Bembeyaz Dişlerle Parlayan Bir Yıldız Olmayı Kim İstemez ki? Dişlerimize Bakarken Yaptığımız Korkunç Hatalar

Hepimiz dişlerimizin inci gibi görünmesi için günde en az bir veya iki kez fırçalarız. Fakat bu güzel gülüşünüz için yeterli olmaz. İşte sizler için dişlerimize yaptığımız 8 büyük hatayı bulduk. Ayrıca bununla kalmayıp harika gülümsemenizi inci gibi dişlerinizle taçlandıracağınız çözümler de ekledik.

8. Dişlerinizi sert fırçalamak.

Dişlerimizi fırçayı bastırarak sert bir şekilde fırçaladığımızda, fırçanın kılları bükülür ve dişteki birikintileri düzgün şekilde çıkaramaz. Ayrıca, diş eti hasarına da neden olabilir.

7. Ne yediğinize dikkat etmemek.

Hepimiz çok fazla tatlı yemenin diş çürüğüne neden olabileceğini biliyoruz. Şunu unutmamalıyız ki, dişlerimizi sağlıklı tutmak için kalsiyum, fosfor ve flor içeren yiyecekler yemeliyiz. İşte sizin için bazı ipuçları:

Kalsiyum içeren yiyecekler:

  • süt ürünleri

  • meyve ve sebze kabukları

  • balık

  • fasulyeler

Fosfor içeren yiyecekler:

Genellikle gerekli günlük flor dozunu suyla alırız. Ama, suyun düşük bir flor konsantrasyonuna sahip olduğu yerlerde yaşıyorsanız, süt, tuz gibi flor içeren daha fazla yiyecek yemelisiniz.

6. Ek diş temizleme cihazları kullanmamak.

Diş fırçası kıllarınız ne kadar sert olursa olsun diş birikintilerini tamamen temizleyemezler. Bu nedenle dişleriniz arasındaki boşlukları diş ipi ile temizlemek önemlidir. Eğer ki boşluklar oldukça genişse, bir diş arası fırçası kullanabilirsiniz ve bakterileri yok etmek için ağzınızı gargara ile durulayabilirsiniz. Ya da bir ağız duşu alabilirsiniz. Bu alet her fırçalamadan sonra kullanabileceğiniz dişleriniz ve diş etleriniz için bir duş gibidir. İnce bir su akışı ve değiştirilebilir nozullar dilinizi ve dişleriniz arasındaki boşlukları temizleyebilir ve diş etlerinize masaj yapabilir.

5. Diş etlerinize dikkat etmemek.

Diş etleriniz zayıfsa ve yeterince büyük bir kan kaynağına sahip değilse, periodontite yol açabilir. Bu hastalıkta diş etleriniz kanar, iltihaplanıp yumuşar ve diş boyunlarını ortaya çıkarır. Hatta sonunda dişlerinizi bile kaybedebilirsiniz. Diş etlerinizi daha güçlü hale getirmek için, diş fırçanızla veya parmağınızla dairesel hareketlerle masaj yapmanız gerekir. Ayrıca katı yiyecekler yemek ve iyice çiğnemek de çok önemlidir. Ağzınızı meşe kabuğu, adaçayı veya tuz çözeltisi ile de durulayabilirsiniz. Eğer ki diş etleriniz kanamaya meyilliyse, muhakkak bir diş doktoruna gidin. Diş etlerinizi güçlendirmek için özel ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

4. Diş taşlarını temizletmemek.

Diş taşları, tükürükten ve dişlerin etrafındaki plakta biriken gıdalardan oluşan minerallerin sertleşmiş halidir. Sarımsı kahverengi bir renge sahiptir ve diş fırçasıyla temizlenemez. Diş plağı ve diş taşı, dişleri çevreleyen kemiğin iltihabı da dahil olmak üzere periodontal hastalığa neden olur. Diş taşı kaya gibi sertleşebilir ve sadece diş hekimleri tarafından özel aletlerle temizlenebilir. Yılda en az bir kez hijyenik temizlik prosedürünü uygulayın. Ayrıca diş hekiminiz, diş kontrolünüz için uygun sıklık konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

3. Diş telleri için yaşınızın ilerlediğini düşünmek.

Birçok insan dişlerini sadece ergenlik döneminde düzeltebileceğini düşünüyor, yetişkin olduklarında diş teli takmak için çok geç kaldıklarını zannediyorlar. Ama bu düşünce tabii ki de doğru değil. Güzel bir gülümseme istemek hepimizin hakkı fakat diş teli takmanın ana nedeni bu değildir. Eğer dişlerde sıkışma sorunu varsa, bu çürüklere ve çürümeye neden olabilir. 

Diş teli takmaktan utanıyorsanız, dişlerin arka tarafına yerleştirilen ve görünmeyen diş tellerini her zaman tercih edebilirsiniz. Bir ortodontistten randevu almaktan çekinmeyin.

2. Ağzınızın sadece bir tarafıyla çiğnemek.

Çiğneme kendi kendini temizleme özelliklerine sahiptir. Eğer sadece ağzının bir tarafıyla çiğnerseniz, kullanmadığınız tarafta boşluklara ve çürümeye neden olabilirsiniz. Bunun dışında, ağzın bir tarafıyla yiyecekleri çiğnemek o tarafta kalın ve güçlü kasların oluşmasını sağlar. Bundan dolayı da yüzün her iki tarafındaki kaslar asimetrik hale gelir. Ayrıca, ağrıya ve hatta işitme sorunlarına da yol açabilir.

Yemek yerken dikkatli olun ve yiyeceğinizi ağzınızın her iki tarafıyla da çiğnemeye çalışın. Meyve ve sebze gibi katı yiyecekler yemeyi de unutmayın. Bu dişlerinizi daha güçlü hale getirir.

1. Dişlerine düzgün bakmayı çocuklarımıza öğretememek.

Bazı ebeveynler, geçici oldukları için süt dişlerine önem vermezler. Ancak bir çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilemelidir çünkü süt dişleri değişecek ancak çocuğun alışkanlıkları kalacaktır. Diş fırçalama işlemi en az 3 dakika sürmeli, fırça yukarı ve aşağı hareket ettirilmelidir.

Çocukların dişlerinin minesi yetişkinlerin dişleri kadar güçlü değildir. Ve öğütücü dişlerindeki çatlaklar daha derindir, bu yüzden yiyecek parçacıklarının fırçalanması da kolay değildir. Çocuğunuza dişlerini dikkatlice fırçalamasını öğretin. Diş çürümesini önlemeye yönelik diş tedavisinin de önemli olduğunu unutmayın.

Bonus

Diş hekimleri her 3-4 ayda bir diş fırçanızı değiştirmenizi önerir. Ancak eski diş fırçalarınızı çöpe atmak yerine değerlendirebilirsiniz. 

İşte eski diş fırçanızla neler yapabileceğinize dair bazı fikirler:

  • Dudaklarınızı fırçalayın ve masaj yapın.

  • Tırnaklarınızı temizleyin.

  • Kaşlarınızı tarayın ve boyayın.

  • Ayakkabıları, klavyeleri, küvet ve porselen duvar karoları arasındaki boşlukları ve ulaşılması zor diğer yerleri temizleyin.

Ayrıca bir diş fırçasından kullanışlı bir alet yapmak isterseniz, tutamacını çakmak yardımıyla ısıtabilir ve gerekli açıda bükebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek içerikler:

Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 10 Enteresan Bilgi
Sağlıklı Dişler ve Çok Daha Güzel Bir Gülüş İçin Hemen Uygulamaya Başlamanız Gereken 11 Alışkanlık
Dişler Hakkında Duyanı Şaşırtma Garantili 16 Bilgi

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman