Beyin Yakan Kurgusu ve Distopik Sahneleriyle Netflix'in Yeni Yapımı Sıcak Kafa Dizisini İnceliyoruz

Merhabalar. Netflix'in yerli yapımı Sıcak Kafa dizisi 2 Aralık'ta yayınlandı. Türk dizi tarihine distopik senaryosuyla yeni bir soluk kazandıran bu diziyi sizler için inceledik.

Keyifli okumalar dilerim.

Not: Yazı spoiler içermektedir.

Netflix‘in yerli yapımı Sıcak Kafa, 2 Aralık itibariyle izleyiciyle buluştu. Dizi toplamda 8 bölümden oluşuyor ve diziye duyulan ilgiye bakıldığında ikinci sezon için gelecek diyebiliriz.

Dizinin yönetmen koltuğunda Fi dizisinden hatırladığımız ve başarılı bir yönetmen olan Mert Baykal var. Başrollerde ise Osman Sonant, Hazal Subaşı, Şevket Çoruh, Gonca Vuslateri, Özgür Emre Yıldırım, Tilbe Saran, Hakan Gerçek, Yetkin Dikinciler ve Haluk Bilginer gibi Türk sinemasının sevilen isimlerini görmek mümkün.

Sıcak Kafa dizisi Afsin Kum‘un aynı isimli kitabından uyarlanarak çekildi. Dizinin hikayesi distopik bir evrende geçiyor. Hikayede dünya ortaya nasıl çıktığı belli olmayan semantik bir virüsün etkisiyle başka bir yöne doğru evrilmiş.

İnsanlar da bu salgından etkilenmemek ve virüsten korunabilmek için ses geçirmeyen kulaklıklarla hayatlarını devam ettiriyorlar. Çünkü ARDS denen bu virüs insana direkt dinleme yoluyla bulaşıyor. Halk adıyla "abuklamak".

Yani saçmalamak. Bu virüsün bulaştığı insanlar anlamsız kelimeleri bir araya getirerek cümleler kuruyor ve bunları aralıksız yapıyor. Bir süre sonra da virüs bulaşan kişide deliliğe yol açıyor.

Dizide belirtilen bir zaman kavramı yok ama günümüze yakın tarih olması mümkün. Adı SMK olan bir kurum, ülkenin yönetimini ele geçirmiş. Açılımı ise Salgınla Mücadele Kurumu. Dizide bu kurum salgın şartları altında ülkeyi yönetiyor, hatta polis teşkilatı bile onların ellerinde.

Pandemiden etkilenerek ortaya çıkan hikayede başroldeki Osman Sonant, Murat Sivayuş adındaki bir dilbilimciyi oynuyor. Bu hikayede onun durumu diğerlerinden farklı. O dünya üzerinde bilinen, abuklama karşısında abuklamaya maruz kalmayan tek insan.

Murat’ın yanında abuklandığında Murat onlar gibi abuklamak yerine yüksek ateş, epilepsi ve halüsinasyon gibi yan etkiler yaşıyor. Ancak o da sadece abuklanmaya maruz kaldığı anlarda oluyor.

Dizide onu özel kılan ne, tam olarak anlatılmıyor. Sadece fikirler öne sürülüyor. Murat’ın abuklamak yerine ısınan kafası ”Sıcak Kafa” lakabının ortaya çıkmasına neden olmuş. Dizinin de temeli zaten bu lakap.

Murat ve çalıştığı ekip hastalığın tedavisi için yıllar önce SMK adına araştırma yapmışlar. Ancak çalıştıkları laboratuvarda yangın çıkmış ve ekibin başındaki Özgür isimli bilim adamı dahil neredeyse bütün ekip ölünce tedaviyi arama araştırmaları yarım kalmış.

Durum böyle olunca insanlar abuklamaya devam etmişler. Bu deneyler sayesinde, tedavi olabilen tek kişi ise Murat. Murat’a göre bu bir lanetken, onun dışında herkes durumu mucize olarak görüyor.

Çünkü insanların mucizelere ihtiyacı var. Sezon boyunca dizide iletişim kanallarının kapatılması, ekonomik kriz, yönetim sisteminin çöküşü, mutsuzluk, panik, korku ve kaos hâkim.

Dizinin en başındaki sahnelerde karanlık atmosfer, mutsuz bir insanlar topluluğuyla karşı karşıya kalacağımızı bize gösteriyor. 8 bölüm süren dizi Hollywoodvari bir tat bırakıyor. İyiler hep iyi, kötüler hep kötü.

Dizide iyiler ve kötüler arasındaki çatışmayı görebiliyoruz. Kötü karakter olarak şimdilik SMK'yı görsek de yeni sezonda Haluk Bilginer'in canlandırdığı karakterin çatışmada daha fazla yer alması mümkün.

Haluk karakteri ise 8 yıl önce başlayan salgında abuklayan ilk kişilerden biri. 6. seviye bir abuk olarak, Murat’ın tedaviye gerek duymasına neden olan kişi de yine Haluk. Çünkü o abuklardan biriyken Murat, Haluk’un abuklamasına maruz kalarak virüse yenik düşüyor, ancak arkadaşı Özgür onu tedavi ediyor.

Haluk diğer abuklardan çok farklı bir hasta. Haluk virüse tepki veren diğer abuklar gibi hiç konuşmuyor. Onun sadece son bölümde sesini duyuyoruz. Ancak toplamda bir tam cümle bile kurmayan Haluk, kulaklıklı insanları oracıkta abuklatabilecek bir potansiyele sahip.

İzleyiciler tüm sezon boyunca gördükleri karakterlerle bu distopik dünyayı algılamaya çalışıyor. Dizinin oyunculukları ise harika. Mesela dizi boyunca neredeyse hiç konuşmamalarına rağmen, Yetkin Dikinciler ve Haluk Bilginer’in oyunculukları müthiş.

Dizi boyunca ayrıca Murat’ın imgelemlerine tanık olmak mümkün. Bu imgelerin mutlaka bir anlamı vardır. Ancak anlamlarını gelecek sezonda göreceğiz.

Siz dizi hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Osman Sonant'ın Başrolde Olduğu Yerli Distopik Dizi 'Sıcak Kafa' İzleyenleri İkiye Böldü
Gibi Dizisinin "Ghosting" İsimli Altıncı Bölümünde Seyhan Abi'nin Ölümüne Dair İlginç İpuçları
Karizmasıyla ve Oyunculuğuyla Gönülleri Fetheden Mads Mikkelsen'ın Rol Aldığı Dizi ve Filmler

Popüler İçerikler

İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Rusya 'Harry Potter Kalesi'ni Vurdu: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
07.12.2022

Bir film ariyorum konusu bu filmlerle alakasi degil aylardir bulamadim filmi 10 kusur sene once tvde izledim bir adam var cikolata dukkanindan cikolata aliyor burayi net hatirlamiyorum cikolatayla alakasi olmayabilirde onu yedikten bir sure sonra bir kadinin hayatini deneyimlemeye basliyor şöyleki kadinin cani yandiginda adaminda yaniyor kadinin gozlerinden deneyimliyor sanki kendisi yasiyor gibi ne yese oda tadini aliyor kadina kirmizi renkteki bi odada cinsel saldirida bulunuyorlar bir grup adam bunuda hissediyor ve deneyimliyor acilarini ve sonra kadini araba plakalarindan sokak isimlerinden vs bir sekilde gorduklerinden buluyor kadina olanlari anlatmaya calisiyor kadin inanmiyor basta fln hatirladiklarim bu lutfen bu filmi biri bulursa çok memnun olurum .

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ