Bebeklerde Şaşılık Belirtileri ve Tedavisi…

Göz hastalıklarından biri olan şaşılık, doğumdan sonra ya da çocukluk döneminde meydana gelen yaygın bir durumdur. Bebeklerde şaşılığın belirgin olarak ortaya çıktığı dönemler özellikle 4 ay sonrasıdır. Çünkü bebeklik döneminin ilk 3 aylık dönemindeki şaşılık bazen yanıltıcı olabiliyor. Aynı zamanda şaşılığın erken tedavisi başarı oranını arttırdığından göze bağlı hastalıklar için bebeklerde göz taraması yapılması önemlidir. Bebeklerde şaşılık yaşın ilerlemesi ile ciddi bir sorun haline gelmektedir. İşte bebeklerde şaşılık belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar…

Gözler görme işlevinden sorumlu olan vücuttaki en önemli organların başında gelmektedir. Göz fonksiyonlarında oluşabilecek problemler kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkiler. Şaşılık problemi, görüş kalitesinde sorunlar yaratmaya ek olarak görünümü de etkilemektedir. İki göz arasındaki açısal uyum bozukluğuna yol açan şaşılık, bebeklerde göz tembelliği, göz kayması ve miyop gibi göz sorunlarına yol açmadan yakın takibe alınması gerekir. Bebeklerde şaşılık göz rahatsızlıkları ve nörolojik sorunlar nedeni ile meydana gelebilir. Bebeklerde şaşılık belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için haberimizde derledik. İşte detaylar…

Bebeklerde Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde şaşılık genetik yatkınlık, down sendromu ve diğer kalıtsal kromozom bozukluklar ya da çocukluk döneminde geçirilen ateşli hastalıklar kaza ve travmalara bağlı ortaya çıkabilir. Bebekler şaşılık gibi göz sağlığı sorunlarından şikayet etmez ve görmelerindeki değişiklikleri fark etmezler. Bu durum genelde bir aile üyesi tarafından fark edilir. Sağlık görevlisi tarafından ise tanısı konabilir.

Bebeklerde şaşılık belirtileri şunlardır;

• Gözlerdeki normal hareketlerin kaybolması

• Işıklı bir ortamda gözleri kısarak bakma

• Yürüme sürecindeki bebeklerde denge sorunları

• Yüz ya da kafanın bir yöne çevrilmesi

• Fotoğraflarda gözlerdeki kırmızı reflenin sarıya dönmesi

Bebeklerde Şaşılık Tedavisi

Şaşılık sorunun erken tedavisi tedavinin başarısı ve kolaylığı açısından önemlidir. Bunun sebebi çocukların beyin ve gözleri arasındaki bağlantı noktalarının ortalama 8 yaşında oluşuyor olmasıdır. Bebeklerde şaşılık durumunda başvurulan tedaviler şunlardır;

• Göz bandı

• Gözlük

• Göz kası ameliyatı

Bazı bebekler için gözlük kullanmak şaşılığın tedavisinde etkili sonuçlar sağlar. Ancak zayıf gözdeki kasları ve görmeyi güçlendirmek için göz bandı kullanılması, göz tembelliğinin önüne geçebilmek için destekleyici göz damlası verilebilir. Bebeklik döneminde ilk 6 ayda oluşan ve fark edilen şaşılık ameliyatla tedavi edilir. Sonuç olarak bebek ya da çocuklarda şaşılık sorunu gözlemlendiğinde tıbbi yardım almak elzemdir. Göz doktorunun ayrıntılı muayenesinin ardından şaşılık, göz tembelliği sorunları uygun görülen tedaviler ile ortadan kaldırılabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Bebeklerde Astım Neden Olur? Astım Belirtileri ve Tedavisi…
Bebeklerde Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde Konuşma Ne Zaman Başlar? Bebeklerde Ay Ay Konuşma Gelişimi...

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı