Bernard Arnault Dünyanın En Zengin İnsanı Oldu: Bernard Arnault Kimdir, Hangi Firmaların Sahibi?

Forbes Dergisi, dünyanın en zengin insanları listesini yayımladı. Amazon’un sahibi olan Jeff Bezos, uzun süredir dünyanın en zengin insanı olarak ilan ediliyordu. Ancak son yayımlanan listeye göre dünyanın en zengin insanı değişti. İçerisinde Louis Vuitton, Bulgari, Dior gibi yüzlerce lüks markayı barındıran LVMH şirketinin sahibi Fransız iş insanı Bernard Arnault, dünyanın en zengin insanı oldu. İşte Bernard Arnault kimdir, kaç yaşındadır? İşte dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault’un hayatı…

Dünyanın En Zengin İnsanı Değişti

Fransız moda evi Louis Vuitton’un sahibi Bernard Arnault’un güncel servetinin değerinin 196 milyar dolara ulaştığı açılandı. Amazon’un sahibi olan Jeff Bezos ise 186 milyar dolarda kaldı. Elan Musk üçüncü sırada yer alırken, Microsoft’un sahibi Bill Gates ise dördüncü sırada oldu.

İlk 10 yer alan tek kadın zengin ise L’Oreal’ın sahibi Francoise Bettencourt Meyers oldu.

Bernard Arnault Kimdir?

Bernard Jean Étienne Arnault, 5 Mart 1949'da Fransa'nın Roubaix kentinde doğdu. Babası, üretici Jean Léon Arnault, Ecole Centrale Paris mezunuydu. Annesi Marie-Josèphe Savinel'di.

Arnault, Roubaix'de Lycée Maxence Van Der Meersch'te ve Lille'de Lycée Faidherbe'de eğitim gördü. 1971'de Fransa'nın önde gelen mühendislik okulu École Polytechnique'den mezun oldu ve babasının şirketinde çalışmaya başladı.

Kariyerine 1971'de babasına ait bir şirket olan Ferret-Savinel'de çalışarak başladı ve 1978'den 1984'e başkanlık yaptı.

1984 yılında, Lazard Frères'in kıdemli ortağı Antoine Bernheim'ın yardımıyla Arnault, bir lüks eşya şirketi olan Financière Agache'yi satın aldı. Financière Agache'nin CEO'su oldu ve ardından kargaşa içindeki bir tekstil şirketi olan Boussac Saint-Frères'in kontrolünü ele geçirdi. Arnault, Christian Dior markasını ve Le Bon Marché mağazasını elinde tutarak şirketin neredeyse tüm varlıklarını sattı.

Temmuz 1988'de Arnault, LVMH'nin hisselerinin %24'üne sahip olan Guinness ile bir holding şirketi kurmak için 1.5 milyar dolara anlaşma sağladı. Louis Vuitton grubunun 'bloke edici bir azınlık' oluşturmak için LVMH'nin hisselerini satın aldığı yönündeki söylentilere yanıt olarak Arnault, LVMH'nin %13.5 daha fazlasını satın almak için 600 milyon dolar harcadı ve bu onu LVMH'nin en büyük hissedarı yaptı. Ocak 1989'da, LVMH'nin hisselerinin %43,5'inin ve oy haklarının %35'inin kontrolünü ele geçirmek için 500 milyon dolar daha harcadı ve böylelikle LVMH grubunun dağılmasını durdurmak için ihtiyaç duyduğu 'engelleyici azınlığa' ulaştı. 13 Ocak 1989'da oybirliğiyle icra kurulu başkanlığına seçildi.

O zamandan beri Arnault, şirketi İsviçre lüks devi Richemont ve Fransız merkezli Kering ile birlikte dünyanın en büyük lüks gruplarından birine dönüştürerek iddialı bir geliştirme planına oluşturdu. On bir yıl içinde, satışlar ve kar 5 kat arttı ve LVMH'nin piyasa değeri 15 kat arttı.

Grubun markalarını merkezileştirme kararlarını teşvik etti. Bu önlemlerin bir sonucu olarak markalar artık kendi geçmişleri olan bağımsız firmalar olarak görülüyor.

1998'den 2001'e kadar Arnault, Europatweb holdingi aracılığıyla Boo.com, Libertysurf ve Zebank gibi çeşitli web şirketlerine yatırım yaptı. Groupe Arnault, 1999'da Netflix'e de yatırım yaptı. 

2007'de Blue Capital, Arnault'un California emlak firması Colony Capital ile ortaklaşa olarak Fransa'nın en büyük süpermarket perakendecisinin %10.69'una ve dünyanın ikinci en büyük gıda dağıtıcısı Carrefour'a sahip olduğunu duyurdu.

2008'de yat işine girdi ve 253 milyon Euro'ya Princess Yachts'ı satın aldı. Daha sonra Royal van Lent'in kontrolünü neredeyse aynı miktarda ele aldı.

1998'de işadamı Albert Frère ile kişisel olarak Château Cheval Blanc'ı satın aldı. LVMH, grubun diğer şarap mülkü Château d'Yquem'e eklemek için 2009 yılında Arnault'un hissesini satın aldı.

Temmuz 1988'de Arnault, Céline'ı satın aldı. LVMH, 1993 yılında Berluti ve Kenzo'yu satın aldı. Aynı yıl Arnault, Fransız ekonomi gazetesi La Tribune'u satın aldı. Şirket, 150 milyon euroluk yatırımına rağmen istenen başarıyı asla elde edemedi. Kasım 2007'de farklı bir Fransız ekonomi gazetesi Les Échos'u 240 milyon euroya satın almak La Tribune'u sattı.

LVMH, 1994 yılında parfüm firması Guerlain'i satın aldı. 1996'da Arnault, Loewe'yi, ardından 1997'de Marc Jacobs ve Sephora'yı satın aldı. Bu markalar da gruba entegre edildi: 1999'da Thomas Pink, 2000'de Emilio Pucci ve 2001'de Fendi, DKNY ve La Samaritaine şirkete dahil oldu.

1990'larda Arnault, LVMH'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki varlığını yönetmek için New York'ta bir merkez geliştirmeye karar verdi. Bu projeyi yönetmek için Christian de Portzamparc'ı seçti.

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Moda Dünyasının En Zengin İnsanı Bernard Arnault Hakkında Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız 19 Gerçek

Popüler İçerikler

Serhat Kılıç Seksenler Dizisinde Rol Arkadaşı Olan Vural Çelik'in Cenazesine Neden Katılmadığını Açıkladı!
Fedon'un Sahnesine Konuk Olan Demet Akbağ Sirtaki Yaptıktan Sonra Kırık Tabakları Süpürdü
Erdoğan’dan Ortak Türk Alfabesi Açıklaması: “Ortak Türk Alfabesi Projesi Tarihi Adımdır, 34 Harften Oluşuyor”