Beyaz Saray'a Çıkan Caddenin Adı 'Siyahların Hayatı Önemlidir' Olarak Değiştirildi

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından protestoların sürdüğü ABD'nin başkenti Washington’da Beyaz Saray’a çıkan caddenin adı “Black Lives Matter Plaza” (Siyahların Hayatları Önemlidir) olarak değiştirildi.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser’ın talimatıyla yapılan bu değişikliğin yanı sıra, aynı slogan yol boyunca dev harflerle asfalta yazıldı. Bowser’ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, değişikliğin Pazartesi akşamı barışçı protestoculara yönelik sert müdahale sonrasında kentin kime ait olduğuna ilişkin net bir mesaj vermek amacıyla yapıldığı kaydedildi.

Belediye başkanına "dikkatleri dağıtmak" suçlaması

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı bilgiye göre, caddedeki isim değişikliği ve asfalta yazılan mesaj tüm siyah hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Black Lives Matter Küresel Hareketi, belediye başkanını bu adımla yapılması gereken gerçek siyasi değişiklikerle ilgili dikkat dağıtmakla suçladı ve Bowser’ın siyah hareketinin her zaman yanlış tarafında yer aldığını savundu.

Zırhlı araçlar ve askerler ayrıldı

Washington Belediye Başkanı, barışçı protestoculara yönelik yerel polis teşkilatı dışında Trump yönetiminin talimatıyla federal kolluk güçleri ve askeri birliklerin devreye sokulmasına günlerdir karşı çıkıyordu. ABD’deki çeşitli askeri üslerden başkent Washington’a destek amacıyla yaklaşık 1.600 asker gönderilmişti. Cuma günü sokaklarda olağan dışı bir tablo yaratan, birçok kent sakininin tepki gösterdiği askeri zırhlı araçlar ve üniformalı askerlerin bölgeden ayrıldığı gözlendi.

"Bu isim değişikliğini gördüğümde ağladım"

Caddenin isminin değiştirilmesi kararını destekleyenler de vardı. 'Bu isim değişikliğini gördüğümde ağladım' diyen Terry Evans, 'Çünkü ne kadar yol aldığımızı ve bir şeylerin değişmesi için daha gitmemiz gereken çok yol olduğunu biliyorum. Ama bugün bir başlangıç' dedi. 

Jessica McDonald'ın düşünceleri ise şöyleydi:

'Washington Trump'ın şehri değil, bizim şehrimiz. Onun temsil ettiği şeyleri ve duruşunu desteklemiyoruz. Muriel Bowser ( Washington Belediye Başkanı) Çok sağlam biri. Siyahların hayatları önemlidir. Çünkü bu sistem parçalanmıştır. '

Festival alanı gibi

Beyaz Saray’a giden ve adı değiştirilen yol, Washington polisi tarafından trafiğe kapatıldı. Kurulan çadırlarda, gönüllülerin getirdiği yiyecek, su, maske ve hijyen malzemeleri ücretsiz dağıltıldı. 

Trump’ın Pazartesi günü Beyaz Saray’dan yürüyerek gittiği ve elinde İncil’le poz vermesi din adamlarından siyasetçilere birçok kesimden tepki gören Saint Johns Kilisesi’nin önüne dev DJ çadırı kuruldu. Lafayette Meydanı’na yayılan müziğe eşlik eden kalabalıktan yansıyan manzara son dört gündür barışçı protestolara ev sahipliği yapan Beyaz Saray çevresinde festival havası estirdi.

Popüler İçerikler

Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
YORUMLAR
06.06.2020

Siyahların Hayatı Önemlidir.. Burada bile bir ırkçılık var. 2. bir ırk mış gibi algı oluşuyor. Doğru kelime bence bu değil.

06.06.2020

Ya bu ırkçılığa davet değilmidir? Devamlı siyahların hayatı önemlidir, siyahlara özgürlük, siyahları öldürmeyin.... Neden insanların hayatı değerlidir, insanlara özgürlük, insanları öldürmeyin, ırkçılığa hayır tarzı ifadeler değilde bunlar. Kendi kendilerini ayrıştırmış olmuyorlar mı? Yanlış anlıyor olabilirim ama sanki biz insanızdan önce biz siyahiyiz diyerek, farkında olmadan kendi kendilerine ırkçılık yapıyorlar diye düşünüyorum. Dediğim gibi yanılıyor olabilirim...

Pasif Kullanıcı
06.06.2020

Keşke her ırk için yazsalarmış ama neyse.

TÜM YORUMLARI OKU (12)