Beş Soruda Yeni Askerlik Sistemi: Ne Zaman Meclis'ten Geçecek, Bedelli Kalıcı Olacak mı?

Gazetecilerle bir araya gelen AKP Grup Başkanvekili Bülent TuranMilli Savunma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yeni askerlik sistemi hakkında konuştu. Turan, yeni sistem konusunda önemli bir mesafe aldığını ancak bazı detaylar konusunda hala çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Düzenleme, seçimden önce çıkacak mı?

Yeni askerlik sistemi çalışmaları hakkında en çok merak edilen sorulardan biri yeni yasa yerel seçimlerden önce Meclis'ten geçecek mi?  

Milli Savunma Bakanlığı halen sistem üzerinde çalışıyor. AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre yeni sistem 31 Mart yerel seçimlerinden sonra yaşama geçecek.

Bunun için henüz net bir takvim olmasa da bakanlık çalışmaları büyük bir ölçüde tamamladı. Ancak askerlik sürelerinin hangi meslek grubuna ve hangi diploma sahiplerine nasıl uygulanacağı konusunda birkaç alternatif üzerinde çalışılıyor.

Bedelli askerlik sürekli mi olacak?

Evet. Yeni sistemin en belirgin özelliklerinden birisi her celp (askere alma) döneminde, mutlaka bedelli askerlik kontenjanı bulunacak.

Türkiye'de her yıl askerlik çağına 700 bin dolayında vatandaşın geldiği hesaplanıyor. Ve her yıl 400 bin dolayında asker ihtiyacı oluyor. Bu nedenle bedelli askerliğin sürekli hale gelmesiyle 300-400 bin kişinin her yıl bedelliden yararlanması bekleniyor. 

Ancak her koşulda bedelli askerlik yapacak olanlar da temel askerlik görevini yapacak. Yapılan çalışmalarda ağırlıklı olarak 1 aylık temel askerlik eğitimi üzerinde duruluyor.

Bedellide yaş sınırlaması olacak mı?

Hayır. Bugüne kadar uygulanan bedelli askerlik düzenlemelerinde yaş sınırı vardı. Turan'ın açıklamalarına göre yeni sistemde yaş sınırı kaldırılacak.  Askerlik yapma yeterliliği olan her vatandai bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilecek.

Bedelli askerlik ücreti, her yıl ekonomik koşullar, maliyetler göz önüne alınarak belirlenecek. Bu konuda hangi formülün uygulanacağı henüz netleşmiş değil.

Tamamen profesyonel orduya geçilecek mi?

Hazırlanan pakette tamamen muvazzaf ya da paralı askerlik gibi bir profesyonelleşme öngörülmüyor. Buna gerekçe olarak Türkiye insanının 'asker millet' karakteri gösteriliyor.

AKP kaynakları, sivil vatandaşların askerlikle bağının tamamen kesilmemesi gerektiğini, mutlaka 1 ay da olsa 'vatani görevini' yapması gerektiğini ifade ediyorlar. O nedenle yakın gelecekte tamamen profesyonel ordu seçeneğine sıcak bakılmıyor.

Askerlik süreleri hangi kriterlere göre belirlenecek?

Yeni askerlik sisteminin en temel özelliğini, birden fazla ve farklı meslek, diploma gruplarına göre farklı askerlik sürelerinin uygulanacak olması oluşturuyor. Üzerinde çalışılan taslak metne göre, mevcut sistemde olduğu gibi üniversite mezunları içinde er olarak askerliğini yapmak isteyenlerin süresi daha kısa olacak, buna karşılık yedek subay olarak yapmak isteyenler için daha uzun bir süre olabilecek.

'Tezkere bırakma' olarak adlandırılan haktan yararlanmak isteyenler, sözleşmeli asker olarak maaş karşılığı örneğin 3 yıl bu görevi yaptıktan sonra isterse ayrılabilecek, isterse, sözleşmeli askerlik süresinde gösterdiği performans ve sicil durumu dikkate alınarak, muvazzaf asker olabilecek.

Ayrıca öğretmen, doktor gibi çeşitli meslek gruplarının askerlik süreleri de farklı olacak. Süre olarak farklı gruplar ve diploma türüne göre 3, 6, 9 ya da 12 ay seçenekleri üzerinde duruluyor. Üniversite mezunları için ağırlıklı olarak üzerinde durulan süre 6 ay, lise mezunları için ise 9-12 ay seçenekleri üzerinde duruluyor.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
14.02.2019

Profesyonel orduya sıcak bakılmıyor çunku: Türk milletinin karakteri askermiş. Ne güldüm ya. Bir genelleme üzerinden yasa yapılıyor. Buna da şükür en azından 1 ay gideriz duruma göre. Askerlik ne yazık ki bu devirden sonra çok yararı olacağına inanmadığım ve Türk erkeğinin sırtına kambur olmuş bir şey...

14.02.2019

ilk defa begendim milyonlarca erkeğin ömründen çalınan süre kısalıyor en azından

15.02.2019

tırsaklıkla ne alakası var insanlar tam hayatlarını kurmaya çalışırken karşılarına aylarca askerlik çıkıyor mantıklı mı sence bu?

14.02.2019

Bedelli tutarı sadece zenginlerin ödeyebileceği bir meblağ olmamalı. Makul bir fiyat olmalı.(10-15bin). Önlisans mezunlarından sadece 2 yıl fazla okuyan lisans mezunu 6 ay yaparken, önlisans mezunu genç 12 ay yapıyor. Bu adaletsizliğe de bir son verilmeli!. Tahsili ve parası olmayan gençler içinde askerlik süresi maksimum 9 ay olmalı... Böyle bir sistemde her Türk genci askerden kaçmak veya ertelemek yerine seve seve gider yapar gelir askerliğini.

TÜM YORUMLARI OKU (16)