Kuantum mekaniği her geçen gün aklımızı almaya devam ediyor sevgili dostlar. Son olarak Avustralyalı iki bilim insanının yürüttüğü deney, gerçekliğin var olmadığını ispatlıyor.
Kuantum mekaniği her geçen gün aklımızı almaya devam ediyor sevgili dostlar. Son olarak Avustralyalı iki bilim insanının yürüttüğü deney, gerçekliğin var olmadığını ispatlıyor.
yasadigmiz evrenin bir simulasyondan ibaret olma ihtimaline en kuvvetli kanit budur. quantum dunyasinda bir olayi gozlemlemenizin olayin sonucunu degistirmesi. simulasyon mantigi ile dusununce, ornegin bir 3d oyunda oyunda, gozlemlenmeyen alandaki objelerin durumlari sadece sayisal bilgi olarak depolanir, ne zamanki o noktaya bir kullanici doner bakar o zaman o sayisal bilgiler render edilip goruntuye donustulur, isik, golge ve renk effekleri verilir. yani simulasyonu her kim hazirliyorsa islem gucunden tasarruf icin evrenin her kosesini render edip goruntu olusturmuyor, sadece gozlem yapildiginda bir goruntu olusuyor.
Çift yarık deneyinden bahsedeceğini sandım o çok daha anlaşılır olurdu aslında. Bu deneylerde bilim adamları ışığın parçacıkmı yoksa dalga şeklinde mi yayıldığını anlayabilmek için ince uzun yarıklarla dolu bir tahtaya ışık yansıtarak durumu inceleyip sonuca gidecekler ama eneyde bi tuhaflık yaşanıyor ve fizik kuralarına göre imkansız bir sonuç alınıyor. Kafası karışan bilim insanları durumu anlayabilmek için yarıklardan birine kamera yerleştirip ışığın gidiş yönünü inceliyorlar. Bu kez daha enteresan bir şey oluyor gözlem yapılırken fizik kuralarına uygun, beklenen sonuç alınıyor. Kamera alındığında kafa karıştırıcı sonuç yeniden ortaya çıkıyor. Bir açıklama yapamayan bilim insanları maddenin gözlem durumuna göre farklı tepki verdiği sonucuna ulaştı. Gözlemci yoksa madde de yoktur yani. Yani siz şu an içinde bulunduğunuz oda da otururken diğer odayı gözlemleyen hiç kimse yoksa, biri gidip o odaya girene kadar o oda yok oluyor.
Bu Minecraft mantığı. Sen yürümezsen o Dünya yüklenmez. Hiçbir etkisi de olmaz.