Bencillik mi? HIV Pozitif Bireylerin Tartışmalı Cinsel Yaşam Düşünceleri ve Görülmeyen Toplumsal Sorunlar

Her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiği HIV'e ve HIV pozitif bireylerin ürettikleri argümanlara detaylıca baktık.

'İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü' yani HIV, tedavisi sağlanmadığında bağışıklık sistemini zayıflatarak AIDS’e neden olan bir virüs. AIDS nedeniyle de her yıl binlerce insanımızı kaybediyoruz.

Bilinenin aksine de AIDS bir hastalık değildir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve zayıfladığı için farklı enfeksiyon ya da hastalıklarla baş edememesi durumudur.

Son yıllarda ciddi oranlarda azalma görülse de hatta tedavi görmeden bu virüsü yenen insanların mucizevi kurtuluşlarına şahit olsak da yine de son derece ciddiye alınması gereken bir durum.

Mucize Gerçekleşti: Tedavi Görmeyen Kadın AIDS'i Yenen Dünyadaki İkinci Kişi Oldu

HIV veya AIDS denildiğinde de birçok insan hala korkuyor ve HIV pozitif olan insanlara çeşitli ön yargılarla yaklaşılıyor. Mesela izlediğimiz trajik filmlerden HIV'in öpüşerek geçtiğini zannedebiliriz. HIV bilinenin aksine öpüşerek, sarılarak ya da yemeğini paylaşarak geçiş sağlamaz. Ayrıca "Eşcinsel hastalığı' olarak görülmesi de tehlikeli. Heteroseksüel ilişki yaşayan bireylerde de bu virüse rastlanabilir.

Tüm bu ön yargılarımızı öncelikle bir kenara atmakta yarar var. Zira bu düşünceler, HIV+ bireylerin toplumdan soyutlanmalarına ve psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Yani pozitif kişilere sarılabilirsiniz. Bu konuda anlaştıysak devam edelim...

Her ne kadar HIV, 80'lerden günümüze kadar "eşcinsellik hastalığı" olarak görülse de veriler, HIV'in yoksul bölgelerde fuhuşa sürüklenen kadınların büyük bir sorunu haline geldiğini söylüyor.

@fridayaass

Peki HIV bir kişiden başkasına nasıl bulaşır? Öncelikle bu virüs, kan yolu, cinsel ilişki, iğne ya da benzeri malzemelerin paylaşılması ve emzirme gibi durumlarda geçiş sağlayabilir.

HIV doğru tedavilerle vücutta belirlenemeyecek seviyeye getirilebilir. Yani esasında bu durumla birlikte virüs başkasına geçiş sağlayamayacak gelir. Buna B=B denir. Özetle virüs kanda belirlenemiyorsa bulaşmıyor demektir.

HIV'e karşı da bireyler belli aralıklarla HIV testi yaptırarak ve cinsel ilişki sırasında prezervatif ve oral bariyerler kullanarak korunabilir. HIV+ olmaları aktif bir cinsel yaşamları olmayacağı anlamına gelmiyor elbette.

Buraya kadar her şey normal fakat bu noktada yıllardır çözülemeyen bir tartışma yürütülüyor. Özellikle son yıllarda sosyal medyada HIV+ bireyler "HIV statüsü bilgisi bireylerin kendisine ait özel bir bilgidir. Başkaları tarafından sorulamaz, sorgulanamaz ve paylaşılamaz." argümanıyla pozitif olduklarını partnerlerine açıklamaktan imtina ediyorlar.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmanın herkesin şahsi sorumluluğunda olduğunu belirtiyorlar. Yani onlara göre seviştiğiniz partneriniz size HIV+ olduğunu açıklamak zorunda değil. Siz bunu bilmeden prezervatifsiz cinsel birliktelik yaşadığınızda bu sizin sorununuz oluyor.

Hatta "İyi ki pozitifim" diyerek tartışmayı, konuyu daha farklı bir boyuta taşıyanlar da var. Elbette bu, utanılacak bir şey değil fakat bununla gurur duymak ve partnerinin hayatını pozitif durumunu söylemediği için tehlikeye atmak da biraz bencillik.

Birçok insan HIV durumunun paylaşılmamasını da haklı olarak öldürmeye teşebbüs olarak görüyor. Paylaşmamak vahim durumlara neden olabilir.

Bir de HIV pozitif olduğunu belirten bireyle birlikte olup olunmayacağı meselesi var. Buna "Hayır" cevabını verirseniz pozitiflerin seks yapmasını istemediğiniz anlamına geldiğini söylüyorlar. Nasıl ki HIV olduğunu belirtmemek haksa bana kalırsa sevişmemek de bir haktır.

İnsanların tedirgin olacakları, ileride belki de sorun yaşayacakları birlikteliklere onay vermemesi gayet normal. Elbette buna 'EVET' cevabını verecek birçok insan mevcut. Korunarak da HIV+ bireyler cinsel yaşamlarına devam edebilirler fakat sevişmeyi tercih etmediği için insanları HIVfobik ilan etmek de yine bencillik.

Toplumsal ve ekonomik faktörlerle bağlantılı olan ve beraberinde de büyük sağlık sorunlarını getiren HIV'in, böylesine bencilce tartışılması insanı tedirgin ediyor açıkçası.

Yürütülen tartışmalar sığ bir noktaya ulaştığı için kadınların durumu da ne yazık ki görülmüyor. Mesela, "Cinsel eğitim ve kadınların sağlık hizmetlerine erişimi nasıl?" gibi daha toplumsal meselelerle ilgilenmek bu mücadeleyi daha değerli kılar.

@fridayaass

Bu noktada aktivistlerin, prezervatifsiz bir cinsel birlikteliğin yol açacağı sorunları dert edinip toplumu bilgilendirmeleri daha doğru olur. Toplumsal bir sağlık sorununa yol açacak bir sorumsuzluğu örgütlemeleri değil!

Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? Haydi yorumlarda konuşalım!

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
03.12.2021

Eger bu hastaligi baska birine bulastirabilecek pozisyondaysan bunu o kisi ile paylasmalisin. O halde corona olan kisilerede karantina uygulanmasin, karsisindaki herkes prezervatif takar gibi maske taksin.. takmiyorsa bu takmayanin sucudur..

03.12.2021

tabi ki söylemek zorundasın. sen hastalığı kaptın diye herkes senden kapmak zorunda mı ? eğer söylemek istemiyorsan ilişkiye de girmezsin olur biter. ayrıca bir insanla ilişkiye giriyorsan ona karşı bir şeyler hissediyor olman gerek. insan bir şeyler hissettiği bir insanı hasta etmek ister mi ? ne kadar ters. walla bazıları da iyice bokunu çıkarıyor. iyi ki pozitifmiş. sanki ruh hali pozitif. benciller.

03.12.2021

Tamamen bilgi kirliliği olmuş. Tedavi altındaki hiv pozitif bireyler korunmasız dahi ilişkiye girse karşısındakine bulaştıramazlar. Bilimsel olarak da kanıtlanmıştır(B=B).Hatta sağlıklı çocuk sahibi dahi olabilirler. Yukarıda anlatılanlar 90lı yıllardan kalma bilgiler. Bilimsel veriler paylaşılırken lütfen şu editörlerin yazıları kontrol edilsin.

03.12.2021

B=B içerikte mevcuttur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ