Berat Kandili'nde Oruç Tutulur mu? Berat Kandili'nin Fazileti Nedir? Berat Kandili Ne Zaman?

Müslümanlar için önem arz eden içerisinde mübarek gün ve gecelerin olduğu üç ayların ortasına geldik. Miraç ve Regaip Kandili'ni de geride bıraktık. Üçüncü kandil olan Berat Kandili ise kapıda. İbadetlerin yoğunlaştığı 3 aylarda özellikle mukaddes gün ve gecelerin olduğu tarihlerde ibadet etmeye daha da dikkat ediliyor. Geride bıraktığımız Miraç ve Regaip Kandillerinde ibadetlerini yerine getiren, getiremeyen Müslüman vatandaşlar, Berat Kandili'ni heyecanla bekliyor. Peki, Berat Kandili ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Berat Kandili'nin fazileti nedir? Berat Kandili nedir? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? Detaylar haberimizde...

Bildiğiniz gibi üç ayların ortasına geldik. Müslüman vatandaşların ibadetlerini yoğunlaştığı ve kutsal tarihlerin içerisinde bulunduğu Recep Şaban ve Ramazan aylarından Recep ayı geride kaldı. 4 Mart'ta Şaban ayı başladı ve iki kandili de geride bıraktık. Miraç ve Regaip Kandillerinin ardından Berat Kandili de kapıda. Peki, Berat Kandili ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Berat Kandili'nin fazileti nedir? Berat Kandili nedir? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu? İşte detaylar...

Berat Kandili Ne Zamandır?

Berat Kandili Hicrî takvimde Şaban ayının on beşinci gecesine denk gelir. Miladi takvimde ise bu sene 17 Mart Perşembe gününe denk gelecektir.

Berat Kandili'nde Oruç Tutulur mu? Berat Kandili'nde Oruç Ne Zaman Tutulur?

Müslüman vatandaşların kandiller yaklaşırken en çok sorduğu, araştırdığı konular arasında kandillerde oruç tutulup tutulmayacağı yer alıyor. Berat Kandili'ne az bir süre kalmışken yine bu soru gündeme geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda ve kandillerde oruç tutulmasına dair şu açıklamayı yaptı;'Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.'

Bununla birlikte orucun hangi gün tutulacağı da araştırılıyor. Kandilin denk geldiği günde tutulmasında karar kılınsa da bir önceki gün ile birlikte iki gün tutulması da tavsiye ediliyor.

Berat Kandili'nde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Necmettin Nursaçan; İslam dininin peygamberi, Hazreti Muhammed'in,  “Berat gecesinde namaz kılın, gündüzünde ise oruç tutun” dediğini ve oruç tutmanın sevap olduğunu belirtir.

Berat Ne Demektir? Berat Kandili'nin Önemi Nedir?

Bere/beraet kelimesinin Türkçeleşmiş hali olan Berat kelimesi, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması anlamına gelmektedir. Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır.

Şâban ayının on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

Hazreti Muhammed'in, “Allah Teala -rahmetiyle- şabanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir.

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Evlenecek Çiftler İçin Kredi ve Yeni Doğacak Bebekler İçin Yardım Desteklerini Duyurdu
İddialar Doğruymuş: Kızılcık Şerbeti'nde Nilay Öldü!