Beyin Tümörünün Vücudunuzda Sinsice Verdiği İşaretler Nelerdir?

Beyin tümörleri yaşamınızda bazı değişikliklerle size işaretler gönderebilir. Bununla ilgili bazı bilgileri ve belirtileri sizlerle paylaştık. 

Not: Tümör çeşitleri, yayılma hızları, tedavi yöntemleri ve semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Yaşadığınız bir ya da birden fazla belirti, tümöre sahip olduğunuzu ya da olmadığınızı kesin kılmaz. Ailede kalıtsal bir rahatsızlık, bazı belirtiler veya şüpheleriniz varsa doğru tanı ve tedavi için doktorunuza danışın.

Kaynak: 1, 2, 3

Beyin tümörü beyninizde bir kitlenin veya anormal hücrelerin büyümesidir.

Farklı birçok çeşit beyin tümörü var.

Bazı beyin tümörleri kansersizken (iyi huylu) bazı beyin tümörleri ise kanserlidir (malign). Beyin tümörleri beyninizde (birincil beyin tümörleri) başlayabilir veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başladıktan sonra beyninize (ikincil veya metastatik, beyin tümörleri) yayılabilir.

Bir beyin tümörünün büyüme hızı büyük ölçüde değişebilir.

Beyin tümörünün lokasyonunun yanı sıra büyüme hızı da sinir sisteminizin işlevini nasıl etkileyeceğini belirler.

Beyin tümörü tedavisi seçenekleri, sahip olduğunuz beyin tümörünün türüne, büyüklüğüne ve konumuna bağlıdır.

Bu yüzden hastalıklarla ilgili her bilgi kişiden kişiye değişebilir.

Peki nedir bu türler?

*Türlerle ilgili bilgi için Türkçe yazılmış açık kaynak makalelerden yararlanabilirsiniz.

Beyin tümörlerinin neden olduğu genel belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:

1. Baş ağrısı

Baş ağrıları genellikle bir beyin tümörünün erken bir göstergesi değildir. Çok büyük bir tümörle ortaya çıkabilirler, ancak genellikle ortaya çıkan ilk belirtilerden biri değildir. Yavaş yavaş daha sık ve daha şiddetli hale gelen baş ağrılarına dikkat edilmelidir.

2. Bulantı veya kusma

Sürekli ve açıklanamayan mide bulantısı, kusma veya hastalık hissi bir tümör belirtisi olabilir.

3. Bulanık veya çift görme

Bulanık görme, çift görme ve görme kaybı tümörler ile ilişkili olabilir. Yüzen lekeler veya şekiller de görülebilir.

4. Sakarlık ve uyuşukluk

Sakarlık, kol veya bacakta duyu veya hareket kaybı, vücudunuzda ya da yüzünüzün bir kısmında uyuşukluk bazı problemlerin göstergesi olabilir.

5. Bellekte veya düşüncede değişiklikler

d2ebzu6go672f3.cloudfront.net

Tümörlerin bir kişinin davranışında veya kişiliğinde büyük değişimlere neden olabileceği doğru olsa da, bazen yaşanılan radikal dönüşümler veya psikolojik durumlar da buna neden olabilir.

6. Nöbetler

Tümör tipine bakılmaksızın nöbetler genellikle ilk işaretlerden biridir. Tümörden gelen iritasyon nöronları kontrolsüz bir şekilde ateşler ve anormal hareketlere sebep olur. Tüm vücut konvülsiyonları, bir bacak ya da yüzünüzün bir parçası ile sınırlı sarsma veya esneme yaşanabilir.

  • Denge zorluğu

  • Konuşma zorlukları

  • Günlük konularda kafa karışıklığı

  • İşitme sorunu da belirtiler içerisinde yer almaktadır.

Birincil beyin tümörleri:

Beynin kendisinde veya beyin örtücü zarlarda (meninksler), kranial sinirlerde, hipofiz bezinde veya epifiz bezinde olduğu gibi dokularda bulunur.

Birincil beyin tümörleri normal hücrelerin DNA'larında hata (mutasyon) aldıklarında başlar.

Bu mutasyonlar hücrelerin artan oranlarda büyümesine ve bölünmesine ve sağlıklı hücreler ölünce yaşamaya devam etmesine izin verir. Sonuç, bir tümörü oluşturan anormal hücrelerin bir kütlesidir.

İkincil (metastatik) beyin tümörleri:

Başka yerde başlayan ve beyne yayılan kanser hücreleridir. İkincil beyin tümörleri en sık kanser öyküsü olan kişilerde görülür. Ancak nadir durumlarda, metastatik beyin tümörü vücudunuzun başka yerlerinde başlayan kanserin ilk belirtisi olabilir.

Yetişkinlerde ikincil beyin tümörleri birincil beyin tümörlerinden çok daha yaygındır.

Birincil beyin tümörleri olan çoğu insanda, tümörün nedeni açık değildir.

1. Radyasyona maruz kalma

İyonlaştırıcı radyasyon olarak adlandırılan bir tür radyasyona maruz kalan kişilerin beyin tümörü riski artmıştır. İyonlaştırıcı radyasyon örnekleri, atomik bombaların neden olduğu kanser ve radyasyon maruziyetini tedavi etmek için kullanılan radyasyon terapisini içerir.

2. Aile öyküsü

Beyin tümörlerinin küçük bir kısmı, genetik sendromlara veya beyin tümörü riskine sahip aile öyküsü olan insanlarda görülür.

Ne zaman doktora başvurmalısınız?

Tümörle ilgili bir aile öykünüz ve sizi ilgilendiren belirti ve semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
22.04.2019

Dedemde beyin tümörü nedeniyle öldü. Ben tanıyamadım onu annem hep anlatır. Teşhisten uzun süre önce kendisinde fark ettiği ilk tuhaflığın görüşü olduğunu anlatırmış. Yolda yürürken önüne çamur birikintisi çıktığında yanından geçmeye çalışırken orta yerine basmak, bardağına su doldururken suyu sürekli bardağın dışına dökmek, eline almak için uzandığı nesneyi tek seferde bulduramayıp boşluğu avuçlamak gibi belirtilerle başlamış. Tedavi başladıktan sonra başını duvara vurup ağlatacak kadar çok ağrısı olmuş. Teşhisten tam tamına doksan gün sonra vefat etmiş. Kendimi ihmal ediyorum ama annemin ya da kardeşimin başı ağrıdığında yada sebepsşzce midesi bulandığında aklıma dedemin hastalığı geliyor (Allah'ım esirgesin 😥) doktora götürtene kadar yakasından düşmem. Beyin tümörlerinin küçük bir kısmının ailesel olduğunu öğrenmek biraz rahatlattı.

04.08.2018

Çok faydalı bir galeri olmuş.Eklemek isterim ki;beyin tümörleri(bilinenin aksine) çoğu zaman baş ağrısı yapmaz.Bu yüzden tümör tespiti,anlaşılması zordur.(İyi huyluysa) uzun yıllar tümörle farkında bile olmadan yaşayabilirsiniz."Tümör olsa ağrıdan durulmaz" düşüncesiyle yaklaşmayın.Bir blogda okumuştum.Kadın sadece düşüp kontrollere gittiğinde öğreniyor tümörünü.Tesadüfen diyebilecek kadar habersiz.O yüzden ufak küçük belirtileri dikkate almak hayat kurtarıcı.!

22.04.2019

Zaten bu kanser ne menem bir hastalıksa o kadar ölümcül olmasına rağmen erken dönemde hiç bir ağrı yapmıyor.

25.08.2019

Yakın arkadaşımı daha dün kaybettik. Siddetli Baş ağrısı şikayeti ve kusma ile birlikte olmayan sesi gürültüyü sormasi ile suphelenip hastaneye götürdük. Bir trafik kazası sonucu farkedildi. Kazadan pek hasar görmemişti fakat anca farkedildi ve geç kalınmışti.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ