Bebeklerde İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır? Bebeklerde Yürüme Kolaylaştırma Nasıl Sağlanır?

Pek çok ebeveyn bebekleri ilk adımlarını atar atmaz ayakkabı almak için heveslenirler. Bu nedenle bebeklerde ilk adım ayakkabısı nasıl olmalıdır sorusu merak konusudur. Şık kıyafetler ile kombinlenecek birçok bebek ayakkabısı, cezbedici olsa da bebeğin gelişen ayakları için önemli olan doğru ayakkabı tercih etmektir. Bu nokta da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Kaymaz, destekli ve hafif yapıda olmasının yanı sıra ayakkabı seçiminde bazı önemli özellikler bebeğinizin ilk adımlarını güvenilir ve konforlu atmasını sağlamaktadır. Peki, bebeklerde ilk adım ayakkabısı nasıl olmalıdır? Bebeklerde yürüme kolaylaştırma nasıl sağlanır? İşte tüm detaylar…

Bebeğiniz henüz yeni yürümeye başladığında ona çorap ve patik giydirmeniz yeterlidir. Ne zaman ki iki ayağı üzerine basarak adımlarını rahat bir şekilde atıyorsa işte bu dönemde ayakkabı almak için doğru bir zamanda olduğunuzu unutmayın çünkü artık ayakkabı dışarıda yürüyebilmek için bir ihtiyaç haline gelecektir.  Bu konu hakkında uzmanlar, özellikle yürüme alıştırmalarındaki bebeklerin yalın ayak olmasını önermektedir. Bu nedenle bebeğiniz 12. ayını tamamlayana kadar ayakkabı alımından kaçınmanız gerekir. Peki, bebeklerde ilk adım ayakkabısı nasıl olmalıdır? Bebeklerde yürüme kolaylaştırma nasıl sağlanır? Tüm sorularınızın yanıtları…

BEBEKLERDE İLK ADIM AYAKKABISI NASIL OLMALIDIR?

Ebevynler açısından heyecanlı bir konu olan ilk adım ayakkabısı seçiminde, çok kalın çoraplar yerine her zaman giydiği incelikte çorap giydirmelisiniz. Ayakkabıyı giydirdiğinizde parmak uçlarında hafif bir pay kalmalıdır ki ayakkabı ayaklarını sıkmasın ve bebeğiniz rahat etsin. 

Diğer önemli bir unsur ise bebeğinin bileğinden tutarak ayakkabıyı hareket ettirmektir. Bu sayede yürürken bebeğinizin ayağından çıkmayan bir ayakkabı satın alabilirsiniz. Ancak ayakkabının sıkmaması da önemlidir. Bu nedenle hareket ettirdiğinizde hafif boşluk olduğundan emin olun. Bunların yanı sıra bebeklerde ilk adım ayakkabısına dair ayrıntılar şöyle sıralanabilir;

- Bebeğiniz desteksiz yürümeye başladığında yürüyüş öncesi yumuşak, genellikle kumaş olan bu ayakkabılardan yumuşak ve hafif yürüyüş ayakkabılarına geçilebilir.

- Ayaklarının nefes alabilmesi için sentetik vs. ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Yumuşak deri ayakkabılar tercih edilmelidir.

- Bebeğinizin ayakkabılarının esnek olmasına dikkat edin. Satın alırken eğip, bükerek esnekliğini test edebilirsiniz.

- Bebek ayakkabılarının hemen hemen hepsi son derece sevimli olsalar da bağcıklı ayakkabılar yerine cırt cırtlı ayakkabılar seçerek giydirip çıkarma aşamasında rahat edebilirsiniz.

- Ayakkabının kaymaz tabanlı olduğundan emin olun. Bu süreçte bebeğinizin yoğun merakı dışarıda aniden düşmesine yol açabilir.

- Bebeğinizin ilk ayakkabısı seçerken uygun fiyatlı olmasına özen gösterin. Çünkü bebeğiniz bu ayakkabıyı kısa süre giyecek. Kaliteli ancak uygun fiyatlı ayakkabı seçiminde bulunmak daha doğru olur.

- Ortopedik ayakkabılar bebeğinizin ayaklarının gelişimine fayda sağlar. Tabi ki illa ortopedik ayakkabı seçmeniz gerekmiyor. Ancak bebeğinizde düztaban gibi problemler gözlemliyorsanız ilerleyen dönemlerde de ayakkabı seçiminde ortopedik ayakkabıların seçimi daha faydalı olacaktır.

Eğer sandalet alıyorsanız önü kapalı fakat yan kısımları açık ve bilekten destekli ayakkabılar seçmeye özen göstermelisiniz.

BEBEKLERDE YÜRÜME KOLAYLAŞTRIMA NASIL SAĞLANIR?

Bebeklerin ilk adımlarını atmasının ardından ebevynler bebeklerinin yürümelerini desteklemenin yollarını ararlar. Bebekler genellikle ilk adımlarını 11. ayda atmaya başlar ve 12-18. aylarda da sağlam adımlar atarak yürümeye iyice adapte olmaya başlarlar. Ancak bazı bebekler 6. ayda ilk adımlarını atabilir ya da gecikebilir. 

Bebeğiniz 18. ayı geçmesine rağmen yürümüyorsa doktora başvurmanız gerekir. İşte bebeğinizin yürümesine destek sağlamak için bazı ipuçları…

- Bebeğinizin sevdiği nesnelere doğru ilerlemesi için onu teşvik edin. Bu yöntem uzmanlar tarafından önerilmektedir.

- Sırt kaslarını geliştirmek için adımlar atın. Bunun için nazikçe boyun ve kafa bölgesini hareket ettirebilirsiniz.

- Çekmeli ve itmeli nesneler dengede kalmasına destek olur.

- Ev içinde kolay bir şekilde denge kurabilmesi için ayakkabısız, yalın ayak gezmesini sağlayın. 

- Birlikte oyun oynayarak yürümelerine destek olabilirsiniz. Örneğin; sizi takip etmesini istemek, birlikte tren oyunu oynamak gibi.

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi