7 Madde ile Beştepe'deki Adli Yıl Açılış Töreni'nden Öne Çıkan Başlıklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2014 yılındaki  törende TBB Başkanı Feyzioğlu'nun konuşmasını uzun ve siyasi bulmasının ardından kaldırılan 'adli yıl açılış töreni'  bu yıl yeniden yapıldı. 

Törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılması, beraberinde 'yargı bağımsızlığı' tartışmalarını getirdi ve ana muhalefet ile Barolar Birliği törene katılmayacağını açıkladı. 

Tabii bu açıklamalar henüz tören gerçekleşmeden gerilimi tırmandıran gelişmeler oldu. 

Ve yeni adli yıl bugün başladı. Erdoğan salona girerken hâkim ve savcılar tarafından ayakta alkışlandı. Konuşmasında 'Yenikapı' ruhuna vurgu yapan Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Feyzioğlu'na bu ruha uygun şekilde hareket etme çağrısında bulundu. 

Törenden öne çıkan başlıkları derledik...

1- Açılış töreni ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapıldı

2- Erdoğan salona girerken hâkim ve savcılar tarafından ayakta alkışlandı

Video: Alican Uludağ / Twitter

3- Cirit: 'En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır'

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Cirit, şöyle konuştu:

'Bu özel ve anlamlı günün konuşmasını yapmanın heyecan ve mutluluğunu bir arada yaşıyorum. Geçen yılki konuşmamda Türk yargısının iyi bir durumda olmadığını belirttikten sonra gelecek için ülkemiz açısında sorunlu alanlardan doğan risklerin kontrol altına alındığını ifade etmiştim. Geçen yıldan bugüne kadar yargımızda önemli değişiklikler meydana gelmiştir. İstinaf mahkemeleri faaliyete girdi, bunu Yargıtay olarak önemsediğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bunun yanısıra yargı üzerindeki ağır iş yükünün kaldırılması için çok önemli toplantılar yaptık. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık.

15 Temmuz'daki darbe girişimi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. 148 yıldır Türk milleti adına yargılama yapan Yargıtayımız ülkesine fedakarca hizmet etmenin mutluluğunu yaşamaktadır. Kişisel ve kurumsal anlamda her türlü fedakarlığa hazır olduğumuzu rahatlıkla söylemek istiyorum. 

'Uzlaşı kültürünü genişletmemiz gerekmektedir'

Yargıtay'da görev yapan, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Çağdaş değerlere sıkı sıkıya bağlı kaldığımız takdirde kültürel çeşitliliğimizi büyük bir zenginliğe dönüştürebiliriz.  Gerçek dindarlık ve hoşgörü herkesi dini ve fikriyle hoşgörmektir. Yaradılanı yaradandan ötürü sevmek felsefesi geniş kitlelelere ulaşmıştır.

Uzlaşı kültürünü genişletmemiz gerekmektedir. Bizler ancak birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz. Darbe kalkışmasından sonra toplum olarak gösterdiğimiz birlik ve beraberlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir.

'Teröre karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur'

Terör öncelikle insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını tehdit etmektedir. Ülkemizde sürmekte olan terör insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturmaktadır. Bir insanlık suçu olan teröre karşı birlikte mücadele etmek zorunluluktur. Terör örgütlerinin kullandıkları araçların devletlerin tekelinde olduğu saklanamaz bir gerçektir. Devletler özellikle silahların terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorundadır. Teröre destek veren ülkelerin bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini de bilmelidir. Silahın sahibine sadakatı yoktur. Teröre doğrudan destek veren ülkelerin uluslararası sözleşmelere uygun davranmalarını bekliyoruz.

Hukuk devleti olarak terörle mücadelenin zorluğu bilinmektedir. Devletimiz hukuktan vazgeçmeden mücadelesini sürdürmektedir. Bölge halkının teröre karşı duruşunu takdirle karşılıyoruz.  

'15 Temmuz batılı dostlarımız tarafından güçlü şekilde kınanmamıştır'

15 Temmuz'da milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, hukuk devletine tüm evrensel değerlere yönelik FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı sadece bir darbe olarak nitelendirilemez. Sonu gelmeyen bir çatışma içine girecek bir sonucu doğuracak bir saldırıdır. Bir anda ülkenin kan gölüne girmesine neden olacak bir eylemdir. Bitmeyecek iç çatışmalara, kardeş kavgalarını doğurabilecek bir eylemdir. Kamu düzeninin bir daha geri gelmemesi sonucunu doğuracak bir eylemdir. Türkiye'nin bölünmesini değil yok edilmesini amaçlayan bir saldırıdır.

Bu hain örgütü ve destekçilerini etkisiz hale getiremezsek gelecekte de benzer saldırılara maruz kalabiliriz. 15 Temmuz'da yapılan saldırı batılı dostlarımız tarafından güçlü şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır.  15 Temmuz'da çok net bir şekilde anlaşıldığı şekilde sahte belge, yasadışı dinleme gibi tedbirler aracılığı ile hukuk bir silah gibi kullanılmış emniyet ve silahlı kuvvetlerde militanlar yerleştirilmiştir.  

Hakkında suç isnadı olan herkes gibi FETÖ üyeleri de adil ve tarafsız mahkemelerce uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaklardır.

'En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır'

En gelişmiş hukuk sistemi hakları en çok koruyandır. Hukuk devletinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak uygulanmasıyla mümkün olacağından kuşkumuz yoktur. Son günlerde devleti ve toplumu derinden etkileme potansiyeli taşıyan anayasal ve yasal değişikliklerden en çok etkilenecek olan Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının önemli olduğu kanaatindeyim. 

'Hakimin tarafsızlığı en az bağımsızlığı kadar önemlidir'

Hakimin enteleküel bir birikimin olması da şarttır. Hakimin tarafsızlığı en az bağımsızlığı kadar önemlidir. Her türlü cemiyet, cemaat çıkarının toplum çıkarının yerine ikame edilmesi hiçbir hukuk düzeninin hoş görmediği bir anlayıştır. Adalet arayanın elleri temiz olmalıdır. 

Yargının en önemli sorunlarından biri artan iş yüküdür.  Yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir değerlendirmesi yapılmadan gerçek anlamda bir yargı reformundan söz edilmesi mümkün değildir. Dünyadaki gelişmiş yargı sistemlerinin iyi örnekleri alınabilir.'

4- Erdoğan konuşmasında 'Yenikapı ruhuna vurgu yaptı ve ekledi: 'Milletin mekanında adli yıl açılışı yargı bağımsızlığına gölge düşürmez'

Cirit'in ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da şu ifadeleri kullandı:

'Milletin evine, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ne hoş geldiniz. Sözlerimin başında bir hususa dikkat çekmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu mekan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bir parçasıdır. Herkese açık mekanlardır. Milletin malı, devletin malıdır. Bizler görev süremiz boyunca çalışmalarımızı burada yürütmekle mükellefiz. 

'Yenikapı'daki ruha uygun hareket edilmesini bekliyorum'

Ankara'da böyle çaplı toplantıları yapabilecek bir salonumuz yoktu. Böyle bir eksikliğin giderilmesi önemliydi. Bu bina aynı zamanda bir opera binası vazifesini görecek bir tasarımdadır. Milletimize yakışır bir eser olmasına özen gösterdik. Kongre ve kültür merkezimiz artık tüm kamu kurumlarımızın organizasyonlarına ev sahipliği yapacaktır. Adli yıl açılış töreni burada yapılmasaydı bir otelin eksi ikinci katında yapılacaktı. Millet adına görev yapan yargının milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir. 7 Ağustos'ta Yenikapı'daki ruha uygun hareket edilmesini bekliyorum.

'79 milyonuyla tek milletiz'

Artık sadece tarih kitaplarından okuyan değil, hem okuyan hem yaşayan bir nesle kavuştuk. Tek bayrak, tek millet ne anlama geliyor, 79 milyon kişi gördük ve idrak etti. 79 milyonuyla tek milletiz. Böyle olursak hedefe ulaşacağız. Tek bayrağımız var. Böyle bir bayrak dünyada yok. Kimse bu vatan toprakları üzerinde asla bir operasyon düşüncesi içine girmesin. Kimse bu vatan üzerinde operasyon içine girmesin. Bu ülkeye karşı kötü niyet besleyenler bilsinler ki Türkiye 570 bin değil, 79 milyonluk orduya sahiptir. 

'15 Temmuz öncesi farklı, sonrası farklıdır'

Devletin içinde devlet olmaz, birileri bu hevese kapıldı. 40 yıldır bunun hesabını yaptılar. 15 Temmuz'u bir nusubet bin nasihattan iyidir diye düşünüyorum.15 Temmuz gecesi milletimiz iradesine sahip çıktı, artık sıra bizde. Bundan sonra çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin çıkarları dışındaki kriterlere göre hareket etmemiz mümkün değildir. 15 Temmuz öncesi farklı, sonrası farklıdır. Oradaki fedakarlık bizi kendimize getiremiyorsa hepimize yazıklar olsun.

'Geciken adalet adalet değildir'

FETÖ denen hain yapıyı kahreden güç sahibi olduğu her yerdeki adaletsizlikler, merhametsizliklerdir. Sadece kendi mensuplarının haklarını gözeten FETÖ zaten milletimizin gözünde kaybolmuştu. Madem ki dünya adalet üzerinde dönmektedir. Hakim, savcı ve avukatlarımıza düşen görev adaletin en iyi şekilde yerine getirilmesi için çalışmalarıdır. O gece 30 küsür kişi darbecilerden öldü, 241 kişi darbe karşısında direnenlerden şehit oldu. Bizler darbecilere, güvenlik güçlerimize hepsini vurun talimatı vermedik, adalete teslim edin talimatı verdik. Şahsımı almaya gelenler günlerce Marmaris ormanlarında saklandı ama jandarmamız götürdü savcıya teslim etti. Geciken adalet adalet değildir. Bir an önce almaları gereken ceza ne ise almalılar.'

5- Kılıçdaroğlu katılmadı, Bahçeli katıldı

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargı bağımsızlığını zedeleyeceği gerekçesiyle adli yıl açılışına katılmayacağını açıklamıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise düzenlediği basın toplantısında törene katılacağını açıklamıştı.

Tören dolayısıyla bir araya gelen Bahçeli, Erdoğan ve Yıldırım'ın samimi görüntüsü dikkat çekti. Fotoğraf: AA

6- TBB "Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyeti" gerekçe göstererek katılmayacaklarını duyurmuştu

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Barolar Birliği Yönetimi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmişti. Bu ziyaretin ardından Metin Feyzioğlu, Yargıtay ile birlikte adli yıl açılışı için çalıştıklarını 'müjdeli bir haber' olarak açıklamıştı.

Ardından, bir otelde yapılması planlanan adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacağı, Yargıtay tarafından adli yıl açılışı davetiye gönderilen isimlere duyurulmuştu.

Yazılı açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak adli yıl açılışına 'Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyeti' gerekçe göstererek katılmayacaklarını duyurmuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

7- Bugün yapılan adli yıl açılış töreni, Danıştay krizinin ardından kaldırılmıştı

Törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olması, Mayıs 2014'te Danıştay'ın 146. kuruluş yıl dönümü töreninde yaşanan krizin ardından önem taşıyor.

Danıştay'ın mayıs ayındaki kuruluş yıl dönümü törenine katılan ve o sırada Başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu'na hem 'konuşma süresinin uzunluğu' hem de 'siyasi içerikli bir konuşma yapmasını' gerekçe göstererek tepki gösterip ve salonu terk etmişti.

Adli yıl açılış törenleri ise yasayla kaldırılmıştı.

Onedio

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
01.09.2016

adaletin olmadıgı ülkede içinde adalet gecen parti tarafından yönetiliyoruz :D

Pasif Kullanıcı
01.09.2016

Hakim ve savcılar ayakta alkisliyor yargı bağımsız dimi ülkede böyle adamlar mi adaleti sağlıyor adamlar Obama geldiğine alkışlamayı bırak ayağa dahi kalkmiyor

01.09.2016

Bu da onların saygısızlığı.

01.09.2016

Hiç adil değil, açmayalım.

TÜM YORUMLARI OKU (34)