Benim Çin’den Ne Eksiğim Var Diyerek Kripto Dünyasına Adım Atacağını Açıklayan 2 Ülke

Özellikle 2021 yılında işletmelerin dışında ülkeler de kripto dünyasında yer almaya başladılar. Bu sefer kripto dünyasına iki ülke katıldı, Fransa ve İsviçre. İki ülkenin merkez bankaları CBDC için sınır ötesi ticari denemeleri başlatmak için yeni çeşit bir ittifak kuruyor.

CBDC’lerin amacına ve özelliklerine göre temelde üçe ayrıldığı ifade edilmiştir; Genel Kullanım (Hesap Temelli): Bireylerin hesapları merkez bankasında tutulur. Merkezi bir kayıt defteri tarafından işlem doğrulandıktan sonra işlemler doğrudan merkez bankası aracılığıyla yapılır.

Genel Kullanım (Token Temelli): Merkez Bankası genel kullanım için bir dijital token piyasaya sürer. Dijital token nakit benzeri transferlere, işlemlere izin verir.

Toptan Kullanım (Token Temelli): Bankalara ve diğer finansal kuruluşlara sınırlı erişim sağlanır. Ticari bankaların hesaplarını merkez bankalarında tuttuğu bir sistem. CBDC’ler bankalar arası ödemeler, menkul kıymet ödemeleri gibi toptan ödemeler için geliştirilmiştir.

Öncelikle içeriğin ileri aşamalarında bahsedeceğimiz CBDC kavramı nedir?

Açılımı 'Merkez bankası dijital para birimi'  olan ifade merkez bankası tarafından üretilip dağıtılan dijital para birimini ve bununla ilgili çeşitli durumları tanımlar.

Bankalar arası işbirliği

Her iki merkez bankası da merkez bankası dijital para birimlerini test etmek için UBS Group AG, Credit Suisse Group AG, Accenture Plc ve Natixis SA dahil olmak üzere birçok ticari bankayla ortaklık kuruyor. İki ülke de böylece ilk adımı atmış olacaklar.

Peki bu testlerin amacı ne?

Ticari denemeler sınır ötesi havale işlevlerini ve bir finansal aracın bir euro odaklı CBDC’ye karşı değişimini test edecek. Testlerin sonucuna bağlı olarak yeni adımlar da atmaları bekleniyor.

Aynı zamanda rekabette sebeplerden biri

G-20 ülkeleri için aynı zamanda Çin ve Rusya'ya karşı da bir hamle. Çin 2014 yılında dijital yuan geliştireceğini açıkladı. 2019 yılındaysa geliştirmelere ve testlere öncelik verme kararı aldı. Rusya ise 2022 yılında başlayacağını yakın zamanda duyurdu.

G-20 ülkelerinin son toplantısının ana konularından biri de gelişen coin dünyasından geri kalmamaktı. Özellikle de Çin’in bu alandaki ilerlemesini bir tehdit olarak gören G-20 geliştirme sürecini hızlandırma kararı aldı.

Peki bu gelişmeler biz traderları nasıl etkiler?

Geçtiğimiz birkaç ayda değer kaybetmeye devam eden kripto piyasasını canlandıracak haberlerden biri olabilir. Ülkelerin kripto dünyasında daha aktif olmaları piyasayı bir şekilde etkileyeceği su götürmez bir gerçek ama bunun ne şekilde gerçekleşeceği asıl büyük soru.

Umuyoruz olumlu bir etki olur.

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Kılıçlı Yemin Etmişlerdi: Kara Harp Okulu Dönem Birincisi Ebru Eroğlu İhraç Talebiyle Disipline Sevk Edildi
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''