Beyaz Cücelerden Elde Edildi: Einstein’in Genel Görelilik Kuramı’nı Destekleyen Yeni Kanıtlar Bulundu

Bilim insanları Albert Einstein’in Genel Görelilik Kuramı’nı destekleyen kanıtlara ulaştı. Beyaz cüceleri inceleyen bilim insanları kuramı destekleyen kanıtları ilk kez gözlemledi.

Astronomlar bir beyaz cücenin kütlesiyle çapı arasındaki ilişkiyi uzun süre önce kuramsal olarak ortaya koymuştu ancak yeni çalışmaya kadar gözlemlemeleri mümkün olmamıştı. Bu ilişkiye göre, beyaz cüceler kütle kazandıkça boyutları küçülüyor.

Independent Türkçe'den Umut Can Yıldız'ın Space.com'a dayandırdığı habere göre, yeni çalışmada araştırmacılar, bu garip olayı gözlemlemek için binlerce beyaz cüceden elde edilen veriyi bir arada kullanan yeni bir yöntemden yararlandı. Böylece Özel Görelilik Kuramı’na yeni bir kanıt daha ekledi.

Beyaz cüce nedir?

Güneş ve benzer kütledeki yıldızlar yakıtlarını tükettiklerinde önce genişliyor. Dış katmanlarını uzaya püskürttükten sonra kalan kütleleri ise muazzam ölçüde küçülüyor ve hemen hemen Dünya hacmindeki bir çekirdeğe sıkışıyor (Güneş’in hacmi Dünya’dan 1,3 milyon kat büyük). Bu çekirdeğe beyaz cüce ismi veriliyor ve bu, ömrünü tüketen bir yıldızın olası sonlarından biri olarak biliniyor.

Ancak bu yıldız kalıntıları, bir tuhaflığı da beraberinde getiriyor; beyaz cücelerin kütlesi arttıkça boyutları artmak yerine azalıyor.

Beyaz cücelerin kütlesiyle çapı arasındaki bu tuhaf ilişki 1930’lardan bu yana kuramsal açıdan inceleniyor. Kütlesi artan beyaz cücelerin aynı zamanda küçülebilmesinin, elektronların durum değiştirmesine bağlı olduğu düşünülüyor. Buna göre ölü yıldız daha büyük kütle çekiminin altında ezildikçe atomların dış katmanlarındaki elektronlar sökülmeye ve böylece serbest dolaşan elektron sayısı artmaya başlıyor.

Bu mekanizma, yerçekimsel etkilerle ilgilenen Einstein’in Genel Görelilik Kuramı’yla atomaltı parçacıkların hareket ve etkileşimlerini inceleyen kuantum mekaniğinin birleşimiyle açıklanıyor.

Yeni çalışmaya danışmanlık yapan, Johns Hopkins Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü doçentlerinden Nadia Zakamska bunu şöyle açıkladı 👇

'Kütle-çap ilişkisi yerçekimiyle kuantum mekaniğinin çarpıcı bir bileşimidir. Ancak sezgilerimize aykırıdır. Bir nesne kütle kazandıkça büyümesi gerektiğini düşünürüz.'

Araştırma ekibinin yeni yöntemi nasıl işliyor?

Ekip söz konusu yeni yöntemle, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması (SDSS) ve Gaia Uzay Teleskobu’nun topladığı verilerde 3 bin beyaz cücenin kütle-çap ilişkisini inceledi.

Astronomlar bu beyaz cücelerin “yerçekimsel kırmızıya kayma etkisini” ölçtü. Bu fenomen, kütle çekimin ışığa ve yıldızlara etkisini niteliyor. Işık nesneden uzaklaşırken, kütle çekim nedeniyle dalga boyu da uzuyor. Bu da ışığın daha kırmızı görünmesine yol açıyor.

Araştırmacılar kırmızıya kayma etkisini ölçerek benzer yarıçaplara sahip beyaz cücelerin radyal hızını (bizden uzaklaşma veya bize yaklaşma hızı) belirleyebildi. Bu sayede astronomlar yıldızların kütlelerindeki farklılıkları da hesaplayabildi.

Araştırmada kullanılan yöntem bir teoriyi gözlemlenen bir olaya dönüştürdü. Yeni yöntem gelecekte daha fazla yıldızın araştırılmasında kullanılabilecek ve astronomların beyaz cücelerin kimyasal bileşimini analiz etmesine de yardım edecek.

Space.com’un aktardığına göre çalışma, yayımlanmak üzere hakemli bilim dergisi The Astrophysical Journal’a kabul edildi.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
23.08.2020

einstein o kadar cok kere test edildi ve o kadar cok kere kendini ispatladiki artik yanlis olmadigi gayet net, lakin izafiyet evrendeki herseyi aciklamiyor. atomalti dunyaya yonelik hic bir gecerli ongorusu yok, atomaltini aciklayan quatum fizigi ile hic bir ortak noktasi yok. izafiyet kesinlikle dogru ama gercegin sadece kucuk bir bolumunu acikliyor, muhtemelen gercek bundan cok daha buyuk, bizim gordugumuz dunyanin otesinde farkli seyleri de iceriyor. tipki newton in kutlecekim teorisi gibi, newtonin da teorisi yanlis degil, bizim tecrube ettigimiz kutlelerde ve hizlarda gayet guzel calisiyor. hatta uzaya firlattigimiz araclarin yorungelerini einstein in izafiyet teorisiyle degil newtonin kutlecekim formulleriyle hesapliyoruz. ama hizlar ve kutleler artiginda newton gecerliligi kaybediyor. tipki einsteinin teorisi atomalti dunyada bir sey ifade etmedigi gibi.

23.08.2020

mutlaka hepsini birlestiren gercegi daha dogru aciklayan bir teori mevcut. lakin ona ulasmak icin bugunkinin otesinden gozlemsel veri gerekli. bugunkinin otesinde derken baska evrenlerin, boyutlarin kesfi gibi cigir acacak gozlemleri kasdediyorum. yakin zamanda pek olasi gozukmeyen seyler. belki kutlecekim dalgalarindan beklenmeyen suprizler gelebilir.

24.08.2020

Genel görelilik kuramı bu değil aslında. Yanlış veya eksik bir içerik olmuş. Genel görelilik kuramı kısaca uzayı bükmesiyle ilgili. Ya da şöyle anlatıyım; çarşafın uçlarından kaldırın ortasına bir top atın, çarşafın içe doğru eğilmesidir. Hatta bu zamanı büken bir durumdur. Bu içerikte beyaz cücelerin atom değişimleri kütleyi arttırırken hacmin artmamasına neden oluyor. Yani elektron değişimi söz konusu. aynı hacimde 1 kg altının 1 kg pamuktan daha ağır olması gibi. Genel görelilik belki şurada devreye giriyordur; kütlenin artışı zamansal bir değişim oluşturuyor olabilir veya kuram içerisinde bir takım olayları tetikliyordur. İçerik içinde bunu göremedim. İçerik yanlış olmayabilir ama eksik bilgiler bağlantı kurulmasını engelliyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ