1- asansörler de fren mekanizması vardır. asansör belli bir hızın üstünde inerse frenler açılarak asansörü durdurur, Bildiğim kadarı ile elektrikli ya da motorlu bir şey değil bu fren mekanizması. Tamamen asansörün düşüş hızından aldığı kinetik enerji ile çalışır.
2- asansörlerde üst kapak yoktur, asansörlerde üst kapak bir tek filmlerde olur, aksiyona anlam katsın diye konulmuştur. Genelde asansör bakım/tamir işleri asansörün motorunun da bulunduğu en üst katta olur, asansör orada kızağa çekilir ve tamir / bakımı yapılır.
Ayrıca asansörler belediyelerin sıkı denetimindedir. Mavi ve kırmızı etiket vardır. Mavi etiket denetimden geçtiğini, Kırmızı etiket ise asansörün kat arasında kalma riski olduğunu belirler.. Kırmızı etikette bir bakım süresi vardır ve bu bakım süresi geldiğinde eksikler giderildi mi diye kontrole gelirler. Giderilmediyse mühürlerler. Fren mekanizmasında sıkıntı var ise o asansör mühürlenir..
1- asansörler de fren mekanizması vardır. asansör belli bir hızın üstünde inerse frenler açılarak asansörü durdurur, Bildiğim kadarı ile elektrikli ya da motorlu bir şey değil bu fren mekanizması. Tamamen asansörün düşüş hızından aldığı kinetik enerji ile çalışır. 2- asansörlerde üst kapak yoktur, asansörlerde üst kapak bir tek filmlerde olur, aksiyona anlam katsın diye konulmuştur. Genelde asansör bakım/tamir işleri asansörün motorunun da bulunduğu en üst katta olur, asansör orada kızağa çekilir ve tamir / bakımı yapılır. Ayrıca asansörler belediyelerin sıkı denetimindedir. Mavi ve kırmızı etiket vardır. Mavi etiket denetimden geçtiğini, Kırmızı etiket ise asansörün kat arasında kalma riski olduğunu belirler.. Kırmızı etikette bir bakım süresi vardır ve bu bakım süresi geldiğinde eksikler giderildi mi diye kontrole gelirler. Giderilmediyse mühürlerler. Fren mekanizmasında sıkıntı var ise o asansör mühürlenir..
tam yere düşmeden zıplayın
#3 Yemin ederim çok mantıklı, nasıl düşünüldü anlamak imkansız.