıçağına oranla daha geniş olmakla birlikte kalınlığı 2 mm civarındadır. Adından da anlaşılacağı üzere ekmek bıçağı ekmek doğramak için üretilmiştir. Ekmek bıçağı ile kek ve pasta gibi ürünleri de dağılmadan kolay bir şekilde kesebilirsiniz. Et, balık, tavuk, sebze veya meyve doğramak için bu bıçağı kullanmamalısınız.

Meyve bıçağı

Küçük bir yapıya sahip olan meyve bıçağı, yaklaşık 6 cm uzunluğundadır. Meyve bıçağını pırasa, havuç gibi sebzeleri doğramak için de kullanabilirsiniz.

Peynir bıçağı

Peynir bıçakları birçok mutfakta yer almayan ama özellikle farklı şekilleriyle en zor kesilen peynirlerden en yumuşak peynire kadar birçok peyniri özenli bir şekilde kesmeye yarar.

Kasap bıçağı

Kasap bıçakları, uzun ömürlü ve dayanıklı özellikleriyle bilinir. Ayrıca mutfağınızda olmazsa olmaz bıçak türleri arasındadır. Alırken paslanmaz çelikten, sert yapılı, dayanıklı ve eğimsiz olmalarına özen gösterin.

Sıyırma bıçağı

Sıyırma bıçağı, ince ve el işi gerektiren işlerde kullanım görür. Özellikle deri çıkarma, kılçık temizleme ve arındırma gibi işlerde bu bıçak türünü tercih edebilirsiniz. Alırken diğer bıçaklara nazaran daha ince ve keskin olmalarına özen gösterin.

Şef bıçağı

22 cm ile 35 cm arasında değişen standart ebatları olsa da çok ünlü şefler tamamen kendilerine ait özel bıçaklar yaptırabiliyor. Özel tutma aparatları, kesinliği ve bıçakların yapısı şefin tercihine göre değişebiliyor.

Satır

Metal kısmın genellikle 15 cm ile 20 cm arasında olan bu ağır bıçaklar, kırmızı etlerin ya da tavuk etlerinin kesilmesini ya da kemiklerinden ayrılmasını sağlıyor. Böylece iri kemikli etler bile hızlıca kesilebiliyor.

Santoku bıçağı

Japonca 'da üç katlı anlamına gelen bu bıçak, kesme, doğrama ve dilimleme amacıyla kullanılıyor. Şef bıçaklarına nazaran kesme tahtasına daha dik inen bu bıçaklar özellikle nane, maydanoz gibi yeşilliklerin kesilmesinde kullanılır. İnce ince sebze doğramak istiyorsanız bu bıçak çeşidini kullanabilirsiniz.

Pizza bıçağı

Börek ve pizzaları kesmek için kullanılan bu bıçak türü, hamur işlerinin kesiminde oldukça ilgi görür. Börek ve pizza türünde yaptığınız hamur işlerinde bu bıçağı tercih ederseniz çok rahat bir şekilde kesim işlemini gerçekleştirirsiniz.

Bıçak temizliği nasıl olmalıdır?

Bıçaklarınızın uzun ömürlü olmasını sağlamak istiyorsanız öncelikle bıçak temizliğini düzgün bir şekilde yapmalısınız. Bıçaklar paslanabilir, üzerlerinde su lekeleri oluşabilir ve keskinliklerini kaybedebilirler. Bıçaklarınızı temizlerken tel kullanmak yerine bulaşık süngeri gibi yumuşak malzemeler kullanmalısınız. Satın aldığınız bıçakların kullanma talimatlarını okumaya özen gösterin. Bazı bıçakları silerek temizlemeniz gerekmektedir. Hem parlatmak hem de paslanmış bıçaklara yeniden kullanabilir hale getirmek için limon ve karbonat karışımını kullanabilirsiniz.

Büyüklerimizden Öğrendiğimiz Mutfak İpuçlarından Hangileri Gerçekten İşe Yarıyor?
Basit Gibi Görünen Ama Mutfakta En Deneyimli Şeflerin Bile Yemek Pişirirken Yapabileceği 15 Temel Hata
Günlük Yaşamınızı Daha Kolay Hale Getirecek Birbirinden Basit Mutfak Hileleri

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
16.01.2023

Evde sık kullandığım iki tane bıçağım var. Biri şekil olarak şef bıçağı denilene benziyor. Bununla her şeyi çok rahat kesiyorum, maydanoz vs. kıyabiliyorum. Diğer favori bıçağım da tırtıklı küçük bir bıçak. Daha çok domates doğramak ve sebzeleri soymak için ideal. Ekmeği dilimlenmiş alıyorum. Dilimlenmemiş beyaz ekmeği ise kesmemeyi, elle bölmeyi tercih ederim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ