Belediye Başkanının ve Meclisin Farklı Partilerden Olması Bir Sorun mu? İşte Öne Çıkan Konular ve Cevapları

31 Mart yerel seçimlerinin ardından tartışmalar devam ederken il belediye meclisleri ve parti dağılımları da merak edilmeye başlandı. Yerel seçim sonuçları neticesinde belediye başkanının farklı, belediye meclis çoğunluğunun farklı partide olması soruları da beraberinde getirdi. 

Yasalara göre belediye başkanının ve belediye meclislerinin yetkileri nelerdir, süreç nasıl işleyecek gelin hep birlikte öğrenelim.

Anadolu Ajansı'nın 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçlarına göre belediye başkanlıklarının siyasi partilere göre dağılımı aşağıdaki gibi oldu.

Yine Anadolu Ajansı'nın 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçlarına göre il belediye meclislerinin siyasi partilerine göre dağılımı ise aşağıdaki gibi oldu.

Bu durum ile birlikte mazbatasını alarak göreve başlayan Mansur Yavaş, henüz resmi sonucun açıklanmadığı İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında merak edilen sorular var.

Belediye başkanlarının ve belediye meclislerinin görevleri nelerdir? Belediye başkanı ve belediye meclisleri hangi konularda yetkili? Süreç nasıl işleyecek?

Gelin hep birlikte detaylara bakalım.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda belediye başkanları, büyükşehir belediyelerindeki birim amirliklerine atama yetkisine sahip.

Büyükşehir belediyelerinin genel sekreterlerinin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kabul görmesi gerekiyor. Ancak bakanlık uygun görmezse bu kişiye onay vermeyebilir. Bu durumda da belediye başkanı görevlendirme yapabiliyor ve onay almasına gerek yok.

Belirlenen bütçelerde yatırım yapmak belediye başkanının imzasıyla mümkün. Başkan aynı zamanda ihale de açabilir.

Asfalt, park, reklam gibi işlemlerde belediye başkanının imzası yeterli oluyor. Belediye şirketlerinin genel kurullarına gitme, yönetim atama yetkisi de belediye başkanında bulunuyor. Ancak bu şirketlerin sermaye arttırımı, devir gibi konularda muhakkak belediye meclisinden karar çıkması gerekiyor.

Belediye meclislerinin en çok öne çıktığı ve karar merci olduğu konuların başında ise şehrin bütün imar planları, belediye bütçesi, taşınmazların tahsis ve arsa alımları geliyor.

Belediye meclislerinin imar planları ile büyükşehir belediyesi bütçesini onaylama yetkisi var. Bütçelerin dağıtımı belediye meclisi tarafından yapılsa da harcama yetkisi belediye başkanında. Ayrıca belediye meclisleri her türlü sokak, cadde ve park adlarını değiştirebilir. Belediye başkanının böyle bir yetkisi yok.

Ulaşım planları ve projeler de belediye meclislerinde kurulan komisyonlarda karara bağlanıyor. Bir metro hattı yapmak için imar planlarının da düzenlenmesi gerektiği için yetki belediye meclisinde bulunuyor.

Belediye amblemi konusunda yetki de yine belediye meclisinde bulunuyor. Yani ulaşım konusundaki büyük projelerde yetki belediye meclislerinin.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
10.04.2019

lan zaten Ankara'da toplu taşım sıkıntılı!.. Mansur'u çalıştırmayacaz diye ulaşım projelerine engel olursanız Allah belanızı versin!..

11.04.2019

hocam bunca yıllık küfürbaz adamım, am paparası gibi bir şey aklıma gelmemişti! helal valla!.. :D

10.04.2019

ya zaten akpnin halka hizmet gibi bir amacı yok ne diyor rte chpnin her tür hizmetlerini meclisten geçirmeyeceğiz diye ama mitinglerde amaç halka hizmet deniyor ne çelişkili açıklama

10.04.2019

mühür kimdeyse süleymnan odur... (nokta)

TÜM YORUMLARI OKU (10)