Beyninizden Dumanlar Çıkartmaya Geldik: Bireysel Kimlik ve Kişilik Konulu Felsefi Filmler

Siz de klasik filmlerden sıkıldıysanız ve sizi zorlayacak filmler arayışındaysanız doğru yerdesiniz. Çünkü tam da beyninizi yakacak, bireysel kimlik ve kişilik konulu felsefi filmlerden oluşan bir liste hazırladık. 

Baştan uyaralım bu listedeki filmler zihninizi biraz zorlayabilir. Ee hadi, lafı uzatmadan başlayalım!

34. Hesaplaşma (2003) Paycheck

IMDb: 6.3

Michael Jennings, bilgisayar mühendisi olup belirli şirketler için teknik işler yapmaktadır. Yalnız bir hafıza sorunu vardır. İşini bitirir bitirmez yaptığı işe dair hafızası tamamen sıfırlanır. Verebildiği taahhüt en uzun 2 aydır. Ancak milyarder James Rethrick, kendisine 2 yıl hatta belki de 3 yıl sürecek bir iş teklifinde bulunur ve kazandığından çok daha fazlasını vereceğini vaat eder. Micheal işi kabul eder. İşe başlamadan önce onlara bir takım kişisel eşyalarını teslim eder. İş bittiğinde hafızası silinmiştir ve 3 yılda, 90 milyon dolar kazandığını öğrenir. Bu parayı ve kişisel eşyalarını talep etmeye gittiğinde hafızasının silinmesinden önce kazandığı para üzerindeki haklarından vazgeçtiğini öğrenir. Ayrıca kendisine verilen eşyalar, başlangıçta teslim ettiği şeyler değildir. Sonra FBI tarafından vatan hainliği ve cinayete teşebbüs gerekçesi ile tutuklanır. Göz altındayken kendisine verilen öteki eşyalar sayesinde ise kaçmayı başarır...

33. Kabuktaki Hayalet (2017) Ghost in the Shell

IMDb: 6.4

Mamoru Oshii imzalı, 1995 yapımı ünlü animasyon filmi Ghost in the Shell'in live-action uyarlaması olan film, 9. birlik özel görev gücünün başında yer alan, özel operasyonlardan sorumlu benzersiz insan-sayborg hibritin hikayesini konu alıyor. Binbaşı, korkunç bir kazadan kurtarılmış bir kadındır. Geçmişine dair hiçbir şey hatırlamamaktadır ve tek bildiği bir ameliyat masasında uyandığı, bir doktorun ona kurtarıldığını söylediğidir. Vücudu kurtarılamayan genç kadına dünyanın en tehlikeli suçlularını durdurmaya kendisini adayan kusursuz bir asker, siber-geliştirilmiş insan türünün ilk örneği olması adına yepyeni bir vücut yapılır. Terörizm, insanların zihinlerine girip onları kontrol etmeyi de içeren yeni bir boyuta ulaşmıştır ve Binbaşı bu suçlarla mücadele etmektedir.  Yeni bir düşmanla yüzleşmeye hazırlanırken kendisine yalan söylendiğini, hayatının kurtarılmadığını, çalındığını öğrenir. Geçmişini geri kazanmak, bunu kendisine kimin yaptığını öğrenmek, başkalarına da yapmadan onları durdurmak için mücadeleye girişme zamanı gelmiştir...

32. İki Beyinli Adam (1983) The Man with Two Brains

IMDb: 6.4

Ünlü beyin cerrahı Dr. Michael Hfuhruhurr, yeni kaybettiği karısının yasını tutarken arabası ile Dolores Benedict'e çarpar ve bu kaza ile birlikte tüm hayatı değişir. Kısa sürede Dolores ile evlenen Michael, gerçeği görmekte gecikmez; Dolores'in o muhteşem güzelliğinin altında taştan bir kalbi vardır. Durum umutsuzdur - ta ki başka bir beyin uzmanı ilginç bir yol bulana kadar...

31. Gerçeğe Çağrı (1990) Total Recall

IMDb: 7.5

Çok sevdiği güzel bir eşi olan ve hayatını sıradan bir işçi olarak kazanan Douglas Quaid, gündelik yaşamından çok sıkılmıştır. Hayatında yaşayabileceği en güzel anların, bir süper ajanın anılarında saklı olduğuna inanır. Ama başvurduğu Rekall şirketinde ortaya çıkan bir prosedür hatasından dolayı belleğine, aranan bir ajanın hafızası yüklenir ve Douglas kendisini hiç ummadığı tehlikeli bir maceranın ortasında bulur. 

Peşinde, Cohaagen liderliğini yaptığı bir grup polis vardır. Mecburen bir isyancı ile iş birliği yapar ve yer altındaki karşı direnişin liderine ulaşarak Cohaagen’ı engellemek ister. Yaşadığı gerçekle, zihnindeki hayal arasında kaybolmaya başlar ve şimdi yaşadığı dünyasının kaderi de, kendi gerçek kimliğini bulmasıyla doğru orantılıdır.

30. Günaha Son Çağrı (1988) The Last Temptation of Christ

IMDb: 7.6

Hz. İsa'nın hayatı pek çok kereler beyaz perdeye alınmıştı. Tüm zamanların en önemli yönetmenlerinden biri olan Martin Scorsese'nin beyaz perdeye aktardığı bu versiyonu ise belki de en çok ses getireni oldu. İsa'yı bambaşka bir pencereden ele alan yapıt, özellikle de gösterime girdiği dönemin ardından uzunca bir süre tartışıldı. İsa'yı Magdelene ile olan ilişkisinden başlayıp idam ediliş sürecine kadar geçirdiği evrelerle ele alan yapıt, peygamberin ulvi yanlarından ziyade insani yanlarını beyaz perdeye yansıtıyor. İsa rolündeki Willem Dafoe'nun performansıyla dikkat çeken yapıt Nikos Kazantzakis'in kitabından uyarlanmıştır.

29. Gizemli Şehir (1998) Dark City

IMDb: 7.7

John Murdoch, bir sabah nasıl geldiğini bilmediği yabancı bir otel odasında uyanır ve vahşice işlenmiş cinayetlerin katili olarak arandığını fark eder. Hafızasını kaybetmiş olduğu için cinayetleri işleyip işlemediğini dahi hatırlayamamaktadır. Dedektif Burmstead tarafından aranan Murdoch, gerçekte kim olduğunu öğrenmek ve karşılaştığı bu korkunç bilmeceyi çözmek için büyük bir mücadeleye başlar.

28. John Malkovich Olmak (1999) Being John Malkovich

IMDb: 7.8

Craig kendince yetenekleri olan bir kuklacıdır. Ancak bu meslek ona elbette ki hayatta kalmasını sağlayabilecek bir para kazandırmamaktadır. Bu nedenle önemli bir kararın eşiğinde olduğunu hissetmektedir. Craig'in karısı olan Lotte ise bir pet shop'da çalışmaktadır. Sürekli olarak kendi işinin tuhaf yanlarından dem vuran Lotte, Craig'in canını fazlasıyla sıkmaktadır. Şansı yaver giden Craig bir firmada iş bulur. Şirkette tanıştığı Maxine isimli bir kadın onun ilgisini cezbeder. Ancak Maxine, Craig'le hiçbir şekilde ilgilenmemektedir. Bir gün Craig çalıştığı firmada gizli bir kapıcık bulur. Kapıdan içeri giren Craig, nasıl olduysa, John Malkovich'in bedeninde uyanacaktır...

27. Gattaca (1997)

IMDb: 7.8

Teknolojinin ve bilimin durmak bilmeksizin ilerlediği bir yüzyıldayız. Bilim artık kusursuz insan modelleri üretebilmekte ve ortaya çıkan ırk süper insan niceliklerini taşımaktadır. Özel amaçlar ve mevkiler için yaratılan bu insanlar, eski insanlığın yerini almakta ve onları hayattan soyutlamaktadır. Bu eski insanlardan biri olan astronot adayı Vincent, önemli bir şirkette ancak temizlikçi olarak iş bulabilecektir. Ancak bu süreçte kurduğu bir tezgah sayesinde yüksek bir mevkide iş bulur. Şirkette vuku bulan bir cinayeti çözmek için görevlendirilen özel dedektif, Vincent'ın sırrını açığa çıkarmak üzeredir.

26. Geçmişi Olmayan Adam (2002) The Bourne Identity

IMDb: 7.9

Açık denizin ortası... Tek başına denizin ortasında hayatta kalmaya çabalayan bir adam bir balıkçı teknesi tarafından kurtarılır. Adam yavaş yavaş kendine gelmeye başladığında geçmişine dair hiçbir şey hatırlamadığı anlaşılır. Artık kim olduğunu anlamak için kendisi hakkında bir araştırma yapmaya koyulacaktır. Kendisi hakkında yeni bilgiler edindikçe, kimselerde olmayan çok özel yetenekleri de ortaya çıkmaya başlayacaktır. Geçmişi olmayan adamın peşinde, onun hayatına son vermek isteyen azılı suçlular vardır.

25. Solaris (1971) Solyaris

IMDb: 8.1

Stanislaw Lem’in bilim kurgu romanından uyarladığı 'Solaris', Tarkovski’nin en çok sansüre uğrayan filmidir. Tarkovski bu yüzden 'Solaris' filmini çok sevmez; ama yine de klasik bir bilim kurgu filmi olmaması 'Solaris'i bir adım öne çıkarır. Filmden neredeyse Hristiyanlığı anıştıran her şey çıkartılır. Bilimin yine geçmiş karşısında aciz kalması, geleneksel olanın toplumların bilinçaltını örmesi ve gelenekten kurtulmanın imkansız olması olarak okunabilir. Filmin sonunda baş karakterin babasına dönmesi, Dostoyevski’nin meşhur “baba evi” metaforuna gönderme olarak okunabilir.

24. Persona (1966)

IMDb: 8.1

'Persona', sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin hikayesini anlatıyor. Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

23. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

IMDb: 8.3

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', ayrıldığı sevgilisinden kalan hatırlarını sildiren bir adamın hikayesini anlatıyor. İki yıl boyunca beraber olduğu sevgilisinden oldukça şaşırtıcı bir haber alan Joel Barish, bir teknolojik deneye katılan sevgilisine ilişkilerini tamamen hafızasından silinmeden hatırlatmaya çalışmaktadır. Yani Barish’in kim olduğunu bile hatırlamamaktadır. Bu gelişme üzerine küplere binen adam, aynı prosedürü kendi üzerinde de gerçekleştirmek ister. Adamın tüm anıları silinirken, yaşanılan ilişkiyi gözler önüne serer. Adam da bir kez daha oldukça iyi başlayan ve sonradan tadı kaçan ilişkiyi izler. Fakat zaman geçtikçe ve sıra yaşanılan güzel şeylere gelince, üzerindeki müdahaleyi durdurmak ister. Pişman olmuştur!

22. Akıl Defteri (2000) Memento

IMDb: 8.5

'Akıl Defteri', kısa süreli hafıza kaybı olan bir adamın, karısını öldürenleri bulma çabasını konu ediyor. Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan iş adamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir.

Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

21. Matrix (1999) The Matrix

IMDb: 8.7

Bir yaşanan gerçek vardır, bir de yaşananın ötesinde olan gerçeklik... Biri rüya, diğeri ise Matrix! Neo, son derece tehlikeli bir adam olan Morpheus’un gerçeği bildiğine inanmaktadır. Bir gece Neo, kendisini başka bir dünyaya götürebilecek güzel yabancı Trinity ile tanışır. Bu kızın götüreceği dünyada, Neo Morpheus’u bulacak ve Matrix hakkında bir şeyler öğrenecektir. Neo, tam olarak kavrayamadığı şeylerin yaşamını kontrol ettiğini biliyor.. Nedir bu Matrix?

20. Çıldırış (2005) The Jacket

IMDb: 7.1

Film, yaralı bir Körfez Savaşı gazisinin evine dönüşü ve hafıza kaybı sıkıntısı ile mücadelesi etrafında dönüyor. Jack, savaş sırasında başından ciddi yara almıştır. Kimsez olduğu için hafıza kaybının keskin anlarında ne yapacağı konusunda çok zorlanır. Bu sebeple de doğduğu yer olan Vermont’a gider. Oraya giderken otostop yöntemini kullanır. Yol üzerinde bir kadına rastlar. Arabası arıza yapmıştır ve yanında sekiz yaşındaki kızı vardır. Onlara yardım eder. Başka bir araç sahibi onları arabasına alır ve çok geçmeden bir polis kontrolü çıkar karşılarına. Jack bir gün gözlerini açar ve kendini hastanede bulur. Kayıp hafızasından kalanlar sadece bu kopuk görüntülerdir. Hayal ile gerçek arasında sürekli harket halindeki hafızasında bir an Jackie adında bir kadının evinde geçirdiği anlar belirir.

19. Sapık (1960) Psycho

IMDb: 8.5

Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

18. Morvern Caller (2002)

IMDb: 6.7

İskoçya’da yaşayan genç ve güzel bir kadın yılbaşı sabahı erkek arkadaşının intihar ederek yaşamına son verdiğini öğrenir.

Geride henüz yollanmamış son romanı kalmıştır. Kadın romanın üzerindeki yazar ismini silip kendi adını yazar ve böylece farklı topraklarda yeni bir hayata başlar.

17. Kevin Hakkında Konuşmalıyız (2011) We Need To Talk About Kevin

IMDb: 7.5

Eva, Kevin'a hamile kaldığı gençlik yıllarında bütün kariyer planlarını ve hedeflerini bir kenara koyarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verir. Fakat annenin oğlu için hayatından yaptığı bu fedakarlık maalesef Kevin'in çocukluk yıllarından itibaren başlayarak hayatlarını ters yönde etkilemeye başlar. Kevin 15 yaşına geldiğindeyse lisedeki çete gruplarıyla takılmaya başlar ve hiç kimsenin hoş görmeyeceği olaylara karışır.

Eva oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyarak, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlar. Bu arada Kevin'in ayrıldığı babası ile yeniden iletişime geçmek durumundadır...

16. Plaj Fareleri (2017) Beach Rats

IMDb: 6.4

Brooklyn'in kenar mahallelerinden birinde, hasta olan babası ve annesiyle yaşayan Frankie, evdeki sorunlardan kaçmak için serseri arkadaşlarıyla takılmaktadır. Annesi tarafından bir kız arkadaş bulması için baskı gören Frankie, çevresindeki süpheli arkadaşları ve beraber olduğu yaşlı erkeklerle vakit geçirirken, kendisini cinsel bir keşfin içinde bulur.

15. Kutsal Geyiğin Ölümü (2017) The Killing of a Sacred Deer

IMDb: 7.0

Tanınmış bir kardiyovasküler cerrah olan Dr. Steven Murphy, oftalmolog eşi Anna, iki örnek niteliğindeki çocukları; 12 yaşındaki Bob ve 14 yaşındaki Kim ile kusursuz bir hayat yaşamaktadır. Steven'ın kanatları altına aldığı yetim bir genç olan Martin ise bu dengeyi bozmak üzeredir. Martin kendini ailenin hayatına sokmak için rahatsız edici bir çaba sarf etmeye başladığında ailenin huzuru bozulmaya başlar. Martin'in gerçek amacı ortaya çıktığında ve Stephen uzun süredir unutulmuş bir suçla karşı karşıya kaldığında, Murphy ailesinin evdeki mutluluğunu parçalanmaya başlayacaktır.

14. Üç Ruhlu Kadın (1957) The Three Faces of Eve

IMDb: 7.2

All About Eve'de sarhoş ve kaba bir tiyatro yıldızı olan Margo Channing’in inişli çıkışlı hayatında güvendiği ve güvenmediği insanlar vardır. Margo’nun hırsı ve yetenekleri, onun yıllanmış kariyerinin en parlak noktalarıdır. Bir gün Eve Harrington ile tanıştığında her şeyin ne denli hızlı bir şekilde değişeceğini fark etmez. Kısa sürede Margo’nun gözüne giren ve alçakgönüllülüğüyle puan toplayan Eve, Margo’nun olduğu kişi olabilmek için elinden geleni ardına koymayacaktır.

13. Frankie & Alice (2010)

IMDb: 6.4

İlk bakışta sıradan bir hayat süren, sıradan biriymiş izlenimi uyandıran Frankie Murdoch esasında tehlikeli bir çoklu kişilik bozukluğuna sahiptir. Kriz anlarında bambaşka birine, Alice'e dönüşen Frankie, bu krizlerde normal hayatındakinin aksine insanlara zarar vermekten çekinmeyen bir psikopata dönüşür.

12. Ben, Kendim ve Sevgilim (2000) Me, Myself & Irene

IMDb: 6.6

Jim Carrey’nin oynadığı 2000 yapımı bu film ise aslında ismiyle konusunu ele veriyor. Rhode Island polis teşkilatında görevli olan Charlie Bailygates (Jim Carrey) çevresinde sevilen bir adam. Ancak bir gün kişilik bölünmesi yaşıyor ve farkı bir yanıyla tanışıyor. Bu ise Charlie’nin hayatını büyük oranda etkiliyor. Charlie ve Hank isimli diğer kişiliğinin asıl problemi ise ikisinin de aynı kadına aşık olması ve her ikisinin de paylaşmaya istekli olmamasıdır.

11. Zindan Adası (2010) Shutter Island

IMDb: 8.2

Leonardo Di Caprio’nun en başarılı performanslarından birini sergilediği Martin Scorsese imzasını taşıyan bu film, iki polis memurunun bir akıl hastanesine soruşturma amacıyla gitmesini konu alıyor. Di Caprio’ya filmde Mark Ruffalo, Ben Kingsley ve Michelle Williams gibi isimler eşlik ediyor.

10. Sybil (2007)

IMDb: 6.9

2007 yapımı bu filmde çocukluğunda yaşadığı tacizler nedeniyle çoklu kişilik bozukluğuyla mücadele eden genç bir kadının yaşadıkları anlatılıyor. Sybil’in tam tamına 15 alter egosu bulunuyor. Filmi ilginç kılan ise gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmış olması. Film Shirley Ardell Mason’un gerçek hikayesine dayanıyor.

9. İlk Korku (1996) Primal Fear

IMDb: 7.7

Edward Norton ve Richard Gere’in başrolünde oynadığı bu film, etik sorunları işliyor. Filmde Edward Norton tanınmış bir psikoposun öldürmekle suçlanıyor. Ancak onun avukatı Richard Gere ise olayı daha derinlemesine araştırarak farklı bilgiler elde ediyor. Bu bilgiler ise Edward Norton’un canlandırdığı Aaron karakterinin kiliği hakkında.

8. Makinist (2004) The Machinist

IMDb: 7.7

Christian Bale’in başrolünde oynadığı bu film de sinema tarihindeki kült filmlerden biri. Insomnia rahatsızlığı yüzünden bir yıldır uyuyamayan Trevor Reznik’in kendi akıl sağlığından şüphe etmeye başlamasını konu alan bu film, sizi derinden etkileyecek. Filmin yönetmenliğini ise Brad Anderson üstleniyor.

7. Parçalanmış (2016) Split

IMDb: 7.3

Başrollerini X-Men serisinin genç Charles Xavier'ı James McAvoy, The Witch ile yıldızı parlayan Anya Taylor-Joy ve Betty Buckley'nin üstlendiği gerilim filmi Split'in yönetmen, senarist ve yapımcılığını gerilim filmlerinin inişli çıkışlı yönetmeni M. Night Shyamalan üstleniyor. Jason Blum da filmin yapımcıları arasında yer alıyor. 

Çoklu Kişilik Bozukluğu'ndan mustarip genç adam Kevin'ın 23 ayrı alter egosu vardır. Bu alter egoları arasında en baskın olanı da suça meyilli olan bir karakterdir. Market çıkışında 3 kız kardeşi kaçıran Kevin onları bodrumuna hapseder. Farklı alter egoları aracılığıyla kızlarla farklı ilişkiler kuran adam kızların varlığı ile yavaş yavaş dağılmaya başlar. Farklı alter egolarının çarpışması ile iyice kafası karışmaya başlayan Kevin tehlikeli bir hal alır. Kızlar kurtulmanın yolunu ararken hem Kevin'ın tehlikeli alter egolarını tetiklemekten kaçınmaya hem de onun iyi niyetli alter egoları aracılığıyla kaçış yolunu bulmaya çalışırlar.

6. Kayıp Otoban (1997) Lost Highway

IMDb: 7.6

Fred Madison'un evlendiği kadının geçmişi hakkında hiçbir fikri yoktur. Karısıyla kendisi için yeni bir düzen kurmaya çalışan Fred'in huzuru, geçmişin peşini bırakmamasıyla bozulur. Karısının kendisini aldatacağından şüphelenen Fred için durum bir süre sonra çığırından çıkar ve iş çok geçmeden bir cinayetin işlenmesi ve Fred'in kişilik bölünmesi yaşamasına kadar gider. Karısını öldürmekle suçlanan Fred, hapishaneye gönderilir. Ancak bir sabah uyandığında kendisini farklı bir yerde bambaşka bir şekilde bulur.

5. Bartleby (2001)

IMDb: 6.4

Bartleby, Herman Melville'in 'Bartleby, the Scrivener' adlı kısa öyküsünün 2001 yılı Amerikan komedi-drama filmi uyarlamasıdır. Jonathan Parker'ın yönettiği filmde Bartleby rolünde Crispin Glover ve patronu olarak David Paymer yer alıyor.

4. Sunset Bulvarı (1950) Sunset Boulevard

IMDb: 8.4

Sunset Bulvarı, genç bir senaristin başına gelenleri konu ediyor. Joe Gillis genç bir senaristtir. Film, Gills’in bir havuzda kanlar içinde yatarken görüntüsü ile başlar ve daha sonra altı ay öncesine gideriz. Senaryolarını satamayan ve parasız kalan Joe’nun başı eski borçlarıyla derttedir. Alacaklılardan kaçar ve Sunset Bulvarı’ndaki bir eve sığınarak saklanır.

Buradaki ev sahibi ise, sessiz filmler döneminde ün yapmış aktrislerden Norma Desmond’dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini düşünen Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına dönmeyi amaçlamaktadır. Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyler ve böylelikle Norma onun bu evde yaşamasına izin verir.

3. Anomalisa (2015)

IMDb: 7.2

Charlie Kaufman'ın ilk stop motion filmi, felçli bir adamın dünyevi hayatına odaklanıyor. İnsanlarla iletişim kurmakta zorluk çeken kitap yazarı Michael Stone’un, bir gecede çıktığı bir iş gezisinde tanıştığı yabancı ile hayata bakışı değişir. Anomalisa”da “herkesin sesi”ni Tom Noonan seslendirirken, Michael’a David Thewlis, Lisa’ya ise Jennifer Jason Leigh sesleriyle hayat veriyor. “Carol”, “Fargo”, “Being John Malkovich”, “In Bruges” gibi pek çok filmin müziğini yapmış Carter Burwell’ın etkileyici müzikleri de filmin hüznünü güçlendiriyor.

2. Bir Rüya İçin Ağıt (2000) Requiem for a Dream

IMDb: 8.3

Bir Rüya İçin Ağıt, Hubert Selby’nin romanından uyarlanmıştır. Uyuşturucu bağımlısı bir genç, televizyon bağımlısı annesi ve aralarında günden güne yükselen bir uçurum. Uyuşturucu batağı içerisindeki Harry’nin hayattaki tek amacı daha fazla uyuşturucuyken; umutsuz annesini hayata bağlayan tek şey en sevdiği yarışma programıdır. Bir gün bu yarışmaya katılmaya hak kazandığında tek derdi, ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek olacaktır. Yaşlı ve mutsuz kadın zayıflama hapları kullanmaya başlar.

1. Ghajini (2008)

IMDb: 7.3

Sanjay Singhania, Hindistan’ın en zengin iş adamlarından biridir. Nişanlısı Kalpana ile mutlu bir beraberliği vardır. Yakın zamanda evlenmeyi düşünen çift korkunç bir saldırıya maruz kalır. Mafya lideri olan Ghajini, Sanjay Singhania’nın gözleri önünde Kalpana’yı öldürür.

Ruhsal Bozuklukları En İyi Şekilde Beyaz Perdeye Aktararak Seyirciyi Büyülemeyi Başarmış 44 Film
İzlerken Aklınızı Bulandırarak Ruhsal Bozuklukları İçinizde Hissetmenizi Sağlayacak 21 Şizofren Filmi
Bu Filmleri Herkes İzlemeli: Psikolojik Sorunları Olan Karakterlerle Efsaneleşen Film ve Diziler

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
27.12.2018

özür dileyerek belirtmeliyim ki ghost in the shell'in amerikan yapımının düşündürdüğü tek şey bir daha Amerikalıların yeniden çekmeye çalıştıklarını izlememek olur Ghost In The Shell'i gerçekten izlemek için Japan animesi olarak ön yargısız izlemenizi tavsiye ederim.

27.12.2018

Tanıtımıın saçmalık olduğunu ancak animesini izleyenler bilir. Neyse şimdi edeceğim en ufak cümle spoiler olur. Listede ki bilim kurgu filmlerine ilham olan gerçek GITS izlemek isteyenler lütfen animesine baksınlar.

28.12.2018

liste zayıf olmuş

28.12.2018

Bu türün hayranı olarak kesinlikle katılıyorum...

28.12.2018

Matrixde neo'nun mermileri durdurduğu sahneyi eklemişler . Neo nun , arka plandaki duvar resminin tam ortasında durması ile hem kadraj bütünlüğü yakalanmış , hem de bir mesaj varmış gibi olmamış mı ? Duvardaki resmi bi şekilde bulup inceleyeyim . Sanki neo nun kafasından ışıklar çıkıyor . Çizgiler filan var . bi savaş sahnesi sanki . Belli ki tam onun durduğu yerde birisi var .

TÜM YORUMLARI OKU (10)