Birçok İnsanın Beslenme Hakkında Yanlış Bildiği 14 Şaşırtıcı Gerçek

Besinler için 'şu yiyecek sağlınız için iyidir, bu kötüdür' gibi yanlış bilgilendirmelerin hepsini takip etmek çok zor. Hangi besinin bizim için yararlı, hangisini zararlı olduğu hakkındaki bilgilerimiz o kadar kısıtlı ki... Ve genellikle çoğu da kulaktan dolma sözlerle yayılmış olan hikayeler. Neyse ki bu içerikte bu yanlış bilinen doğrulardan 14 tanesini açıklıyoruz!

1. İnanılan: Tavuk derisi zararlıdır.

Sanıyoruz, yağlı ve lezzetli olduğu için insanlar tavuk derisinin zararlı olduğunu düşündüler. Buna karşın, bilim ise tavuk derisinin %55 kalp-dostu doymamış yaş olduğunu söylüyor.

2. İnanılan: Tam yağlı süt tüketmeyin.

Oldukça fazla yağ içerse de, tam yağlı süt içmenin kalp hastalıkları riskini azalttığı biliniyor.

3. İnanılan: Bir besini, metabolizmanız istediği için canınız çeker.

Normalde canımız bir şey çektiğinde, vücudumuzun o besine ihtiyacı olduğunu düşünürüz. Halbuki, canımızın istediği şeyler, duygusal hallerimizle ilişkilendiriliyor.

4. İnanılan: Daha çok lifli besinlere ihtiyaç duyarız.

Evet yeterince lif almak çok önemlidir. Ama zaten günlük olarak tükettiğimiz besinlerde yeterince lif mevcut. Bunun için ayrıca lifi artırılmış besinler tüketmeye gerek yok.

5. İnanılan: Deniz tuzu, normal tuzdan daha yararlıdır.

Tamamen yanlış. İki tuzdan da günlük almamız gereken sodyumu aldığımız sürece aralarında hiçbir fark yok.

6. İnanılan: Tartılar, yağ kaybını ölçmenin iyi bir yoludur.

Çoğu insan kilo vermek için diyete ve egzersiz yapmaya başladığında, tartılara çıkıp kilo verip vermediğini görmek ister.. Bazen de, bu diyet ve egzersize rağmen, kilosunun arttığını görünce hayal kırıklığına uğrar. Halbuki, aldığı kilonun sebebi, sağlıklı olarak gelişen kaslarıdır. Dolayısıyla tartılara pek itibar etmemek lazım.

7. İnanılan: Patatesin tüm vitamini kabuğundadır.

Evet, patatesin kabuğunda çok zengin vitaminler bulunur. Fakat bu tüm sebzede bulunan vitaminin sadece %20'sidir. İyisi mi siz patatesi bütün olarak tüketin. :)

8. İnanılan: Havuç yemek görüş yetinizi artırır.

Evet, havucun içerisinde bulunan karoten görüşünüzü düzenler. Fakat sahip olunan görüş yetisinden daha iyiye götüreceği yönündeki söylentiler doğru değlidir.

9. İnanılan: Yağsız besin demek sağlıklı besin demektir!

Yağsız olarak lanse edilen ürünlerin sorunu, yağları ortadan kaldırılırken, yerine çok miktarda şeker eklenmesidir. Ki bu da insan sağlığı için pek de yararlı olmaz.

10. İnanılan: Mikrodalga fırınlar, yiyeceklerin besin değerlerini öldürür.

Evet bazı besleyici vitaminlere az bir etkisi görülse de, mikrodalga fırınlar besinlerin değerlerini tamamen bitirmiyor.

11. İnanılan: Çin tuzu olarak da bilinen monosodyum glutamat çok kötüdür.

Genellikle sağlıklı olarak nitelendirdiğimiz besinlerde bulunmasa da, Çin tuzu içeren besinlerin, tüketen herkese felaket baş ağrıları vermesinin asıl nedeni, kişilerin besin içeriğinde bulunan diğer maddelere verdiği tepkidir. Sadece Çin tuzundan kaynaklanmıyor yani.

12. İnanılan: 500 gram kilo vermek için, 3.500 kalori yakmanız gerek.

Teknik olarak yanlış olmasa da, doğru hesaplamayı yapabilmek için bir sürü değişken bulunuyor. Özellikle verilmesi planlanan 500 gramın ne kadarının gerçek yağ olduğunun hesaplanmasının zor olması gibi..

13. İnanılan: Glütensiz beslenmek herkes için yararlıdır.

Glütene karşı bir alerjiniz yoksa, glütensiz besinler tüketmek size pek de bir fayda sağlamaz.

14. İnanılan: Yüksek fruktozlu mısır şurubu en zararlı şeylerden birisidir.

Yakın zamanlarda, şekerin, yüksek fruktozlu mısır şurubundan daha yararlı olduğuna dair tartışmalar yapıldı. Fakat, her ikisi de glikoz ve fruktoz içerdiği için, çok miktarda tüketildiklerinde ikisi de sağlıksızdır. Kısacası, zarar dereceleri hemen hemen aynıdır.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu