Ekip söz konusu yeni yöntemle, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması (SDSS) ve Gaia Uzay Teleskobu’nun topladığı verilerde 3 bin beyaz cücenin kütle-çap ilişkisini inceledi.
Astronomlar bu beyaz cücelerin “yerçekimsel kırmızıya kayma etkisini” ölçtü. Bu fenomen, kütle çekimin ışığa ve yıldızlara etkisini niteliyor. Işık nesneden uzaklaşırken, kütle çekim nedeniyle dalga boyu da uzuyor. Bu da ışığın daha kırmızı görünmesine yol açıyor.
Araştırmacılar kırmızıya kayma etkisini ölçerek benzer yarıçaplara sahip beyaz cücelerin radyal hızını (bizden uzaklaşma veya bize yaklaşma hızı) belirleyebildi. Bu sayede astronomlar yıldızların kütlelerindeki farklılıkları da hesaplayabildi.
Araştırmada kullanılan yöntem bir teoriyi gözlemlenen bir olaya dönüştürdü. Yeni yöntem gelecekte daha fazla yıldızın araştırılmasında kullanılabilecek ve astronomların beyaz cücelerin kimyasal bileşimini analiz etmesine de yardım edecek.
Space.com’un aktardığına göre çalışma, yayımlanmak üzere hakemli bilim dergisi The Astrophysical Journal’a kabul edildi.
einstein o kadar cok kere test edildi ve o kadar cok kere kendini ispatladiki artik yanlis olmadigi gayet net, lakin izafiyet evrendeki herseyi aciklamiyor. atomalti dunyaya yonelik hic bir gecerli ongorusu yok, atomaltini aciklayan quatum fizigi ile hic bir ortak noktasi yok. izafiyet kesinlikle dogru ama gercegin sadece kucuk bir bolumunu acikliyor, muhtemelen gercek bundan cok daha buyuk, bizim gordugumuz dunyanin otesinde farkli seyleri de iceriyor. tipki newton in kutlecekim teorisi gibi, newtonin da teorisi yanlis degil, bizim tecrube ettigimiz kutlelerde ve hizlarda gayet guzel calisiyor. hatta uzaya firlattigimiz araclarin yorungelerini einstein in izafiyet teorisiyle degil newtonin kutlecekim formulleriyle hesapliyoruz. ama hizlar ve kutleler artiginda newton gecerliligi kaybediyor. tipki einsteinin teorisi atomalti dunyada bir sey ifade etmedigi gibi.
Genel görelilik kuramı bu değil aslında. Yanlış veya eksik bir içerik olmuş. Genel görelilik kuramı kısaca uzayı bükmesiyle ilgili. Ya da şöyle anlatıyım; çarşafın uçlarından kaldırın ortasına bir top atın, çarşafın içe doğru eğilmesidir. Hatta bu zamanı büken bir durumdur. Bu içerikte beyaz cücelerin atom değişimleri kütleyi arttırırken hacmin artmamasına neden oluyor. Yani elektron değişimi söz konusu. aynı hacimde 1 kg altının 1 kg pamuktan daha ağır olması gibi. Genel görelilik belki şurada devreye giriyordur; kütlenin artışı zamansal bir değişim oluşturuyor olabilir veya kuram içerisinde bir takım olayları tetikliyordur. İçerik içinde bunu göremedim. İçerik yanlış olmayabilir ama eksik bilgiler bağlantı kurulmasını engelliyor.