"Ben Doğduğumda Gözlerim Aslında Maviydi" Klişesine Son! Bebeklerin Göz Rengi Zamanla Neden Değişir?

Herkesin arkadaş grubunda 'Ben bebekken gözlerim aslında maviydi.' diyen bir arkadaş mutlaka vardır. Sizce doğru mu söylüyorlar yoksa sadece hava mı atıyorlar? İşte bu içeriğimizde bu klişelere son veriyoruz ve bebekken geçirilen göz rengi değişiminin ardında yatan gerçeği açıklıyoruz. İçeriğimizi merak ediyorsanız sizleri şöyle alalım...👇

Göz rengi değişimi, bebek gelişiminin normal bir parçasıdır. 9 aydan 3 yaşına kadar bir bebeğin göz rengi, melanin salınımı ile tek bir renk tonuna dönüşür.

Birinin göz rengine bakarken aslında iris adı verilen, gözbebeğinin etrafındaki melaninle dolu bir halkaya bakarız.

Melanin saçımıza, gözlerimize ve cildimize renk veren bir pigmenttir. İristeki melanin miktarına bağlı olarak gözler gri, yeşil, ela, kehribar, kahverengi ve hatta kırmızı tonlarında olabilir ve herkesin göz rengi kendine özgüdür.

Mucizelerle dolu insan vücudunun her parçası gibi göz renginin de bir amacı vardır.

Binlerce yıl önce, ilk insanların tek bir ortak yanı vardı; hepsinin göz rengi kahverengiydi. Tıpkı cilt hücrelerindeki melaninin güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlaması gibi, gözlerimizdeki melanin de zararlı ışınların katarakt veya nadir görülen göz kanseri türleri gibi uzun vadeli hasarlara neden olmasını engeller.

İnsanlar göç edip, güneşe daha az maruz kalan iklimlere yerleştikçe, daha az melanine ve buna insan genetiğinin adapte olmasına ihtiyaç duydular.

Dünyada en yaygın göz renginin hala kahverengi olmasına rağmen, Avrupalı ​​insanların neden daha açık saç, ten ve göz rengine sahip olma eğiliminde oldukları bundan dolayıdır.

İlginç bir şekilde, tüm melanin kahverengidir. Gözde ne kadar fazla melanin varsa o kadar koyu görünür.

Mavi veya yeşil gibi daha az melanin içeren gözlerde daha az ışık emilir ve Tyndall etkisi adı verilen bir efekt ile gözün etrafına saçılır, bu efekt gökyüzünün neden mavi olduğunu açıklayan olgudur.

Göz renginin kalıtımı, örneğin baskın kahverengi göz genine sahip iki ebeveynin kahverengi gözlü bir çocuğa sahip olması gibi basit olabilir.

Bununla birlikte, 2016 yılında yapılan bir araştırma, bir kişinin göz rengini belirlemede 16 genin rol oynadığını gösterdi. Çekinik mavi göz genine sahip iki ebeveyn, değiştirici genler veya mutasyonlar nedeniyle kahverengi gözlü bir çocuğa sahip olabilir.

Gen mutasyonları, çevresel koşullar veya hastalık nedeniyle genler 'yanlış yazıldığında' veya kapatıldığında meydana gelir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Mucizelerle Dolu Anne Sütünün Aldığı Renkler ve Ardında Yatan Gerçekleri Açıklıyoruz!
Viktorya Döneminden Kalma Ürkütücü Bir Miras: Kilo Kaybına 'Yardımcı' Bağırsak Paraziti Tenya Diyeti
'Obezofobi' Olarak da Bilinen Kilo Alma Korkusu Nedir?

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Kimler Geldi Kimler Geçti'de Leyla'nın Cem'i Rüyasında Gördüğü Sahnenin Nasıl Çekildiği Ortaya Çıktı!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
YORUMLAR
30.10.2022

Evet kesinlikle şu mavi göz sarı saç sevdası nedir milletimizde anlamıyorum. Öyle bir sevdaki herkes ben bebekken mavi gözlü sarı saçlıydım diyor😂 ama çoğu kişi zaten öyle doğuyor 😅

01.11.2022

Bende zenci doğmuşum hatta o kadar ki babam annem onu zenci bi adamla aldattı sanmış ama sonradan beyazlamışım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ