Beyanlar Kontrol Edilmemiş: VGM Şehit Çocuğu Olmayan 117 Kişiye Şehit Çocuğu Diye Burs Vermiş

Sayıştay'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü raporundan ilginç ayrıntılar çıktı. 177 kişinin kendisini şehit çocuğu olarak yansıtarak burs aldığı, bu beyanların kontrol edilmediği belirlendi.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göreSayıştay'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne (VGM) ilişkin 2020 denetim raporunda, 177 kişiye şehit çocuğu olmadıkları halde burs verildiği ortaya çıktı. 

Vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla ailelerin maddi durumları yeterli olmayan öğrenciler, Vakıflar Yönetmeliği'ne göre eğitim yardımı yapılıyor.

Burs başvurularını değerlendiren VGM, bir puanlama sistemi uyguluyor.

Öğrenci Başvuru Değerlendirme Cetveline göre yapılan puanlamada öğrencinin ikamet durumu, anne ve babanın işi, okuyan kardeş sayısı, başarı durumu, aile fert sayısı, ailenin aylık geliri gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak karar veriliyor.

100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede anne ya da babası şehit olan öğrencilere 40 puan veriliyor.

Bursiyer adaylarının başvuru sırasında beyan ettiği bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etme görevi ise VGM ya da bölge müdürlüklerinin.

Sayıştay denetiminde, 'şehit çocuğuyum' diyerek vakıflardan burs alan 177 kişinin şehit çocuğu olmadığı, VGM'nin ise bu beyanların doğruluğunu kontrol etmediği belirlendi.

Aynı raporda İstanbul'un en bilinen ve tarihi hamamlarından birinin de adeta gasp edildiği tespit edildi.

Hürrem Sultan Hamamı olarak bilinen Haseki Hamamı, 2008 yılında restore et-işlet-devret yöntemiyle bir yüklenici tarafından 15 yıllığına kiralandı.

Restorasyon çalışmaları devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) mülkiyetindeki alanda ana beden duvar temeli, özgün drenaj kanalları ve havalandırma bacaları bulundu.

4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bulunan yeni özgün yapıların bakım, onarım ve denetiminin yapılabilmesi için drenaj kanalı boyunca 6,5 metre genişliğinde alanın ana restorasyon yapıldığı parsele dahil etti. İBB de alanı VGM'ye devretti.

Devirden sonra buranın çay bahçesi, restoran ve tuvalet olarak kullanılması için yüklenici firmayla kira sözleşmesi yapıldı.

Ama Koruma Kurulu bunu reddetti ve çeşitli tarihlerde bu alandaki ticari faaliyetlere son verilmesi gerektiğini bildirdi. Benzer yazılar İBB tarafından da VGM'ye iletildi.

Sayıştay raporunda VGM'nin bu bildirimlere rağmen gerekeni yapmadığı belirtilerek, 'Yapılan yerinde denetimlerde bahsedilen ticari faaliyetin devam ettiği tespit edilmiştir' denildi.

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
29.09.2021

1-bu devirde hata diye bir şey yok, kasıt vardır. verilen burslar geri tahsil edilecek mi bakalım? 2- istanbulda yaşamaya başladığımdan beri en yadırgadığım görüntü, tarihi yapıların ticarethaneye dönüştürülerek katledilmesi. fatihte gezerken gözlerim kanıyor, içim kan ağlıyor, miras bırakan atalarımızın mezarlarında kemikleri sızlıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ