Beyaz Tavşanı İzle! Filmlerin Filmi 'The Matrix'te Yer Alan Akıllara Zarar 19 Gizemli Sembol

'The Matrix' filmi, ilk gösterime girdiği 1999 yılında büyük sansasyon yarattı ve dünya genelinde milyonlarca insanın beğenisini topladı. Bugün IMDb'de gelmiş geçmiş en iyi 18. film olarak oynanan bu efsane film, gerek dövüş sahneleriyle, gerekse görsel efektleriyle insanlar üzerinde büyük bir etki yarattı. Ancak film aslında bunlardan ibaret olmanın çok ötesinde bir öneme sahip. Pek çok semboller ve çok ince düşünülmüş ayrıntılar barındırıyor. İşte bu muhteşem film hakkında belki de izlerken fark etmediğiniz 25 çok ilginç detay:

NOT: Filmi henüz izlememiş olan ve izlemeyi düşünenler için spoiler uyarımızı şimdiden yapalım.

1. "Matrix" kelimesinin sözlük anlamı, "İçinde bir başka şeyin meydana geldiği, geliştiği bir durum ya da çevreleyici madde. Tıpkı bir rahim gibi."

2. Bunun yanı sıra, insanların varlığından habersiz olduğu bir illüzyon ya da simülasyon olarak "Matrix", Budizm ve Hinduizm'deki "Samsara" düşüncesiyle büyük benzerlik taşımaktadır.

3. Samsara düşüncesine göre bizim "gerçek" saydığımız dünya, yalnızca kendi arzularımızın bir görünüş şeklidir.

4. Neo, Morpheus'tan ilk olarak, Matrix'te algıladığı kişiliğinin yalnıca zihninin yarattığı bir dijital gerçeklik olduğunu öğrenir. Öyle ki, gerçek sandığı duyusal dünya, beyni tarafından anlamlandırılan elektrik sinyallerinden başka bir şey değildir.

5. "Neo" Latince'de "Yeni" anlamına gelmektedir. Aynı zamanda "One" kelimesinin anagramıdır.

6. Karakterin öncesinde sahip olduğu "Thomas Anderson" ismi ise, İncil'de adı geçen ve kendi öneminin farkında olmayan "Şüpheci Thomas"a bir göndermedir. "Anderson" kelimesi ise "insanoğlu" anlamına gelmektedir ve bir mesih ünvanıdır.

7. "Kâhin", Eski Yunan kültüründe, tanrı ile insan arasında aracılık sağlayan kimselere verilen ünvandır. İnsanlar kâhinlere soru sorarlar ve genellikle bir bilmece benzeri cevaplar alırlar.

8. Bu cevapların geleceğe dair ne anlam taşıyor olabileceğini çözmek ise tamamen kişilere kalmıştır. Kâhinin mutfağında, kapının üstünde de buna uygun olarak Latince "Kendini Tanı" yazmaktadır.

9. "Kendini Tanı" sözü aynı zamanda Eski Yunan'da Apollon'un kâhini olan "Delfi Kâhini"ne yapılan bir göndermedir.

10. Filmde Carrie-Anne Moss'un canlandırdığı "Trinity" karakterinin ismi ise, pek çok kültür ve gelenekte çok güçlü bir yeri olan "3" rakamını temsil etmektedir.

11. Eğer Hristiyan kültürüyle bağlantısına değinmek gerekirse, "Baba, oğul ve kutsal ruh" kalıbının, makinelerle savaşan esas karakterler olan Morpheus, Trinity ve Neo ile bağdaştırıldığı düşünülebilir.

12. Morpheus, Yunan Mitolojisi'nde rüya tanrısıdır. Filmde Matrix'in bir çeşit illüzyon ve rüya olarak değerlendirilmesi ve Matrix'ten çıkışın bir uyanış ve aydınlanma olarak yansıtılması, karaktere bu ismin verilmesinin temel sebebidir.

13. Cypher karakteri klasik bir haindir. Bu yönüyle de İsa'nın havarilerinden olan ve onu ele veren Yehuda'yı (Judas) sembolize etmektedir. "Cypher" ismi ise, nicelik yokluğunu ifade eden (Sıfır) matematiksel bir sembole gönderme olarak seçilmiştir.

14. "Cypher" karakterinin, aynı zamanda şeytanı sembolize eden bir karakter olduğu ve isiminin de İngilizce'de şeytana atfedilen "Lucifer" isminin bir kısaltması şeklinde düşünüldüğü zannedilmektedir.

15. Filmde yer alan kaşık sahnesi, gerçekliği ilk kez tecrübe eden Neo için çok önemli bir ders niteliğindedir. Kaşık, Matrix'in içinde yer almaktadır ve bu yüzden aslında yoktur. Kaşığı bükmek için de objeye değil, kendisini değiştirmeye odaklanması gerekmektedir.

16. Homeros'un İlyada'sında hayat bulmuş bir karakter olan Niobe, sözü geçen epik hikayede kendisini bir tanrıça ile kıyaslamasıyla dikkat çekmektedir.

17. Merovingian, üyeleri azizlik ve doğa üstü güçler ile anılan Antik bir Frenk hanedanlığıyla özdeşleştirilmektedir. Bu hanedanlığın İsa'nın soyundan geldiği düşünülmektedir.

18. Persephone, Yunan Mitolojisi'nde Zeus ve Demeter'in kızıdır. Hikayeye göre, Hades onu kaçırır ve yeraltı dünyasına götürür. Fakat Zeus'un emri ile Persephone'un yılın belli zamanlarında yeryüzüne dönmesine izin verilir. Bu da mevsim geçişlerini belirler.

19. Filmin en önemli karakterlerden biri olan Seraph, İbranice'de 'yanmak' demektir. Eski Yahudiler'in oldukça korkunç bulduğu ve Seraph olarak nitelendirdiği yaratıklar, Michelangelo'nun eserlerinde küçük ve sevimli melekler şeklinde tasvir edilirler.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
29.08.2016

Ah ah keşke tekrar çekilse de kurtarsa bizi bir süre bu Marvel, DC zırvalıklarından

29.08.2016

biz diyosunda siz kim? eminim sizin sayınız cok fazla değil bize nazaran ;) ki marvel, dc nekadar zırvalıksa matrix te okadar zırvalık BİZ ce ;)

29.08.2016

Şunu fark ettim. üzerinde çok emek olan, isimlerde, yerlerde, konu bağlamalarında ince detay düşünülmüş, kısacası üzerine çok kafa yorulmuş filmler öyle ya da böyle efsane oluyor.

ben üniversitede bu film hakkında bi sunum hazırlamıştım o kadar çok detay o kadar çok ilginçlikler var ki... misal, rakamları tam hatırlayamıyorum şu an ama hani trinitynin ilk havaya yükselip tekme attığı sahne var. o sahne o teknikle çekilmiş ilk sahne. 3. dakika 03. saniye, trinitynin bulunduğu odanın numarası 303. pek çok dinde karganın kötülüğü temsil etmesi ve nerdeyse agent smithin her giriş yaptığı sahnede kargaların uçuşması. kötülük kötülüktür. hırsızlık, cinayet, o, bu, şu hepsi aynı. seçilmiş kişi gelip tüm kötülerle savaşacak ve sonra tekrar göğe yükselecek. matrix 2 de neo nun aynı anda yüzelerce ajan smithle kapıştığı sahne. bire bir yazaamamış olabilirim çok seneler geçti. ve daha bir sürü detay.

29.08.2016

Çektiniz iyi bok yediniz. 1999'dan bu yana hayatı sorguluyorum lan. Ne güzel koyundum

TÜM YORUMLARI OKU (53)