Bel Soğukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Tıp dilinde Gonore adı ile karşımıza çıkan bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Tedavi edilmediğinde enfeksiyonun başka yerlerde görülme ihtimali bulunuyor. Aynı zamanda çok daha ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilen bel soğukluğu, 15-24 yaş arası gençlerde daha sık görülüyor. Bel soğukluğu nedir? Bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi nelerdir? İşte bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenler tüm detaylarıyla haberimizde…

Bel soğukluğuna yol açan bakteri kişiden kişiye temas yolu ile yayılır. Hastalık vajinal, anal veya oral ilişki yolu ile bulaşır. Kimi zaman hiçbir belirti vermeyen bel soğukluğu hastalığı; genellikle rektum, üretra ve boğazda enfeksiyona yol açar. Ayrıca kadınlarda rahim ağzı ve tüpler enfeksiyondan etkilenebilir. Peki, bel soğukluğu nedir? İşte bel soğukluğu hastalığına dair merak edilen soruların cevapları…

Bel Soğukluğu Nedir?

Bel soğukluğu cinsel aktiveden en az 24 saat en fazla ise 14 sonra ortaya çıkar. Hem erkekte hem de kadınlarda kendini gösterebilir. Genellikle idrar yolları ve üreme organlarını etkileyen cinsel yolla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Üreme organlarına ek olarak bazen göz ve eklemleri de etkileyebilir. Bel soğukluğu ya da gonore olarak bilinen enfeksiyonda taşıyıcı durumda olan daha çok kadınladır.

Hastalık 2 başlık altında toplanır; gonore ve nongonokoksit üretrit. En sık görüleni gonore üretrittir. Diğer mikrop ise üreoplazma ve klimadya adındaki hücre içi mikroplardan meydana gelir.

Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bel soğukluğu hastalığını yaşıyorsanız herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz de. Bir semptomunuz olmadığında hastalığı parterinize bulaştırma riski de yüksek olacaktır. 

Kadınlarda ve erkeklerde belirtiler farklılık gösterebilir. Buna göre;

Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri;

• İdrar yaparken yanma ve ağrı

• Sık idrara çıkma isteği

• Vajinal akıntı

• Alt karın ağrısı

Cinsel ilişki esnasında ağrı

• Ağrılı adet dönemi ya da lekelenmeler

• Anüste ağrı ve kaşıntı

Erkeklerde bel soğukluğu belirtileri;

• İdrara çıkmada sıklık

• Anüste ağrı ve kaşınma

• Testiste ağrı ya da şişme

• Bağırsak hareketlerini yaparken ağrı

• Rektal akıntı veya kanama

Bel Soğukluğu Tedavisi

Bel soğukluğu hastalığında antibiyotik kullanımı en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Fakat penisilin grubu antibiyotikler bu mikroba karşı daha dirençli olabilir. Daha kuvvetli antibiyotikler hap veya iğne yolu ile alınabilir. İlaçlar yardımı ile 7-10 gün içinde belirtileriniz büyük oranda hafifler ve iyileşebilirsiniz. Tedavi esnasında cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekir. İlaç tedavisinden sonra doktorunuz yeni bir test yaptırmanızı isteyebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Hangi Hastalıkların Cinsel Yolla Bulaştığını Biliyor musun?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı