Hatta gerekirse denizlerde fener ve şamandıralara bile 5G baz istasyonu konularak yerden daha iyi bir hizmeti ekonomik olarak verme planı öne çıkartılabilir.
LEO Uydu İnternet ağları konusunda askeri ve stratejik uygulamalar başta olmak üzere istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için BTK’nın sendikasyona gitmesi düşünüldü mü? Diğer bir deyişle, toplam nüfus alanı 500milyonu geçecek ve özellikle kişi başına alım gücü yüksek ülkelerin düzenleyici kurumları ile anlaşma yapıp Elon Musk ya da Jeff Bezos ile masaya ortak müşteri portföyünün gücü ile oturulması gereği dikkate alınıyor mu? Aksi halde tek tek sarı inek mevzusu oluşur mu?
Elon Musk, Yunan Telekomu ile görüşmeyi başlattı bile. Yunanlılar Starlink ya da Kuiper antenli insansız araçları Ege deniz ve hava sahasında kullanmayacak mı? Nüfusu daha büyük ülkelerin spektrum düzenleyici kurumları ile iş birliğinde daha fazla geç kalınmamalıdır. Burada uzay hukuku açısından Türkiye Uzay Ajansının da işlevsel hale gelmesi gerekebilir.
Zira 100km yukarıya kadar olan haklarınızın komşuluğunda yaygın bir iletişim ağ varlığı ile başka ülke gelmesinden öte sizin alanınız ile karşılıklı iletişim ile para kazanılıyor olması “sınırı aşan sular” konusunda olduğu gibi yeni bir hukuk platformuna çekilmeli, Birleşmiş Milletler dahil, AB ve ITU (Uluslararsı Telekom Birliği) dahil tüm kuruluşlar nezdinde stratejik bir hareket ile karşılıklılık (mütekabiliyet) ilkesi kurulmalıdır.
Çin LEO ağı kartı da dikkatli oynanmalıdır. ABD duygusal değil ticaret odaklı bir ülkedir. Ticaret masasında karşılıklı çıkarlar varken pazarlık yapılır. Aksi halde elma şekerini yedikten sonra güzelmiş ama karnım ağrıdı demek sorun olur. Sonrasında müttefiklik problemi yaşamamak başlangıçta ortak çıkarların nasıl yönetilebildiğine de bağlıdır.
Valla uzun zaman sonra onedioda okuduğum en iyi içerikti. Her şey çok güzel açıklanmış doğru oluşabilecek sorunlara dikkat çekmiş. Ama bizimkiler sorunlarla baştan ilgilenmeyi düşünmüyorlar ilk bir sorun çıksın büyüsün kriz olsun ilgilenirler. Ama konu sansür olunca merak etmeyin hemen çözerler o işi.
modern dunya boyle. sen bilime teknolojiye yatirim yapmadan 500yil onceki gibi yasamak istersin, rant duzeninden gelen kolay para ile bogaz kenarinda nargileni fokurdatmak istersin ama el oglu durmaz surekli calisir yeni bir teknoloji ile bir anda dibinde bitip butun dengeleri alt ust eder. sanayi devriminden bu yana son 200yildir dogu toplumlarinin yasadigi hep ayni hikaye. patlayici baslikli top mermisi yapilir, hop sinopdaki donanma yok olur, zirhli gemi yapip komsuna satarlar hop ege adalari gider. calisip bilime teknolojiye yatirim yapmadigin, insan yetistirmenin onemini anlamadigin surece hikayede ozneler zarflar fiiler degisir kaybeden taraf degismez.
aslinda her yeni teknoloji tehlike kadar firsattirda. tarihden ornek verirsek ingiltere 20yy. basinda hms dreadnought zirhli savas gemisini denize indiriyor. kendinden once yapilmis tum gemilerden cok daha farkli cok daha guclu cok daha ustun bir gemi. buraya kadar hersey ingilterenin avantajina, guzelligine degil mi? hayir. almanya firsati hemen goruyor. cunku dreadnought bir gecede ingiliz donanmasindaki tum gemileri yetersiz eski teknoloji kiliyor. almanyaya aradaki buyuk gemi sayisini kapatma firsatini veriyor, ingilterenin karsisina gercek bir donanmi gucu surebiliyor, dengeler degisiyor. keza dreadnought'dan sonra donanmalarin gucu sahip olduklari dreadnought sayilariyla olculur hale geliyor.