Benito Mussolini'den İlk Örneğini Gördüğümüz İdeoloji: Faşizm Nedir?

Siyasi ve ekonomik bakış açısı olarak dikkat çeken faşizm, Avrupa'da ortaya çıkmış ardından pek çok ülkeye yayılmıştır. Benito Mussolini zamanında İtalya'da görülmesiyle ideolojik bir yapı olarak kabul edilmiştir. Faşizm İtalya ile beraber birden çok ülkeyi zora sokmuştur. Faşizm nedir, faşizm sözlük anlamı ne demek, faşist kimlere denir, faşizm özellikleri nelerdir? Şimdi sizlerle...

Faşizm Nedir?

Faşizm otoriter bir devlette, radikal ve aşırı milliyetçilik ideolojisidir. Aynı zamanda bu ideoloji politik bir ideolojidir. Faşizm pek çok farklı yapının üzerinde durmaktadır. 

  • Düzenin tek partinin elinde olması,

  • Baskı düzeni ve aşırı milliyetçiliğin kabul edilmesi, 

  • Aşırı ulusçuluk.

Faşizm özellikle toplumda baskı düzeni kurmayı hedeflemiş ve bu baskı düzeniyle de toplumu kontrol altında tutmayı amaçlamıştır.

Faşizm TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Türk Dil Kurumu'na göre bakıldığında faşizm kelimesi, aşırı ve radikal milliyetçilik olan toplum ideolojisi olarak belirtilmiştir. Bu ideolojide demokratik düzen ortadan kaybolmuş, baskıcı bir toplum düzeni ve aşırı milliyetçilik hakimiyet kurmuştur. Faşizm Benito Mussolini zamanında İtalya'da hüküm sürmüş politik bir ideolojidir.

Faşist Kimlere Denir?

Farklı görüşlere anlayışı olmayan yani radikal yapıda, milliyetçiliği aşırılaştıran ve toplum baskısını da destekleyen kimselere faşist denir. Örneğin Benito Mussolini ülkesinde yürüttüğü çalışmalar nedeniyle faşist olarak bilinmektedir. Bu duruma destek veren ve gerçekleştiren kişilerde faşist olarak nitelendirilmektedir.

Faşizm Özellikleri Nelerdir?

Benito Mussolini tarafından İtalya'da ortaya çıkan Faşizm, 1922 ve 1943 seneleri arasında İtalya'da kendini göstermiştir. Faşizmde aşırı ve radikal ulusçuluk vardır. Devlet sınırlarını büyütmek amaçlanmaktadır. Faşizmin diğer özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Baskıcı bir toplum düzenine sahiptir. 

  • Tek partinin güçlü olduğu bir sistemdir. 

  • İkinci Dünya Savaşı'nda İtalya ve Almanya'da kendini göstermiştir.

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti