Beklenen Açıklama Geldi: Hayvanlar Deprem Olacağını Önceden Hissediyorlar mı?

Ülkemizde büyük yaralar açan Kahramanmaraş depremi olmadan önce insanlar o bölgedeki köpeklerin saatlerce uluduğunu ve havladığını söylüyorlar. Bu durumun aynısı 1999 depreminde de yaşanmış ve insanlar yine köpeklerin uluduklarını söylemişlerdi. Biz de toplum olarak köpeklerin ve bazı hayvanların depremi önceden hissettiklerine inanıyoruz. Peki bu inanış gerçekten doğru mu? Detaylar aşağıda 👇

Profesör Martin Wikelski, Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsünde görev alan bir profesör. Bu profesör uzun süren araştırmalar sonunda hayvanların depremi önceden hissedip hissetmedikleri hakkında bazı sonuçlara ulaştı. Gelin araştırma sonuçlarını beraber inceleyelim.

2016 senesinde bazı biyologlar Kuzey İtalya'daki deprem riski yüksek olan bölgelerin bir tanesinde araştırma yapmaya başladılar.

Araştırma bölgedeki çiftlikte bulunan 6 tane inek, 5 tane koyun ve 2 tane köpek esas alınarak yapıldı. Araştırma, bu seçilen hayvanların üzerlerine hızlanan hareketleri kaydeden hassas aletler bağlanarak gerçekleştirildi ve araştırmanın yapıldığı dönemde yaklaşık 18.000 deprem gerçekleşti. Oluşan bu depremlerin ilkinin büyüklüğü ise 6,6 idi.

Hayvanların üzerine bağlanan aletler bazı tepkileri kaydetti ve 3,8 ya da daha büyük depremler yaşanmadan önce ineklerin hareketlerinde değişiklikler yaşandığı ortaya çıktı.

Profesör Wikelski yaşanan bu hareket değişikliğini 'Bu bir tür karşılıklı etki sistemi.' cümlesi ile açıkladı ve 'Başlangıçta, inekler oldukları yerde donakalırlar, ta ki köpekler çıldırana kadar. Sonra inekler daha da çıldırır. Sonra koyunlar hareketlenir ve bu böyle devam eder.” cümlelerini de açıklamasına ekledi.

Yapılan araştırmalarda çiftlik hayvanlarının asıl depremden 20 saat sonra gerçekleşen sarsıntıları bile hissedebildikleri görüldü.

Aynı zamanda araştırmalarda ortaya konulan bir başka bulgu da çiftlik hayvanlarının yüzeye yakın olan sarsıntıları daha erken hissederken yüzeye uzak olan sarsıntıları ise daha geç hissettikleri oldu.

Yani tüm bu araştırmalar sonucunda hayvanların hislerinin deprem uyarısı olarak kullanılabileceği öngörüldü.

4 Şubat 1975 tarihinde Çin'in Haicheng kentinde 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ancak bu deprem gerçekleşmeden önceki birkaç haftada soğuk havaya rağmen yılanların kış uykusundan uyanarak yaşam alanlarını terk ettikleri gözlemlenmişti. Bu durum başta olmak üzere kentte yaşanan birkaç garip durumun ardından şehir yetkilileri şehri boşaltmaya karar verdiler. Yılanlar ve diğer hayvanların verdiği tepkiler 7,4 büyüklükteki depremin vereceği hasarı büyük oranda azalttı.

Tüm bu araştırma sonuçlarını ve yaşananları göz önünde bulundurduğumuzda 20-50 arası hayvanın aynı anda ilginç tepkiler vermesi deprem olacağı anlamına gelebilir.

Hayvanların hisleri dikkate alındığında ise Çin'de olduğu gibi insanlar güvenli bölgelere aktarılarak yaşanan can kaybı sayısının azalması sağlanabilir. Tabii ki bu kanıya varabilmek için yapılan tek bir araştırma yeterli değildir ancak bu araştırma bu konuda yapılacak diğer araştırmalar için de güzel bir kaynak niteliğindedir. 

Peki siz hayvanların depremi önceden hissettiğini düşünüyor musunuz? Yorumlara bekliyoruz!

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Farah Zeynep Abdullah Paylaşımıyla Gündem Oldu: ''Devlet ve Allah Kelimelerini Aynı Yerde Görmek İstemiyorum''
Bir Depremzedenin Depremi Anlattığı Satırlar Ölümün Soğukluğunu ve Çaresizliği İliklerimize Kadar Hissettirdi
Depremin Yol Açtığı Yıkım Helikopterden Görüntülendi

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
21.02.2023

Şahsi tecrübem göre belli bir hayvan grubunun geneli olarak değilde bireysel olarak hissedebiliyor hayvanlar. On yıl kadar önce bir muhabbet kuşum vardı, bir gece kafesin içinde çılgınlar gibi çığlık atıp kanat çırparak kendini tellere vurmaya başlayınca uyandım. Normalde bu tarz bir davranışı olmadığı için kafese bir şey girdi zannedip koşturdum ama hiçbir şey yoktu, zavallı hayvan kafesi parçalayacak neredeyse ben "Ne oluyor yahu!" diye anlamaya çalışırken pekte azımsanmayacak şiddette bir deprem başladı. Şu andaki muhabbet kuşum Çapkın ise birkaç yıl önce hafif bir deprem olduğunda sarsıntı anında bile ruhu duymadı. Yada belki Çapkın rahatını bozmaya değmeyecek hafif bir deprem olduğu için ciddiye almamıştır

21.02.2023

Depremden bir kaç gün sonra bir içeriğe bunu yazmıştım. O gece benim kedim sürekli miyavladı bağırarak. Kısırlaştırma yaptırmadım onunla alakalı bağırıyor sandım bağırmayı bıraktı hiç çıkmadığı yerlere çıkarak işte oradaki ıvır zıvırı devirdi. Papağanlarım normalde gece ses çıkarmazlar o gece ciyak ciyak bağırdılar (papağan sahipleri bilirler belki yem istediklerinde suları bittiğinde çığlık çığlığa bağırıyorlar) öyle bağırdılar ki daha karanlık bir odaya koydum karanlıkta ötmezler diye ama bu sefer kafese vurmaya başladılar. En son kedim 6.4 lük hatayda olan depremden bir kaç saat önce sokak kapısını tırmalamaya başladı çıkmak istediğini düşünüp kapıyı açtık bu sefer de bağırmaya başladı hissettiklerine ve bir şekilde bizi uyarmaya çalıştıklarından eminim

Benim ki deprem olurken bile uyumayı başarıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ