Belçikalı Ekşi Maya Uzmanından Tam Puan Alan Coğrafi Tescilli Gümüşhane Kürtün Araköy Ekşi Maya Ekmeği

Geçtiğimiz günlerde Tv8'de yayınlanan Masterchef'e ekşi maya uzmanı Karl de Smedt katıldı. Ekşi maya konusunda dünyada bir numaralı isim olarak bilinen Karl de Smedt, yediği en iyi ekşi maya ekmeklerinden birinin Gümüşhane Kürtün Araköy ekşi maya ekmeği olduğunu söyledi. Gelin birlikte güzide ülkemizin enfes lezzetlerinden biri olan bu ekşi maya ekmeğini yakından tanıyalım 👇

Karl de Smedt, Belçikalı bir ekşi maya uzmanı. Herkes onu geçtiğimiz günlerde Tv8 ekranlarında yayınlanan Masterchef sayesinde tanıdı.

Karl De Smedt dünyadaki ilk ve tek ekşi maya kütüphanesinin sahibi! Aynı zamanda bir internet sitesi de bulunuyor. Site üzerinde 1715, ekşi maya kütüphanesinde ise 107 adet maya bulunuyor.

Enfes sitesi için burayı tıklayabilirsiniz. 

Aynı zamanda Karl de Smedt'in inanılmaz bir Instagram sayfası var. Takip etmek isteyenler için: @sourdough_librarian

Karl de Smedt, sık sık Türkiye'ye geliyor ve ekşi mayalı ekmekler üzerine araştırma yapıyor.

Ve işte o ekmek: "Çoğu zaman insanlar bana şimdiye kadar yediğim en iyi ekmeğin ne olduğunu soruyorlar. Geçen perşembeden beri bu. 🔥🤩 Kesinlikle harika bir lezzet. Odun ateşinde 4 saat pişiriliyor. Ocak ayında bir film gelecek. Bizi izlemeye devam edin."

Bununla da kalmayıp bir de nasıl yenmesi gerektiğine dair bir video paylaşmış: "Ekmeği hala sıcakken tatmak istiyorsanız bir ipucu. Üstünü kesin, tereyağı ile doldurun ve bekleyin. Neyle isterseniz servis yapın. Ekmek hayattaki tüm güzel şeyleri birleştirir!!! Afiyet olsun."

Peki Gümüşhane ekmeğini bu kadar özel yapan şey ne? Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Araköy'de üretilen bu ekmek, neredeyse bir asırdır aynı maya kullanılarak yapılıyor. Ekmekler yaklaşık olarak 4-4.5 kilo aralığında ve bir hafta tazeliğini koruyor.

Ekmekler yoğrulduktan sonra bir süre dinlendiriliyor ve ertesi gün yapılacak ekmek için bir miktarı ayırılıyor. Ardından odun ateşinde 4 saat kadar pişiliyor.

İçeriğinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan bu ekmek neredeyse yüzyıllardır aynı teknikle yapılıyor.

Kürtün Araköy Ekmeği 04.09.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka kurumundan coğrafi tescilini de aldı!

ci.turkpatent.gov.tr

Coğrafi tescilinde ise şu bilgiler yer alıyor: "Kürtün Araköy Ekmeği üretiminde maya olarak sadece bir önceki hamurdan ayrılarak saklanan ekşi hamur kullanılır, hiçbir katı maddesi kullanılmaz. Ekmeğe özelliğini veren bu ekşi mayaya, üretildiği bölgenin hava ve suyundan gelen mikroorganizmalar özellik katar. Ekşi mayanın bu özelliğinden dolayı Kürtün Araköy Ekmeğinin tüm üretim aşamaları Kürtün ilçesinde gerçekleşmelidir."

Milattan Önce 9 Bin Yıllık Ekmeğin Aynısı Yapıldı! İşte Tüm Aşamalarıyla Tarih Kokan Ekmeğin Yapılışı
Tarih ve Yemek Meraklılarına Özel İçerik: Romalılar Neden Uzanarak Yemek Yiyordu?
Yemeklerle İlgili Efsaneden İbaret Olan Bilgileri Duyduktan Sonra "Buna Nasıl İnandım!" Diyeceksiniz

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi