Bedensel ve Duygusal Acıların Kaynağı Olarak Görülen, İç Huzurla Bağlantılı Ruh Kası: Psoas

Bedenimizin çekirdeği, fiziksel ve duygusal acılarımızın kaynağı olarak görülen Psoas kasını daha önce duymuş muydunuz? Ruhun kası olarak adlandırılan bu kas, vücudun yapısal durumu bir yana, psikolojik durumunu da doğrudan etkilediğinden hayati bir öneme sahip olduğunu söylersek abartmış olmayız...

Kalça kemiğine yakın bir bölgede bulunan psoas kası; hareket, denge, eklem fonksiyonları, esneklik ve diğer tüm bedensel özellikleri doğrudan veya dolaylı şekilde etkiliyor.

Psoas kası, bedeni dik bir şekilde tutmanın yanı sıra esnetildiği takdirde vücuttaki gerilimin azalmasına da yardımcı oluyor. Üstelik fiziksel dengeyi sağlayan en temel kas grubu olduğunu belirtelim.

Psoas kası diyaframla bağlantılı olduğu için nefes alıp vermeyle de yakından ilişkili. Bu da psoasın anksiyete ve korkuyla bağlantılı olan fiziksel semptomlardan etkilendiği anlamına geliyor.

Doğduğunuz günden beri gergin ve kasılmış halde olan psoas kası; araç koltukları, sandalyeler, dar kıyafetler veya rahatsız ayakkabılar gibi günlük hayatta fazlasıyla kullanılan unsurlardan etkilenip daha da geriliyor.

Bu kronik gerginliğin hayatınızı ne denli etkilediğine gelirsek… Sırt, diz ve kalça ağrılarınız bir yana, sindirim sorunları ve düzensiz nefes alıp verme gibi pek çok rahatsızlıkla karşı karşıya kalmanızın altında psoas kası var.

İşin ilginç yanı, psoas kasının dünyaya bakış açınızı bile etkileyebilecek ölçüde büyük bir önem taşıyor olması. Bir kas nasıl olur da duygusal durumunuzu ve başkalarıyla olan ilişkinizi etkileyebilir? Kulağa garip gelse de durum gerçekten bundan ibaret. Psoas sizin davranışlarınız üzerinde doğrudan etkili.

Bildiğiniz gibi ‘korku’ duygusu olmadık anlarda bile insanı ele geçirip hareketleri kısıtlayabiliyor. Vücutta kilitli kalan korku, kişilerde fiziksel ve duygusal gerilime sebep oluyor.

Tabii, psoas kasına denge kazandırarak bu gerilimi azaltmak ve bu korku halinden kurtulmak mümkün. Psoas kasının dengelenmesi sizi büyük bir iç huzur ve fiziksel zindeliğe kavuşturabilir. Kas ağrılarından kurtulmak sizce de çok güzel olmaz mıydı?

Yaşamsal enerjiniz sağlıklı bir psoas kası ile çok daha kolay yayılabilir ve fiziksel hareketlerinizdeki kısıtlanmalar ortadan kalkacağı için çok daha enerjik hale gelebilirsiniz.

Psoas kasıyla ilgili bilgiler yüzyıllar öncesine dayanıyor. Özellikle yoga egzersizlerinde yapılan pek çok hareketin temelinde psoas kasının uzatılıp esnetilmesi prensibi var. Birkaç temel hareketle siz de kolayca proas kasınızı rahatlatabilirsiniz.

Bacaklardan başlayarak omurgaya kadar uzanan psoas kası, bacaklarla bel kemiğini bağlayan tek kas. Tam olarak esnetildiği zaman ise size adeta ‘anı yaşama’ şansı veriyor.

Peki, hangi hareketlerle psoas kasınızı tam anlamıyla rahatlatıp esnetebilirsiniz? Size kolayca uygulayabileceğiniz ve herhangi bir yerde bedeninizi rahatlatmanıza yardımcı olacak birkaç örnek hareket gösterelim:

#Güvercin Duruşu

Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde durun. Sağ dizinizi, üst bacağınız kalçanızla aynı hizaya gelene kadar öne kaydırın. Alt bacağınız ise üst bacağınızla 90 derece olacak şekilde bükülü olsun. Ayak bileğiniz yere yan yatar pozisyonda olmalı ve kalçanız mümkün olduğunca yerde kalmalı.

Yukarıdaki pozisyonu aldıktan sonra her iki dirseğiniz yere bakacak şekilde kollarınızın üzerine doğru eğilin. Sırtınızı mümkün olduğunca dik tutmaya çalışın. Mümkünse her iki bacağınız üzerinde 2 dakika boyunca kalın.

#Geniş Açılı Öne Eğilme Duruşu

Bacaklarınızı iki yana doğru genişçe açın. Ellerinizi yere doğru önünüze gelecek şekilde bırakın. Omurganızı uzatarak derin bir nefes alın ve nefesinizi verirken ellerinizle ileriye emeklemeye başlayın. Gidebildiğiniz yere kadar gidip başınızı yavaşça yere bırakın ve ellerinizle bacaklarınızı tutun.

#Kertenkele Duruşu

Kalçanızı iyice açıp dizinizi kırın. Sağ ayağınızı sağ elinizin dışına gelecek şekilde yerleştirin. Sol dizinizi yere koyun ve ön kollarınızı yavaşça yere indirin. Göğsünüzü kollarınızın arasından ileriye doğru uzatın ve başınızı omurganızı aynı hizaya getirip bu pozisyonda kalın.

#Mutlu Bebek Duruşu

Sırt üstü uzanın, dizlerinizi büküp göğsünüzün üzerinde kucaklayın. Daha sonra dizlerinizi koltuk altlarınıza doğru açın ve ayaklarınızın dışını ellerinizle tutun. Bu hareketi yaparken sırtınızı yerde tutmaya çalışın.

#Baş ile Dize Doğru Eğilme Duruşu

Yere oturun, sağ bacağınızı öne uzatın ve sol ayağınızı sağ kasığınıza gelecek şekilde yerleştirin. Sağ bacağınızın her iki yanına parmak uçlarınızla ilerleyin ve gövdenizi hafifçe sağa çevirin. Derin bir nefes alıp verdikten sonra karnınızı içeri çekin ve ellerinizle emekleyerek başınız değene kadar sağ bacağınızın üstüne eğilin.

Bakalım, bu hareketleri uygulamaya başladıktan sonra bedeniniz ve ruhunuzdaki değişimi hemen fark edebilecek misiniz?

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!