Beslenme Şekliniz Ne Kadar Doğru? Doğru ve Dengeli Beslenmediğinizi Gösteren 20 Önemli İşaret

Beslenmenizin ne kadar doğru olduğunu düşünüyorsunuz? Sağlığınız için en önemli unsurlardan birinin dengeli ve doğru beslenme olduğunu hepimiz biliyoruz. Size doğru beslenmediğinizi ve beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerektiğini gösteren işaretleri uzmanlardan dinliyoruz...

Kaynak: 1

1. Osteoropoz

Osteoporoz, kemiklerin zayıflaması ile kırılma riskinin yüksek olmasıdır. Osteoporoza neden olabilecek birkaç farklı risk faktörü vardır. Bunlardan birkaçı, yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımının yanı sıra alkol tüketimindeki bir artış olabilir. En iyi kalsiyum kaynakları sebzelerde bulunur ancak az yağlı süt ve yoğurt gibi ögelerde de bulunabilir. Kalsiyum ve D vitamini seviyelerinin ne kadar düşük olduğuna bağlı olarak, vitamin takviyeleri de gerekli olabilir. 

Shannon Cook, NP-C

2. Kabızlık yaşıyorsanız

Kabızlık kulağa ciddi bir sağlık komplikasyonu gibi gelmiyor olabilir ancak kronik kabızlık birçok insanı etkiliyor ve oldukça rahatsız edici ve yaşam kalitesini etkileyebilen bir durum. Diyetinizde yeterince lif ve/veya bol su içermeyen pek çok faktör kabızlığa katkıda bulunur. Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi bitki esaslı gıdalar, vitaminler, mineraller lif ile yüklüdür. Günde 25-30 gram lif hedeflenmesi önerilir ancak ortalama kesin miktar için uzmana danışmalısınız. Tükettiğiniz lifi vücudunuza taşımak için su gereklidir, bu nedenle lifi artırdığınızda su alımını da arttırdığınızdan emin olun. 

Rachel Begun, MS, RDN

3. Koyu idrar

Susuzluk, daha az idrara çıkmaya ve daha yoğun idrar (daha koyu renk, daha güçlü koku)' a neden olabilir bu durum daha fazla sıvıya ihtiyacınız olduğunu gösterebilir. Ne kadar içmelisin? Tıp Enstitüsü, kadınların her gün yiyecek ve içeceklerden yaklaşık 11 su bardağı su almasını ve erkeklerin günde yaklaşık 16 bardak su içmesini önerir.

4. Kanser riski

Bazı insanları (kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve birçok kanser türü) etkileyen kronik hastalıkların büyük çoğunluğu onlarca yıllık kötü beslenme ve yetersiz egzersizin sonucudur.

Julie Upton, MS, RD ve Health for Appetite'ın kurucularından.

5. Mide yanmaları

Çikolata, kafein, nane gibi bazı gıdalar yemek borusu ve mide arasındaki 'kapı geçişini' zayıflatabilir, böylece mide içeriğindekilerin yemek borusuna girme olasılığı artar muhtemelen daha da artar. Asitli gıdalar da mideyi kötüleştirebilir, daha yüksek asit içeriği daha fazla yanma demektir. B vitamini eksikliği, yemek borusu duvarının büyümesini (ve mideyi) etkileyerek onu daha kırılgan hale getirebilir.

Rachel Begun, MS, RDN

6. Düzensiz beslenme

Bir diyet yanlış bir yeme bozukluğunun belirtilerini tetikleyebilir. Şiddetli gıda kısıtlaması, anoreksiya ile sonuçlanıp artan bir incelik arzusuna yol açan saplantılı düşünce ve davranışları oluşturabilir.Temel besin maddelerinden beynini yoksun bırakmak besinleri tıkanırcasına yemene (binging) neden olabilecek bir saplantıyı tetikleyebilir. Dahası, bir aşırılık, vücudun ve beyindeki iltihaplanmayı tetikleyebilir, bu da vücudun stres hormonlarını göndererek bağımlılık yapacak bir döngüye neden olur. Vücut, optimal işlev için gerekli olan belirli besin maddelerinden yoksun bırakıldığında, vücut ve beyin kendiliğinden koruyucu bir moda dönüşecektir. Vücudun gıda kısıtlamasına ve aşırı kilo vermeye karşı doğal telafi mekanizmaları vardır, dolayısıyla herhangi bir yanlış giden diyet vücut ve beyin için zararlı etkilere sahip olabilir.

Dr. Angela Grace, PhD

7. Kalp hastalıkları riskleri

Şeker ve doymuş yağ oranı yüksek bir diyet, kalp krizi, felç, anormal kan lipitleri veya ateroskleroza yol açan atardamar plaklarıyla ilişkilidir.

8. Diyabet

Herhangi bir gıdanın aşırı miktarda alınması diyabeti daha da kötüleştirebilir. Bununla birlikte, saf şeker vücuttaki en dramatik şeker dalgalanmalarına neden olabilir ve çok hızlı şekilde harekete geçebilirler. Kompleks karbonhidratlar ve diğer gıdalar (örneğin sebzeler) daha yavaş emilir; bu da vücuda sindirime ve kullanmaya daha fazla zaman tanır.

Susan L. Besser MD, FAAFP, Diplomate Amerikan Obezite Tıp Kurulu

9. Depresyon belirtileri

Özellikle omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme önem teşkil ediyor. Omega-3 ve magnezyum gibi diğer besin maddelerinden yoksun olduğumuzda depresif ruh hali durumunda bir artış görme eğilimindeyiz. Beyin, özellikle ruhsal durumu kontrol altına almak için bu yağ asitleri ile gelişir ve işlevini artırır. En iyi omega3 kaynağı için uzamanınıza danışın. 

Carrie Moody, RDN

10. Saç dökülmeleri

Proteinin yetersiz alınması, hasar görmüş saç kökü yapısına ve saç dökülmesine yol açabilir. Demir eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir.

11. Alkolden bağımsız karaciğer yağlanması

Bu durum, aşırı şekerli içecekler, hazır ve doymuş yağı yüksek gıdalarla ilgili yetersiz beslenme seçeneklerinden kaynaklanmaktadır. 

Monique Richard, RDN, LDN.

12. Yavaş iyileşen yaralar

Yetersiz protein (yumurta, süt, yağsız et, fındık, tohum, balık, bakla ve baklagiller), yetersiz kalori ve yetersiz C vitamini alımı yavaş iyileşen yaralara neden olabilir.

13. Anemi

Anemiyi önlemek için Ispanak, yağsız protein, fasulye, kuru erik, mercimek ve tofu gibi demir açısından zengin gıdaları dengeli bir beslenmeyle tüketmek gerekiyor. Demir takviyesi gerekliyse önerilen güvenli miktarları sağlamak için bir doktora danışmalısınız. Ayrıca fast food, kalorili abur cubur yememeye ve meyve, sebze, tahıl ve yağsız protein konularına odaklanmanız tavsiye ediliyor.

Haley Hughes MS, RD, CDE

14. Zayıf bağışıklık sistemleri

Yeterli beslenme olmadan, vücudunuzun enfeksiyonlara tepki vermesi veya hastalıkla savaşması daha zor. Protein, çinko, A, C ve E vitaminli besin içeriğine sahip gıdaları, düzenli olarak beslenmenize dahil etmeniz önemlidir.

Haley Hughes, RD, CDE

15. Obeziteye giden yol

Vücudun, makro besin maddeleri (protein, yağ ve karbonhidratlar) ile vücuttaki metabolik ihtiyaçları için dengeli olarak mikro besin maddelerine ve elektrolitlere sahip olması gerekir. Vücutta doğru denge veya yakıt türü yoksa, sistemik açıkların yanı sıra obezite gibi ağırlık yönetimiyle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Metabolizma, hücresel reaksiyonların karmaşık bir etkileşimidir; bu besinler, yardımcı faktörler (tepkimelerde yardımcı maddeler) olarak hareket etmek için orada değillerse, metabolizma yolunda bir domino etkisi meydana gelir ki bu durum sağlık koşullarında bir sürü etkiye yol açabilir. Her şeyden önemlisi, besin maddelerinin miktarı, türü ve kalitesidir. 

Monique Richard MS, RDN, LDN

16. Kırılgan tırnaklar

Sürekli kırılan tırnaklar genellikle insanların yeterli meyve ve sebze tüketmemelerinden kaynaklanıyor. Güçlü tırnaklar için gerekli olan maddeleri sebze ve meyvelerden karşılamaya çalışın. 

Haley Hughes, RD, CDE

17. Yetişkinlerde sivilce

Beyaz ekmeği ve önemsiz yiyecekleri sınırlayın ve bunun yerine tahıl, tatlı patates, fasulye ve sebze tüketin. Balık gibi omega-3 yağ asidi yüksek gıdalar ve antioksidan ve C vitamini bakımından zengin olanlar, ciltte ve vücudun tamamındaki iltihaplarla mücadelede yardımcı olabilirler.

Carrie Moody, RDN

18. Gut hastalığı

Gut, pürin bakımından yüksek olan kırmızı et gibi gıdalarla daha da şiddetlenir. Alkol ve kuşkonmaz da pürin bakımından zengin gıdalardır.

Vanessa Rissetto, RD

19. Peptik ülser

Peptik ülser Mayo Clinic'e göre 'midenizin iç kısmında ve ince bağırsağınızın üst kısmında gelişen açık yaralardır.' Kafein, kızarmış yiyecekler, baharatlı gıdalar, sigara ve alkol, asit oluşumunda bir artışa neden olabilir. Bazı sınırlandırmalar gereken beslenme düzeni edinmelisiniz.

Shannon Cook, NP-C

20. Kötü diş sağlığı

Diş çürüğü, boşluklar,(iltihaplı diş etleri, emayenin hipokalsifikasyonu (dişlerde beyaz lekeler ve diş eti çizgisindeki lezyonlar) ... Sürekli yaşadığınız bu tip diş sorunları yanlış beslenmeden kaynaklanabilir. Özellikle asitli ve şekerli paketli ürünlerden uzak durmanız gerektiğinin göstergesi olabilir.

Bryan Simone DDS

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
23.02.2018

Bunlardan 3-4 tanesi var bende, endişelenmeli miyim?

23.02.2018

Aralarında ciddi olabilecek durumlar da mevcut, sakin bir şekilde aile hekiminize başvurursanız endişelerinizi giderecektir.

24.02.2018

çok faydalı içerik olmuş, teşekkürler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ