Bebeklerde Göz Kaşıntısı ve Kızarması Nedenleri Nelerdir? Bebeklerde Göz Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde göz kaşıntısı ve kızarıklık sık görülen bir durumdur ve henüz son derece hassas olan vücudunu tehdit eden birçok etkenden söz edilebilir. Peki, bebeklerde göz kaşıntısı ve kızarması nedenleri nelerdir? Bebeklerde göz kaşıntısı nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

Yeni doğan bebeklerde göz kızarıklığı ve kanlanması virüs veya bakterilerin neden olduğu iltihaplardan kaynaklanabilir. Gözler iltihap kaptığı zaman, göz içindeki damarlar daha belirgin hale gelir ve göz kızarıklığı ile kanlanma oluşur. Bu iltihabın nedeni alerji, tahriş, virüs veya bakteri olabilir. Şimdi, bebeklerde göz kaşıntısı ve kızarması nedenleri nelerdir? Bebeklerde göz kaşıntısı nasıl tedavi edilir? Gelin daha yakından bir göz atalım...

Bebeklerde Göz Kaşıntısı ve Kızarıklığının Nedenleri

Gözlerde yanma, batma, kaşıntı, kanlanma ve çapaklanma gibi şikâyetler genellikle konjonktivit'ten kaynaklanır. Konjonktivit, göz küresinin dış yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten şeffaf zarın (konjonktivanın) iltihabıdır. Viral, bakteriyel veya alerjik olabilir. Konjonktivitin en önemli bulgusu gözlerde salgı artışı, gözde kızarıklık ve kaşıntıdır. Salgılar su gibi berrak ve bol ise Viral veya alerjik; ince uzun ip gibi uzayan ve beyaz ise vernalis (bahar nezlesi) konjonktiviti; sarı yeşil, kirpikleri yapıştıran çapaklanma şeklindeyse bakteriyel konjoktiviti düşündürür.

Yeni doğan bebeklerde konjonktivit tehlikelidir. Doğumdan sonra ilk 24 saat de çıkan konjonktivit göze damlatılan koruyucu damlalardan oluşurken 2. gün ve sonrası bebeğin gözünde görülen çapaklanma, kızarıklık ve kaşıntı mikrobik bir iltihabın belirtisidir ve tedavi edilmelidir. Bebeklerde göz kızarıklığına ve kaşıntıya sebep olan diğer faktörler ise şunlardır:

Enfeksiyonlar

İltihap ile başlayabilen çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar göz veya göz kapağında gelişebilir. Bunlar ciddi görme sorunlarına yol açabileceği gibi cildin tahriş olmasını sağlayabilecek faktörlerdir.

Alerji

Alerjik reaksiyonlar sonucunda görülme sıklığı ise çok daha fazladır. Bunu tetikleyebilecek hayvan tüyü, ağır kokular, toz, duman, polen gibi bir çevresel faktör varsa kaynağını bulmak daha da kolaydır.

Blefarit

Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Genellikle her iki göz kapağını da etkiler ve bakterilerden veya göz kapaklarındaki arızalı / tıkalı yağ bezlerinden kaynaklanabilir. Bebeğinizde blefarit varsa, gözlerde sulanma, kırmızılık, kaşıntı ve göz kapaklarında şişme ve yapışma olabilir.

Kornea travması / aşınma

Korneada aşınma veya travma, korneada yüzeysel bir yaralanma veya çizik olduğunda meydana gelir. Kornea gözün önündeki koruyucu, berrak bir penceredir. Bebeğinizin korneası kir, kum, toz, metal parçacıklarıyla çizilebilir. Belirtiler ağrı, yırtılma, kızarıklık ve ışığa duyarlılıktır.

Üveit

Uveit, göz küresinin orta tabakasının iltihaplı hale gelmesiyle oluşur (kırmızı ve şişmiş). Uvea olarak adlandırılan bu tabakanın, gözü besleyen birçok kan damarı vardır. Üveit, kalıcı görme kaybına yol açarak hayati göz dokusuna zarar verebilir. Üveit belirtileri sıklıkla aniden ortaya çıkar ve hızla kötüleşir. Bulanık görme, gözlerde ağrı ve göz kızarıklığını içerir. Durum bir veya iki gözü etkileyebilir.

Episklerit

Episkleranın iltihabı (gözün beyazının üstünde ince bir doku tabakası) episklerit olarak bilinir. Bir veya iki gözü etkileyebilir. Çoğu durumda, belirli bir neden bulunamaz. Belirti ve semptomlar tipik olarak gözlerde kanlanma ve kızarıklıktır. Bazı bebeklerde ayrıca yanma veya tahriş ve ışığa duyarlılık olabilir.

Gözyaşı kanalı rahatsızlıkları  

Gözün sürekli olarak ıslanmasını ve yeterli derecede sıvı dengesini devir daim etmesini sağlayan gözyaşı kanalları tıkalı olabilir. Bu gibi durumlarda gözde kuruluk ya da aşırı sulanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bebeklerde ve çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir. Elle müdahale edildiği sürece kaşınır ve kızarıklık oluşmaya devam eder.

Işık hassasiyeti

Aşırı güneş ışığı, oda ışığı, TV veya telefon ekranı, bilgisayar ekranına maruz kaldığında da bu tip göz rahatsızlıklarına rastlanabilir.

Belirtiler

- Gözler belirgin şekilde kızarır.

- Sulanma ile birlikte sık sık gözyaşı akar.

- Kaşıntı oluşur ve bebek devamlı gözlerini kaşımaya başlar.

- Bebekte ışığa karşı duyarlılık artar.

- Devamlı burun akıntısı görülür.

- Sarımtırak, yeşil veya beyaz renkli göz akıntıları oluşur.

- Göz kapağında veya gözün beyaz yüzeyinde pembeleşme meydana gelir.

- Göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik ortaya çıkar.

- Kirpikler birbirine yapışır ve sulanır.

Bebeklerde Göz Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi öncelikle bebekte göz kaşıntısına neden olan faktörlerin veya alta yatan durumun belirlenmesine dayanır. Doktorunuzun yapacağı kapsamlı bir tetkik ve muayene sonrasında kızarıklık veya kaşıntıya sebebiyet veren faktör ortaya çıkarılır. Ancak her ihtimale karşı bebeklerde göz kaşınması sonucunda oluşabilecek etkileri en aza indirmeniz mümkündür. Sık görülen sebepler arasında alerjenler olduğu için bunu sağlayabilecek yaşam ortamından uzaklaştırmanız gerekir. 

Alerjik konjonktiviti tedavi etmek için, bebeğinizin doktoru semptomları hafifletmek için göz damlası reçete edebilir. Üveit için amaç, buna neden olan spesifik durumu tedavi etmek ve iltihabı azaltmaktır. Doktor iltihabı azaltmak için göz damlası veya enfeksiyonu tedavi etmek için antiviraller / antibiyotikler reçete edebilir.

Blefarit için doktor ılık suyla bebeğinizin gözlerini nazikçe temizlemeyi önerebilir.  

Bebeğinizin gözlerindeki kızarıklık kornea aşınmasından kaynaklanıyorsa, mümkün olan en kısa sürede doktoru arayın. Aksi takdirde, bir enfeksiyon meydana gelebilir ve kornea ülserine yol açabilir. Yabancı cismi çıkarmak için bebeğinizin gözlerini salin solüsyonu veya temiz su ile durulayabilirsiniz.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir!

Bebek Reflüsü Neden ve Nasıl Olur?
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi...

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi