Boş oy pusulalarının seçim günü sandık başkanı tarafından hazır mühürlenmiş olarak getirilmemesi, seçim günü mühürlenmesi gerekiyor.
Murat Şahinoğlu bir sandıktaki bütün oy pusulalarının aynı köşesine, örneğin hepsinin sol köşesine mühür vurulmasının o sandığa ait olmayan oy pusulalarının tespit edilmesinde yardımcı olduğunu söylüyor.
Şahinoğlu böylece önceden herhangi bir partiye 'evet' basılmış, bu sandığa ait olmayan oy pusulalarının tespit edilebildiğini belirtiyor.
Yüksek Seçim Kurulu bu yıl yaklaşık 74 milyon oy pusulası basılacağını açıklamıştı. Seçmen sayısı ise yurt dışında yaşayan seçmenler dahil olmak üzere 56 milyondan fazla. Bu da fazladan yaklaşık 17 milyon oy pusulası basıldığı anlamına geliyor.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) geçen yıl Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yayımladığı raporda fazla basılan oy pusulaları hakkında şu değerlendirmeyi yapmıştı: 'Basılması gereken toplam oy pusulasının sayısı konusunda YSK tarafından alınan karar için açık bir yasal yönerge mevcut değildir.'
Şahinoğlu da bu durumun 'şaibe yarattığını' söylüyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ise, dün yaptığı açıklamada, 'Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor' dedi.
Güven, seçim için 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırıldığını, pusulaların 195 bin 989 paket haline getirildiğini bildirdi ve 'Oy pusulalarının basımından, oyların kullanıldığı sürecin tamamında siyasi partilerin kontrolü var.' dedi.