“Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için İş Kanunu'na tabi işçi olarak çalışan kişilerin en az 1 yıl çalışmış olması ve 1475 sayılı kanunda sayılan hallerden biri ile iş akdinin sona ermiş olması gerekmektedir.
İş akdinin kıdem tazminatı ödenmeyecek şekilde sona erdiğini ispat yükü işverene aittir. Kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için davacının iş akdinin kanunda sayılan hallerden biri ile sözleşmesinin haksız olarak feshedilmesi, işçi tarafından İş Kanunu 24.maddede sayılan sebeplerden biri ile sona erdirilmiş olması veya emeklilik, evlilik, askerlik gibi sebeplerle sona ermesi gerekmektedir.
Somut olayda davacının iş ilişkisinin askerlik sebebi ile sona erdirildiği anlaşılmıştır. 1475 sayılı yasada kıdem tazminatına hak kazanma nedenlerinden biri de muvazzaf askerlik halidir.
1111 sayılı yasada ise muvazzaf askerliğin bedenen ya da döviz/TL ödeyerek ya da kamu hizmetinde çalışılarak yerine getirilebileceği düzenlenmiştir. Bedelli askerliğin de muvazzaf askerlik kapsamında değerlendirilmesi sebebiyle davacının kıdem tazminatına hak kazandığı kanaatine varılmıştır'
iyi gibi görünen kötü kararlardan biri. işte bu nedenle askerliğini yapmayana sigortalı iş yok. işveren başına bela almak istemez.
21 gün yıllık izinden kullanırda dönüş yaparsan bana göre tazminat alamazsın almamalısın ancak istifa edersen zaten geri dönmeyeceksin anlamına geliyor o zamanda hakkındır beyimiz ya parayı çok seviyor yada geri dönüş yapmayacağı icin paramda param demiş
saçma sapan bir karar olmuş, zaten bedelli askerlik yapan kişi iş yerinden 21 gün izinli sayılır ve işverenin bu şekilde bir izin talebini reddetme hakkı yok. bu durumda bedelli yapmak işin işi bırakmak zorunda kalmak diye bir durum zaten yok. bu kararda bariz bir şekilde kötüye kullanım ve bu kötüye kullanımın ödüllendirilmesi söz konusu.