Benzer İşler: Çocukluk Kahramanımız 'Aslan Kral'ın Hikayesi Hamlet'e mi Dayanıyor?

Nesillerdir izlenen 'Aslan Kral', bir efsaneyi veya halk masalını yeniden yorumlamanın aksine, orijinal bir hikaye anlatan Disney'in ilk animasyon uzun metrajlı filmiydi.

Simba, Mufasa ve Scar'ın hikayesi, Disney için temel bir franchise oluşturan 90'ların filmi için özel olarak tasarlanırken, asırlık hikayelerle birkaç temadan fazlasını paylaşıyor. Peki 'Aslan Kral' ile Shakespeare'in en tanınmış oyunlarından biri olan Danimarka Prensi Hamlet'in trajedisi arasında bir bağlantı var mı sizce? Gelin detaylara birlikte bakalım. 🤓

"Aslan Kral"ın Hamlet ile ilişkili olduğu düşünülüyor hatta düşünülmenin de ötesinde filmin ortak yönetmenleri Roger Allers ve Rob Minkoff bunun doğru olduğunu kabul ediyor.

Ancak film 'Hamlet'e dayanmaktan ziyade özellikle de tematik açıdan birçok benzerliğe sahip. Yani aslında 'Aslan Kral'ın 'Hamlet'i yansıtmak ya da filmi yeniden uyarlamak gibi bir kaygısı yok.

İşlenen hikaye ve trajedi açısından iki yapımda da birçok paralellik söz konusu.

Minkoff:

'Filmin gözden geçirilmiş taslağını Michael Eisner, Jeffrey Katzenberg, Peter Schneider ve Tom Schumacher'e ilk kez sunduğumuzda, temalarının ve ilişkilerinin Hamlet'e benzediği ortaya atıldı. Herkes Shakespeare tarzı bir şey yaptığımız fikrine olumlu yanıt verdi, bu yüzden filmimizi tüm zamanların klasiği üzerine modellemenin yollarını aramaya devam ettik.'

'Bilinçsizce kanalize etseydik bile mutlu olurdum!' diye ekledi Allers.

İki hikayenin en belirgin ortak noktası, babasını kaybetmiş prensleri konu alması.

'Aslan Kral'ın ana karakteri Simba, Kral Mufasa'nın oğlu. Hamlet de ismini taşıdığı Kral Hamlet'in oğlu. İki karakterin de kaderine ve hayat hikayelerini şekillendiren olay ise babalarını kaybetmeleri ve bunun amcaları tarafından yapılması.

Prens Hamlet'in babasının ölümden sorumlu olan kişi amcası Claudius'ken, Simba'nın babası Kral Mufasa'nın ölümüne sebep olan kişi yine amca olan Scar karakteri.

Claudius'un da Scar'ın da amacı tahta geçmek. (Klasik sebep :)) Diğer önemli bir paralellik ise iki amca figürünün de sonunun ölüm olması.

Hatta Minkoff, "Hamlet"ten daha fazla şey katmak istediklerini belirterek alternatif bitiş sahnesinde Simba'nın Scar tarafından öldürülmesine değiniyor.

Alternatif bitiş sahnesinde Scar, Shakespeare'in Hamlet'in arkadaşı Horatio'nun, Hamlet'in kollarında ölürken söylediği ikonikleşmiş sözü bile söylüyor: 

'İyi geceler tatlı prens.'

Ancak bu korkunç son bir çizgi filme uyarlanmıyor tabii ki.

Alternatif son👇

Olay örgüsünün önemli bir kısmını kapsayan "sürgüne gönderilme" de Hamlet'te olduğu gibi yine Aslan Kral'da da var.

Bu sürgünün de mimarları ölümlerden sorumlu olan Scar ve Claudius.

Simba'nın, babasının hayaletini görmesi de tesadüf değil elbette.

Hamlet'e 'kafayı yedirten' babasının hayaleti gibi Simba'ya da babasının hayaleti sık sık uğruyor. İki hayalet de ikilemlerin ve kaosun içindeki oğullarına akıl veren birer ışık oluyor.

Hamlet'in yanı sıra İncil'den de ilham alınan Aslan Kral'da karşımıza bu göndermeyi temsil eden iki farklı figür çıkıyor: Musa ve Yusuf.

Tüm bu detayların hepsi, aslında Aslan Kral'ın bir animasyondan ziyade tarihteki önemli eserlerden ilham alınmış asırlık bir hikayenin ürünü olduğunu gösteriyor.

İlginizi çekebilir:

Joker Bile Sınıfta Kaldı: Mental Bozuklukları Gerçeklikten Uzak Bir Şekilde Tasvir Eden 20 Film!
Ötekileştirilenlerin Haklarını Koruyor! Kötü Olma Motivasyonlarını Öğrenince Sempati Beslediğimiz Karakterler
Seyirciyi Bir Duygudan Başka Bir Duyguya Sürükleyerek Bipolar Bozukluklarının Hakkını Veren Karakterler

Popüler İçerikler

Doğu Ekspresi Seyahatinin O Kadar da Romantik Olmadığını Söyleyen Adam Bilinmeyenleri Anlattı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
"Geri Zekâlılar..." Müge Anlı'dan Canlı Yayında Sert Çıkış!