Beraber Yürüdüler Bu Yollarda: Erdoğan'ın, Erbakan'ın İzinden Gittiğini Gösteren Projeler

Refah Partisi'nin 1997 yılında açıkladığı projeler üzerine yapılmış bir karikatür geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yeniden gündeme geldi. Karikatürdeki projeler ise bugünleri hatırlatacak nitelikte...

Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile Recep Tayyip Erdoğan'ın yollarının kesişmesinin uzun bir geçmişi var. Gençlik yıllarından itibaren siyaset ile ilgilenen Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi'nin Beyoğlu ilçe başkanı oldu.

Erdoğan, ertesi yıl düzenlenen genel kongrede Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyesi seçilirken, aynı yıl partinin İstanbul il Başkanlığına getirildi.

Eylül 1986'daki milletvekili ara seçimlerine Refah Partisi'nin İstanbul adayı olarak girse de seçilemedi. 26 Mart 1989'daki yerel seçimlerde ise Beyoğlu Belediye Başkanı adayı olsa da bir kez daha başarısız oldu ve seçilemedi.

%22,83 oranında oy toplayan Erdoğan, %29,29 oranında oy alan Sosyal Demokrat Halkçı Parti adayı Hüseyin Aslan'ın gerisinde kaldı.

Erdoğan, 20 Ekim 1991'deki genel seçimlerine Refah Partisi'nin İstanbul 6. bölge 1. sıradan adayı olarak girdi.

Seçimlere Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile ittifak yaparak giren Refah Partisi, İstanbul'dan %16,73 oranında oy aldı.

15 Ocak 1994 günü parti başkanı Necmettin Erbakan tarafından Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağı açıklandı.

Seçimlerde Erdoğan %25,19 oy oranı alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçildi.

Refah Partisi ve ardından kurulan Fazilet Partisi irticai faaliyetleri gerekçesi ile kapatılırken, milli görüş hareketi "gelenekçiler" ve "yenilikçiler" olarak ikiye bölündü.

Bunun sonrasında gelenekçiler Saadet Partisi’ni, yenilikçiler ise Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdu ve Erbakan ile Erdoğan'ın yolları böylece ayrıldı.

Bu dönemde Erdoğan "milli görüş elbisesini çıkardığını" söylemiş ve farklı bir siyaset izleyeceklerini belirtmişti.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dolaşıma giren eski bir karikatür ise Erbakan ile Erdoğan'ın yollarının aslında ayrılmamış olabileceğini, Erdoğan'ın, Erbakan Hoca'nın projelerini gerçekleştirdiğini gösterdi.

Refah Partisi'nin 1997 yılında gündeme getirdiği ve Necmettin Erbakan'ın 'Yeniden Büyük Türkiye Projesi' başlığı ile açıkladığı projeler arasında; İstanbul Boğazına tüp geçit, Körfez geçiş köprüsü, Ankara-İstanbul arası hızlı tren ve 81 ile havaalanı yer alıyordu.

Erbakan'ın gündeme getirdiği bir diğer büyük proje de Boğaz'a Tüp Geçit projesi. Asya ve Avrupa'yı ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek olan 'Avrasya Tüneli' 20 Aralık'ta hizmete girecek.

Projeler arasında en dikkat çekenlerden biri ise hızlı tren projesi şüphesiz. Ankara-İstanbul YHT Projesinin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattı 2009 yılında hizmete açıldı.

İktidarın olumlu-olumsuz en çok konuşulan projelerinden biri de "duble yollar" oldu. İktidar tarafından 16 bin km civarı duble yol yapıldı.

Bu da Erbakan'ın projeleri arasında yer alıyordu. Yine Hoca'nın projelerinden olan otoyollar da bu dönemde epey gündemdeydi.

81 ile havaalanı projesi henüz gerçekleşmemiş olsa da, 28 havaalanının hizmete girdiğini söyleyebiliriz.

Toplamda ise 55 havalimanı var. Ayrıca Alaçatı dahil 7 havalimanı yolda...

Erbakan'ın Kurtköy'e yapacağı belirtilen havaalanı projesi ise 1998 yılında temeli atıldığına göre Sabiha Gökçen Havaalanı olabilir.

Erbakan'ın projelerinden biri de Nükleer Santraldi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi için çalışmalar 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde başladı.

Ancak projenin son durumu tam olarak bilinmiyor.

İskenderun'un, Singapur olup olmadığını ise size bırakıyoruz...

Osmangazi Köprüsü de, Gebze bağlantı köprüsü olarak Hoca'nın projeleri arasında yer almış.

Erbakan ile Erdoğan'ın projelerinin bu kadar benzer olması bir tesadüf olabilir mi?

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR

Erbakan yerli sermayeyle Erdoğan borçla yapıyor fark bu

15.12.2016

Erbakan, ın tırnağı olamaz.

15.12.2016

Erdogan'in Erbakanin izinden gittigini söylemek Erbakana hakarettir, Milli Görüs anti-kapitalist, anti-emperyalist bir harekettir. Tamamen Milli çikarlari gözetir. Milli Sanayi ve Mili kalkinma ister. AKP nin 15 yilda yaptigi bunun tam tersidir.

TÜM YORUMLARI OKU (32)