Türkiye, Almanya ile ilişkilerin yeniden normalleşebilmesi için, Merkel hükümetinden gelecek günlerde adım atmasını talep ediyor. Başbakan Merkel dahil hükümet üyelerinin çoğunluğunun 2 Haziran’da 'soykırım' kararının kabul edildiği Federal Meclis oturumuna katılmamış olmaları, Türk tarafınca yeterli görülmüyor.
Türkiye, Alman hükümetinin bir açıklamayla tutumunu netleştirmesini, bu kararın hükümeti bağlamadığını, hukuki bir yanı olmadığı, hükümet politikalarına yansımayacağını ifade etmesini istiyor. Ankara’nın bir diğer beklentisi de Almanya’nın, 1915’te yaşananların uluslararası tarihçiler komisyonu tarafından ele alınması önerisine destek vermesi.
Soykırım olarak nitelendiren karara büyük tepki gösteren Ankara, buna karşı bir eylem planı hazırlandığını bildirmişti. DW Türkçe’nin paylaştığı bilgiye göre yapılan istişareler, sonrasında Ankara’nın göstereceği tepkide, Türkiye’nin siyasi, iktisadi ve askeri alanlardaki milli çıkarlarının zarar görmemesi ölçüsünün dikkate alınması kararlaştırıldı. Birçok alanda ilişkiler dondurulmasa da temasların yoğunluğu büyük ölçüde düştü.
Abi bm gözetiminde ermeni ve türk tarihçilerden oluşan bir komisyon veya grup kurulsun denetçi olarakta tarafsız 2 ülkenin tarihçileri katılsın ve bu olay çözülsün neden bu ülkeler arasında bu kadar gerilim yapıyorki siyasetçiler bizim ermeni komşumuz var 10 şekilde hiçbir kötülüğünü görmedim bayramda buluşuruz misafir oluruz muhabbet ederiz yani halklar arasında neden gerilim yaratırki 3-5 siyasi godoman herif
şöyle konularda ülkeniz ile alay etmeyinde azcık türk olup ülkenizin arkasında durun