Bermuda Şeytan Üçgeni Gibi Bir Ortam: Faiz, Enflasyon, Kur! Nasıl Çıkacağız?

Türkiye'de enflasyon yüzde 70, Merkez Bankası politika faizi yüzde 14, dolar 14,95... Faizi indirsen kur çıkıyor. Doları tutsan enflasyon durmuyor. Nasıl olacak bu işin sonu?

İktisatçı Mahfi Eğilmez de KKM sistemi ve faiz politikasını eleştirdi

Eğilmez, KKM sistemi ile Hazine’ye gereksiz maliyet yüklendiğini ayrıca fiyatların, kiraların, gayrimenkul değerlerinin kısacası piyasanın alt üst olduğunu belirtti. Dolar tarafında ise yanlış faiz politikası ile ABD'den farkımıza dikkat çekti.

Eğilmez'in Kur Korumalı Mevduat sistemini için paylaşımı👇

twitter.com

Eğilmez'in faiz ve dolar yorumu👇

twitter.com

Eski hazineci ve finansal danışman Ömer Rıfat Gencal, dövizde yapılan baskılamanın enflasyona neden olduğunu şu şekilde anlattı👇

twitter.com

Merkez Bankası'nın elini kolaylaştıracak yegane unsur; Kredibilite!

Bloomberg HT’de konuk olan Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu ise stagflasyon ortamında merkez bankalarının atması gereken adımları anlatırken, TCMB'nin durumuna da değindi. Altınoğlu, bir merkez bankasını kredibilitesinin önemli olduğunu bu durumda stagflasyon sürecinde de enflasyon ve beklentilerin kontrolden çıkmasına izin vermeyebileceğine değindi.  

Stagflasyonun ekonomide hem durgunluk hem de enflasyon olması durumunda merkez bankalarının zorlandığına değinen Altınoğlu, merkez bankasının sıkı para politikası izlemesinin durgunluğu derinleştirebileceğini, gevşek para politikasının da enflasyonu körükleyeceğini belirtti. Kredibilitenin merkez bankasının enflasyondaki kontrolü kaybettiğine inanılması olduğunun altını çizdi.

"Sermaye çıkışları faiz artışları ile engellenmezse kurda yükselişe neden oluyor"

Altınoğlu, küresel faizlerdeki yükselişin de tedarik zinciri ile alakasının ölçülmesinin zor olduğunu ancak bu ortamın gelişen ülkeler için risk teşkil ettiğini açıkladı. Bazı firmaların düşük faiz ortamının etkisiyle çok borçlandığına dikkat çeken ekonomist, faiz artışlarının bu firmaları etkilediğini ve bunu da ani sermaye çıkışlarına yol açtığını söyledi. Sermaye çıkışlarının faiz artışları ile engellenmemesinin kurda yükselişe neden olduğunu hatırlattı. Emtia fiyatlarındaki yükselişin enflasyonist baskısına değinerek, bu baskının artması halinde küresel faiz artışının sürdürülebilirliği konusunda ise öngörülerde zorlanıldığını söyledi.

Gevşek para politikası enflasyon ve kurda yükselişe, kurlar firmaların yükünde artışa, artan yük ödemelerde sıkıntıya, ödemelerde sıkıntı bankacılık krizine neden olabilir!

Türkiye’de yüzde 70 enflasyona rağmen gevşek para politikasının sürmesinin ekonomi için riskli olduğunu belirten, Fed ekonomisti, Türkiye’de birçok firmanın döviz cinsi borçlarının olduğunu ve vadelerin de kısa olduğunu hatırlattı. Gevşek para politikasının desteklediği enflasyon ile kurun da artmasının firmaların yükünü artırdığına dikkat çekti. Firmaların borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi endişesinin sermaye çıkışlarını tetikleyebileceğini belirtti. Bu şekilde bir durumun önce reel ardında da bankacılık sektöründe sıkıntı oluşturabileceğini hatırlattı. Böyle bir durumun yaşanmaması için faiz artışının gerekli olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası döviz sıkıntısı yaşar mı?

Enflasyonda yakın vade ve konjonktürde düşüş beklemenin zor olduğunun altını çizen Altınoğlu, TL'nin değer kaybının gevşek para politikası ve yüksek enflasyon ortamı olduğunu da hatırlattı. Faiz artırımına gitmeden enflasyonist ortamda TL’de değer kaybını engellemenin zorlaştığını belirtirken, Merkez Bankasının kura müdahale için rezervleri büyük ölçüde sattığını söyledi. Merkez Bankası'nın rezervleri güçlendirmek için bankalardan döviz ödünç aldığını bunun da ülkeye giren döviz miktarındaki azalma ile ödeme zorluğuna yol açacağını belirtti. Böyle bir durumda karşı karşıya kalınacak iki seçenekten birinin; ödünç alınan dövizleri TL cinsiden ödemeye gidilmesi olduğunu ki bu durumun da enflasyon yaratacağını, ikinci seçeneğin de kısmen ödeme olacağını ki bunun da bankalara zarar vereceğini ve banka kredilerinin olumsuz etkileneceğini öngördü. KKM uygulamasında kurdaki desteğin geçici olduğunu orta vadede enflasyonist baskının ters etki yaptığının görüleceğini de belirtti.

Tüm bu açıklamalar sonrasında bir de Merkez Bankası eski Başkan Yardımcılarından ve Borsa İstanbul'un eski Başkanı İbrahim Turhan ne demiş ona bakalım👇

twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com
twitter.com

Turhan kısaca KKM uygulaması sonrasında enflasyona endeksli bir ürünün gelmesinin yeni bir Hazine yükü ve ödeme krizi olabileceğine dikkat çekti👇

twitter.com

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şenol Babuşçu da enflasyonla mücadele şu şekilde anlattı 👇

twitter.com

20 Aralık'taki kur dalgalanmasına da değindi👇

twitter.com

Türkiye'nin faiz, kur, enflasyon ile bermuda şeytan üçgeni benzeri bir sorunu olduğu kesin. Siz ne dersiniz? Bu sorunlardan yakın zamanda çıkabilecek miyiz?

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
YORUMLAR
06.05.2022

Çözüm çok basit.Siyasetçiler birbirleriyle ringde dövüşürse bu iş çözülecek.Aynen devam bu şekilde.

06.05.2022

Nas denen bişey var siz bilmezsiniz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ