Bebeklerin Bezlerinin İzin Alınmadan Değiştirilmemesi Gerektiğini Söyleyen Uzman Yeni Bir Tartışma Başlattı

Avustralyalı bir cinsellik uzmanının canlı yayında yaptığı bebeklerin altının değiştirilmesi sırasında rızalarının alınması, aksi takdirde bez değişimi yapılmaması önerisi kısa sürede gündem oldu. Konunun farklı yönlerine birlikte bakalım.

Rıza kültürünün yerleşmesi için bazı yerleşmiş alışkanlıkların değişmesi gerektiğini söyleyen Avustralyalı cinsellik uzmanı Deanne Carson, "bebeklerin bezleri değiştirilmeden onlardan izin alınmalı" açıklamasıyla günü en çok konuşulanlarından biri oldu.

Konuyla ilgili video 👇

Bebeklerin Altını Değiştirirken, Bebeklerden İzin Alınması Gerektiğini Söyleyen Cinsellik Uzmanı

Konuyla ilgili çok farklı bakış açıları ortaya çıktı.

Uzmanı destekleyenler ve ona karşı çıkanlar karşı karşıya geldi.

Her konuyu yanlış anlayıp abartan bir grup var, ancak aslında temelde uzun yıllardır çocuğuna rıza kavramını öğretmek adına bu durumu uygulayan çok fazla aile var.

Dünyaya bir bebek getirmeden önce rızasının alınması elbette mümkün değil, bu anne babanın rızası altında gerçekleşiyor. Ancak doğduğu andan itibaren çocuğun bir birey olduğunun kabul edilmesi ve ona kendi vücudunun veya soyunun yapışık bir parçası gibi davranmaktan vazgeçilmesi gerekiyor.

Çocuğun rızası olmaz evet, ancak zaten burada anlatılmak istenen o değil. Çocuğu istemediği bir şeye, kişisel alanına ve bedenine saldırarak zorlamak ve gelecekte önü alınamayacak sorunlara sebep olmak.

Çocuk bilinçlenmeye ve konuşmaya başladığı 1-1,5 yaşından itibaren "şimdi altını değiştireceğim, olur mu?" gibi sorular sorarak en azından bilgilendirme yapılması, çocuğun bedenine ve özel bölgelerine istemediği bir kişinin dokunamayacağı bilincini aşılıyor.

Henüz konuşamadığı dönemde de bebekler isteklerini beden diliyle anlattığı için göz temasıyla bilgilendirme yapmak erken bilinçte işe yarayabilir; ancak bu konuda esas olarak bahsedilen 2 yaş ve sonrası; yani çocuğun benliğini ve cinselliği keşfettiği dönem.

Çocuğun rızası denince insanların aklı hep kötü şeylere gidiyor, oysa burada bahsedilen rıza tam olarak o kötü durumlardan koruma amaçlı.

Doymuş bir çocuğun ağzına zorla yemek sokup 'çocuğun rızası olmaz' demek ileride hayat boyu düzelmeyen yeme bozukluklarına sebep olabiliyor. Çocuğa rıza kavramı erkenden öğretilirse daha sağlıklı ve özgüvenli bireyler yetişiyor.

Elbette aç, uykusuz, bezini kirletmiş bir çocuğa ebeveyn müdahale eder. Ancak bunları açıklayarak ve çocuğu zorlamadan eğitici yöntemlerle yapmanın onun bireyselliği açısından daha doğru olduğu anlatılmaya çalışılyor.

Daha yetişkin rızasını oturtamamış, "evlilik içi tecavüz yoktur" diyen; küçük çocukları ağlatarak seven, sıkıştıran, zorla öpen ve erkek çocuğuysa çıplak şekilde dolaşmasını teşvik eden bir toplum için bu görüşler ithal ve birkaç beden büyük kalıyor.

Şimdilik kulağa tuhaf gelebilir ancak çocuklar da birer birey ve konuyu istismar gibi konularda rızaya çekmeden; günlük konular üzerinden bireysellik inşası üzerinden de tartışabiliriz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Uçakta Kalp Krizi Geçiren Babasının Hayatını Kurtaran Doktora Attığı Mail ile Hepimizi Duygulandıran Genç
Her Ne Yapıyorsanız Bırakıp Okumanız Gereken Haftanın En İyi 27 Tweeti
"Üçlü İster misin?" Sorusunu Yanlış Anlayandan Kendi Şakasını Kendi Açıklayana Son 24 Saatin Viral Tweetleri

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
28.11.2021

bak bu da kendisi uzman zannedenlerin yobazi. Ya yok deli ,manyak çok ama bunlarin lafini gündem yapanlar da ayri bir sorun

01.12.2021

bebek altına yaptı diyelim sıcacık olduğu için değişmesi ni istemez heralde. 😀. bu seferde pişik olacak . neyse

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ