Bermuda Şeytan Üçgeni, Güney Kutbu, Kâbe... Uçakların Buralardan Uçmasının Yasak Olduğunu Biliyor muydunuz?

Uçakla yolculuk yapmak avantajlı olsa da onunla seyahat etmekten korkan birçok insan var. Tedirginliklerinin nedeni ise yükseklik ve güvenlik gibi farklı konular olabiliyor. 'Ben o grupta değilim, uçakla seyahat etmek benim için çok keyifli!' diyenlerdenseniz sizin bile tüylerinizi ürpertecek, gizemli olaylarla tanışmaya hazır olun! Bazı bölgelerdeki uçuşlar sırasında esrarengiz şekilde ortadan kaybolan uçakların hikâyelerinden bahsediyoruz. Gelin, bu gizemli yerleri birlikte inceleyelim.

Tibet Platosu

Çevrim içi uçak sistemlerini takip ettiğiniz zaman şaşırtıcı bir şekilde bazı bölgelerden hiçbir uçağın geçmediğini görebilirsiniz. İşte bu alanlar esrarengiz olayların yaşandığı yasaklı yerler. Tibet Platosu da bunlardan biri. Sistem üzerinden bakarsanız Tibet'in üzerinden asla uçak geçmediğini görebilirsiniz. Dünyanın çatısı olarak adlandırılan bu bölgedeki dağların çok yüksek olması, uçakların acil durumlardaki uçuş yüksekliğine uygun değil. Bunun yanında bölgenin şiddetli türbülanslara da davetiye çıkarması, pilotları her zaman buradan uzak tutuyor.

Bermuda Şeytan Üçgeni

Bermuda Şeytan Üçgeni; uçaklar için yasak olan bölgelerden en meşhur olanı. Filmlere bile konu olan bu bölge, Atlantik Okyanusu'nda yer alıyor. Geçmişte çok sayıda uçağın kaybolmasına ve esrarengiz hikâyelerin ortaya çıkmasına neden olan, lanetli olarak adlandırılan bölgenin gizemiyle ilgili birçok teori ortaya atılıyor. Bunlardan en akla yatkın olanı, bölgedeki buz kristalleri arasına hapsolmuş metan gazının havaya karışmasıyla sinyal sisteminde sorunlar yaşatması ve uçakları düşürmesi. Uçaklar, kaybolma ve kaza durumlarının yaşanmaması için gezegenin en büyük gizemlerinden biri olarak anılan, bu hayalî bölgeden asla geçmiyor.

Güney Kutbu

Uçaklar, Kuzey Kutbu üzerinden sürekli uçarken neden Güney Kutbu üzerinden geçmiyor? Bu sorunun cevabını hemen veriyoruz. İlk neden, bu bölgenin -70 derecelere kadar düşen sıcaklığı tabii ki. Bu da doğal olarak uçak yakıtlarının donmasına neden olabilir. Diğer sebep ise Güney Kutbu'nun görüş açısını tamamen bozan aşırı dağlık ve çöl arazisi. Son olarak da bölgeye en yakın acil iniş noktasına ulaşmanın 370 dakikadan fazla zaman alması. İşte tüm bunlar bir araya geldiğinde kazaların olması kaçınılmaz hâle geliyor. O sebeple de mecbur kalınmadıkça buraya uçuşlar yapılmıyor.

Pasifik Okyanusu

Uçuşların yapılmadığı ve gizemli olarak nitelendirilen yerlerden biri de Pasifik Okyanusu. Pilotların bu bölgeyi kullanmamasının başlıca nedeni, düz ve uzun süren bir rotaya sahip olması olarak gösteriliyor. Kavisli rotaların düz rotalara kıyasla daha kısa sürmesi, Pasifik Okyanusu'nun tercih edilmemesini açıklıyor. Ancak bazı yerlere gitmenin de tek yolu Pasifik'ten geçmek! Bu bölge, zorunlu olmadıkça zaman kaybı yaşamamak için pilotlar tarafından pas geçiliyor.

Machu Picchu

Peru'da bulunan Machu Picchu da uçakların geçmesinin yasak olduğu yerlerden biri. Ülkede büyük bir tarihi cevher olarak bilinen ve hassas bir doğa dengesine sahip olan bu bölge, dış etkenlerden korunmaya çalışılıyor. Bu sebeple de doğal güzelliğin üzerinden uçak geçmesine izin verilmiyor. Herhangi bir uçak düşmesi ya da kaza gibi durumun yaşanması, bölgeye ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle bölgenin korunması için uçuş rotalarından uzak tutulmasına karar verilmiş.

Pantex Nükleer Tesisi

Uçuş yasağı bulunan bir diğer bölge de Pantex Nükleer Tesisi. Teksas'ta bulunan tesis, Amerika'nın tüm nükleer maddelerine ev sahipliği yapıyor. Sadece yeni değil, çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmeyi başarabilen nükleer maddelerin de yer aldığı bölgede uzun zamandır uçuş yasağı bulunuyor. Bu yasağın nedeni ise olası bir patlamanın yaşanması. Böyle bir durumda hem uçak hem bölge kötü şekilde etkileneceği için uçuşların rotasını değiştirmek daha akıllıca.

Kâbe

Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Kabe'nin de üzerinden uçakların geçmesi yasak. Bunun ilk nedeni, dinî mekâna duyulan saygı. Ayrıca yılın belirli zamanlarında burada oluşan yoğun kalabalığın da güvenliği düşünüldüğü için uçuşlar yasaklanıyor. Bir diğer sebep olarak da manyetik alan hikâyesi ortaya atılıyor. Mekke'nin üzerinde olduğu düşünülen manyetik alanın uçakların yönlerini bulmasını zorlaştırdığı için buradan geçmelerinin engellendiği söyleniyor.

Ölümün Bile Hayırlısı! Bacada Sıkışandan Hareket Hâlindeki Uçaktan Düşene: Kayıtlara Geçen En Korkunç Ölümler
Dabbe: 5 Filmine de Konu Oldu! Köydeki Çocukların Sakat Doğmasına Neden Olan Büyücü: Bitlisli Belkıs
Dikkat, Kilisenin Etkisi Altında Olabilirsiniz! Cenazelerde Siyah Giyinmek Meğer Hristiyanlık Geleneğiymiş
Farklı Bir Evrenden Fırlamış Gibi Gözüken Bu Ormanlara En Cesur Kişiler Bile Giremiyor

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
18.12.2022

Aslında Antarktika üzeri uçuşa yasak değil sadece uçak sayısı çok az (Arjantin-Avustralya uçuşları gibi).

20.12.2022

Hadi be amma atmışsınız madem kopyala yapıştır içerik yapıyorsunuz bari içeriği okuyun araştırın, bermuda şeytan üçgeninden uçak geçmiyormuş muş muş, o söylediğiniz bölge en yoğun uçak ve gemi rotalarından. Açıp Flightradar'dan falan bir baksaydınız bari.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ