Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Hastanelerde bulunan beyin ve sinir cerrahisi bölümü, merkezi ve periferik sistem bozuklukları ile ilgilenir. Boyun damarlarında oluşan daralmalar, kafa ve omurilikte yaralanma sonucu meydana gelen hasarlar bu bölümün alanına girer. Ayrıca sadece yetişkinlerde değil, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde gelişen bazı sinirsel hastalıklara da bakmaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ameliyat gibi cerrahi veya mikro cerrahi gibi işlemler yapılır. Beyin ve sinir cerrahisi tek başına çalışmaz. Hastalara uygulanan işlemler nöroanestezi, nöroloji, nöroradyoloji gibi bölümler ile ortaklaşa yapılır. Peki, beyin ve sinir cerrahisi ne demek? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar...

Merkezi sinir sistemi, sinir sisteminin çoğunluğunu kapsar. Bu sistemde beyin ve omurilik bulunur. Kafatası sinirleri ve retinada bazı durumlarda bu sistemin içine dahil edilmiştir. Vücut boşluğunda, beyinsapındaki çekirdekler arasında ki boşluk ve omurgayı kapsar. Beyin kafatası ile korunurken, omuriliğin korunması da omurga ile sağlanır. Periferik sinir sistemi ise beyin ve omurilik haricindeki sinirlerdir. Bu sistemin ana görevi merkezi sinir sistemi ile organlar arasındaki alışverişi sağlamaktır. Bu sinir sistemleri, vücutta gelişen olumsuz durumlara karşı uyarı gönderir. Bundan dolayı her iki sinir sisteminde de görülen hastalıklar oldukça önemlidir. Beyin ve sinir cerrahi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir?

Beyin ve sinir sistemi sorunlarının cerrahi tedavileri ile ilgilenen tıp bilim dalına beyin ve sinir cerrahisi denir. Bu cerrahi alanda çalışan doktorlara da beyin cerrahı adı verilir. Beyin cerrahları kan damarları, bağlar, kafatası gibi vücudun uzmanlık gerektiren alanları ile ilgilenir.

Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Beyin Kanamaları: Beyinde bulunan atardamarın yırtılması sonucunda kanın beyin dokusuna doğru sızması ile oluşur. Bu kanama sonucunda dokularda birtakım hasarlar gelişir. Yaralanma, darbe, kaza gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkar.

  • Beyin Tümörleri:  Bu tümörler iyi huylu ya da kötü huylu olabilmektedir. Eğer kötü huylu ise kanser olarak tanımlanır. Kusma, bulantı, dengesizlik gibi belirtiler ile karakterize edilir.

  • Boyun ve Bel Fıtığı: Omurlar arasında bulunan yumuşak dokular bazen bulundukları bölgelerin alanına çıkıp fıtık oluşturabilir. Her fıtık ameliyat gerektirmez. Eğer bu dokular sinirlerin çevresine doğru çıkarsa, sinirlere baskı yapar ve cerrahi işlem uygulanır.

  • Omurga Rahatsızlıkları:  Herhangi bir darbe, kaza gibi travma sonucunda gelişen omurgadaki rahatsızlıklar, enfeksiyon oluşması durumunda kişide hareket kaybına yol açar. Beyin ve sinir cerrahileri oluşan baskıyı sinirlerden kaldırmayı amaçlar.

  • İnme: Beyine giden kanın aniden durması durumunda inme meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. İnmeye neden olan duruma göre çeşitli cerrahi işlemler uygulanır.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi