CHP'li Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı BELTAŞ A.Ş'de çalışırken iş akitlerinin feshedileceği bildirilince direnişe geçen 218 BELTAŞ işçisi, aldıkları grev kararı doğrultusunda 29 Ağustos'ta direniş çadırlarını grev çadırına çevirecek.
CHP'li Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı BELTAŞ A.Ş'de park, bahçe, temizlik ve bakım işlerinde çalışan DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası üyesi 238 işçi, toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken ihale sürecinin Eylül ayında biteceği gerekçe gösterilerek iş akitlerinin feshedileceğine dair belgelerin tebliği üzerine, 38 gündür Beşiktaş Belediyesi önünde kurdukları direniş çadırında direnişine devam ediyor. İşçiler şimdi de iş garantisinin yazılı olarak verilmesi talebiyle greve başlayacak.
29 AĞUSTOS'TA GREV VAR
Beşiktaş Belediyesi önünde direnişlerinin 38'inci gününü geride bırakan işçiler, işlerine geri dönmek ve işçi kıyımına karşı başlattıkları imza kampanyasıyla da halktan destek istiyor.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği kampanyaya şu ana kadar 6 bin imza toplanmış durumda. İşçiler belediye önünde direnişlerine devam ederken, yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden ise sonuç çıkmadı. Belediyeyle yapılan görüşmelerden de sonuç alamayan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, sürecin sonucunda 29 Ağustos'ta başlayacak grev kararı aldı.
Sendika, grev kararına dair yaptığı açıklamada, 'Beşiktaş Belediyesi yönetiminin 212 sendikalı işçiyi işten çıkararak taşeronluğa geçmek istediğini, buna izin vermeyeceğiz. Biliyoruz ki bu mücadelede asla yalnız yürümeyeceğiz. Hak, onu almak için mücadele edenlere layıktır. Zafer direnen işçilerin olacaktır' ifadeleri kullanıldı.
Grev kararını ve 38 günlük direnişi değerlendiren Genel İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Pehlivan da işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilmesiyle direnişe başladıklarını söyledi. 38 gündür devam eden mücadelenin bir eylem süreci olduğunu ifade eden Pehlivan, 'Bizim mücadelemiz bugüne kadar eylem süreciyle devam ediyordu. Geldiğimiz süreç artık eylem süreciyle grev kararı sürecini birleştirdi. 30 Eylül itibariyle işlerine son verileceği tebligatlar gönderildi. Bizler bu işçi kıyımına ve aynı zamanda devam eden ama sonuç alamadığımız toplu sözleşme hakkımız için greve gidiyoruz' dedi.
Sorunu çözümü için CHP yönetimiyle de görüşmeler yaptıklarını ama gerek Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci gerekse de kongre süreci nedeniyle kendilerini tatmin edecek olan bir sonuç alamadığını belirten Pehlivan, 'Belediye başkanı 'kimseyi işten atmadım' diyor ama işçileri gönderilen iş sözleşmelerini sonlandırıldığına dair belgeler ne oluyor? Ayrıca ihaleden söz ediliyor ve BELTAŞ'ın ihaleyi kaybettiği söyleniyor. İhaleyi kazanan firmanın ismi gizli tutuluyor. İhale sürecinde hangi firmanın aldığı bilgisi verilmiyor. Kamu ihalesi olmasına rağmen firmanın isminin gizli tutulması ihale kürarlarına aykırıdır' şeklinde konuştu
İŞÇİ KIYIMINA KARŞI İMZA KAMPANYASI
Direnişteki BELTAŞ işçilerinin temsilcisi Ali Palabıyık ise, toplu sözleşmelerinin yapılmasını, yeni firma geldiğinde de bu sözleşmeyle çalışmayı ve kendilerine iş garantisinin yazılı olarak verilmesini talep ederek, 'Bu taleplerimiz yerine getirilmediği sürece mücadelemiz devam edecek ve zamanla eylemlerimizin şekli de değişecek. Bu konuda kararlıyız. İşçi kıyımına karşı imza kampanyası başlattık. Bu imzaları CHP Genel Merkezi'ne TBMM'ye ve Çalışma Bakanlığı'na göndereceğiz' dedi.
'CHP KENDİ PROGRAMIYLA ÇELİŞİYOR'
4 yıldır Beşiktaş Belediyesinde çalışan Rıdvan Çalışkan adlı işçi de işlerine son verilmesini toplu sözleşme ve sendikal haklarına saldırı olarak değerlendirdi.
İş akitlerinin feshedilmesine tepki gösteren Çalışkan, 'İşimize son verilmesi kabul edilir bir şey değil. Amaç BELTAŞ'ta sendikal örgütlülüğü kırmak. CHP'li belediye, kendi programında olan sendikalizmin önünü açmak, taşeronluğa son vermek gibi ilkelere aykırı davranılıyor. Biz de ne pahasına an olursa olsun mücadelemize işimize, ekmeğimize sahip çıkmak için mücadelemize devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
İstanbul/DİHA