Kuantum mekaniği her geçen gün aklımızı almaya devam ediyor sevgili dostlar. Son olarak Avustralyalı iki bilim insanının yürüttüğü deney, gerçekliğin var olmadığını ispatlıyor.
Kuantum mekaniği her geçen gün aklımızı almaya devam ediyor sevgili dostlar. Son olarak Avustralyalı iki bilim insanının yürüttüğü deney, gerçekliğin var olmadığını ispatlıyor.
Kuantum mekaniğinde 'Wheeler'ın gecikmiş seçim deneyi' olarak bilinen deney, madde ya da ışığın nasıl hareket edeceğini ve kendini nasıl düzenleyeceğini; aynı zamanda dalga mı yoksa parçacık olarak mı gözlemleneceğini araştırmak için 1978 yılında ortaya atılmış, ancak o zamanlar gerçekleştirilmesi imkânsız olarak görülmüştü.
Ancak kuantum mekaniği bize, bir maddenin davranışının dalga ya da parçacık benzeri olduğunu düşünmemizin tek kıstasının, bu davranışı deneyin sonunda nasıl ölçüp hesapladığımızla ilgili olduğunu söyler. Avustralyalı bilim insanları Andrew Truscott ve Roman Khakimov'un da yapılan son deneyde açığa kavuşturmak istedikleri tam olarak bu sorunsaldı.
Ekip, ilk olarak bir grup helyum atomunu, literatürde Bose-Einstein yoğuşması olarak adlandırılan bir durumda, askıda tutmayı başardı ve ardından geriye yalnızca tek bir helyum atomu kalana dek atomların sayısını azalttı.
Helyum atomunun olaya dahil olmasıyla lazer ışınları dağınık bir şekilde, bir ızgaradan geçerek yayılıyormuş gibi davranmaya başladı. Ardından bir başka lazer, ışınları tekrar birleştirmek için deneye dahil edildi ve bu gerçekleştiğinde helyum atomu, kuantum düzeyinde ışınlar boyunca iki farklı yol izlemiş gibi göründü. Sonradan eklenen lazer, sistemden tekrar çıkarıldığında ise, helyum atomunun tekrar tek bir yol izlediği gözlemlendi.
'Eğer atomun belirli bir yol ya da yollar izlediğine inanırsak, deneyin sonunda yapılan gözlemin, atomun geçmişini değiştirdiğini kabul etmek zorundayız. Atomlar A'dan B'ye hareket etmezler. Onların dalga ya da parçacık benzeri hareketi yalnızca yolculuklarının sonunda yapılan ölçümlerle gerçeklik kazanır.'
Bir atomun yolculuğunda tek bir yol mu yoksa iki farklı yol mu izlediğinin deney sonucunun nasıl ölçüldüğüne göre değişmesi, gerçeklik bildiğimiz şeyin gözlemlenmediği durumda var olmadığını kanıtlamaktadır.
'Deney, bizim gözlem araçlarımızın her şey olduğunu kanıtlıyor. Kuantum seviyesinde, eğer ona bakmıyorsanız, gerçeklik mevcut değildir.'
Gerçekliğin yalnızca biz onu algıladığımız zaman mevcut olduğu felsefi alanda sorunsallaştırılmış, doğu mistisizmi tarafından ileri sürülmüş, ancak bugüne kadar bilimsel olarak kanıtlanamamıştı. Kim bilir daha neler duyacağız... 👏
yasadigmiz evrenin bir simulasyondan ibaret olma ihtimaline en kuvvetli kanit budur. quantum dunyasinda bir olayi gozlemlemenizin olayin sonucunu degistirmesi. simulasyon mantigi ile dusununce, ornegin bir 3d oyunda oyunda, gozlemlenmeyen alandaki objelerin durumlari sadece sayisal bilgi olarak depolanir, ne zamanki o noktaya bir kullanici doner bakar o zaman o sayisal bilgiler render edilip goruntuye donustulur, isik, golge ve renk effekleri verilir. yani simulasyonu her kim hazirliyorsa islem gucunden tasarruf icin evrenin her kosesini render edip goruntu olusturmuyor, sadece gozlem yapildiginda bir goruntu olusuyor.
Çift yarık deneyinden bahsedeceğini sandım o çok daha anlaşılır olurdu aslında. Bu deneylerde bilim adamları ışığın parçacıkmı yoksa dalga şeklinde mi yayıldığını anlayabilmek için ince uzun yarıklarla dolu bir tahtaya ışık yansıtarak durumu inceleyip sonuca gidecekler ama eneyde bi tuhaflık yaşanıyor ve fizik kuralarına göre imkansız bir sonuç alınıyor. Kafası karışan bilim insanları durumu anlayabilmek için yarıklardan birine kamera yerleştirip ışığın gidiş yönünü inceliyorlar. Bu kez daha enteresan bir şey oluyor gözlem yapılırken fizik kuralarına uygun, beklenen sonuç alınıyor. Kamera alındığında kafa karıştırıcı sonuç yeniden ortaya çıkıyor. Bir açıklama yapamayan bilim insanları maddenin gözlem durumuna göre farklı tepki verdiği sonucuna ulaştı. Gözlemci yoksa madde de yoktur yani. Yani siz şu an içinde bulunduğunuz oda da otururken diğer odayı gözlemleyen hiç kimse yoksa, biri gidip o odaya girene kadar o oda yok oluyor.
Bu Minecraft mantığı. Sen yürümezsen o Dünya yüklenmez. Hiçbir etkisi de olmaz.