Bebeklerde göbek fıtığına çok sık rastlanılıyor. Yenidoğan bebeklerde göbek fıtığının belirtileri neler ve göbek fıtığı nasıl rahatlatılır merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
Bebeklerde göbek fıtığına çok sık rastlanılıyor. Yenidoğan bebeklerde göbek fıtığının belirtileri neler ve göbek fıtığı nasıl rahatlatılır merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
Bu durum doğumda yaygın olarak görülen anormalliklerden biri. Çoğu zaman zararsız olan bu durum bazı durumlarda ise ciddi bir sağlık sorunu olabilir.
Tamamen kapanması ise birkaç ay sürebiliyor.
Bazı bebeklerde ise göbek deliği kapanmadan önce kısa süreli bir şişlik görülmesi mümkün.
Göbek deliği etrafında kızarıklık, iltihap veya aşırı ağrı varsa mutlaka doktora danışılmalı.
Fizyolojik nedenler, göbek fıtığının nedenlerinden biri. Yenidoğan bebeklerin bağırsakları doğumla beraber ilk kez çalışıyor. Bu süreçte gaz ve atık maddeler birikebiliyor. Bu birikintiler de şişliğin nedeni olabiliyor.
Bebeklerin doğum sırasında karın duvarındaki tam gelişmeyen kaslar göbek deliğinde açıklığa neden olabiliyor. Bu açıklıkta bağırsak veya karın içi dokular fıtıklaşabiliyor.
Bebeklerin göbek bölgesindeki şişliğin nedenlerinden biri de enfeksiyon. Yine şişmanlık veya aşırı sıkı giysiler giymek de bu şişliğin nedenlerinden.
Bebeklerde göbek fıtığının belirtileri şunlar:
Göbek deliğinde şişlik veya kabarcık olması
Bebeğin ağladığında, öksürdüğünde veya hareketleri sırasında şişliğin tekrar oluşması
Şişliğin hafifçe bastırılarak içeri doğru itilebilmesi ve kaybolması
Bu belirtilerle birlikte aşırı kusma, ağrı, şişme veya kızarıklık gibi başka belirtiler de varsa o zaman da doktorla mutlaka görüşülmeli.
Yine bebeğinizin poposunu kaldırmak, gevşek giysiler giydirmek ve bebeğinize özel bir göbek korsesi takmak göbek fıtığının düzelmesine yardımcı olabiliyor.
Göbek şişmesinin yanında ek belirtiler varsa ya da uzun süre geçmiyorsa o zaman doktora danışmak şart. Ama yine de göbek deliği şişliği görüldüğü anda doktora danışılmasında fayda var.
Göbekteki fıtığın büyümesi veya sertleşmesi, ağrı ve rahatsızlık olması durumları ciddi olabileceği için hemen doktora danışılması gerekiyor.
Bu ameliyat basit bir prosedür. Bu ameliyat sırasında doktorlar göbek deliği etrafındaki kasları dikiyor ve fıtıklaşan dokuları yerine yerleştiriyor.
Fıtık ameliyatı sonrası bebekler hızlı bir şekilde normale dönebiliyorlar. Bazı durumlarda ise enfeksiyon veya komplikasyon gelişebiliyor. Bu sebeple bu ameliyat sonrası bebekler yakından takip edilmeli.
Doktorunuz bebeğinizin fıtık durumuna göre ilaç verebilir. Bu ilaçları bebeğinizin rahatlaması için düzenli şekilde kullanmalısınız.
Bebeğinizde göbek fıtığı varsa özellikle göbek bölgesini banyodan sonra iyice kurumalısınız. Bez değiştirirken de dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerekiyor.
Bebeğinizin gazını çıkaracak egzersizler yaparak göbek bölgesindeki şişkinliği azaltmanız mümkün. Bebeğinizin bacaklarıyla bisiklet çevirme hareketi yaparak rahatlatabilirsiniz.
Bebeği sırt üstü yatırarak göbek bölgesini rahatlatabilirsiniz. Fıtık durumlarında bebeğin yan veya karnının üzerine yatması fıtığın daha kötüye gitmesine neden olabiliyor.
Bebeğinizin göbek bölgesine yaptığınız masajlarla kan dolaşımını artırarak şişkinliğinin azaltmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu masajı yaparken bölgeyi fazla sıkmamalısınız.
Nadir görülen bu durum fıtığın içindeki organların kan akışını engellenmesi sonucu oluşuyor. Bebeğin cildinde kızarıklık, şişlik olabiliyor. Fıtık boğulması acil müdahale gerektiren bir durum.
Göbek bağı şişmesi sonucunda karında küçük bir şişlik oluşabiliyor. Doğumdan sonraki ilk haftalarda ortaya çıkan bu durum birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelebiliyor.
Göbek bağı şişmesinde bebeğin göbek bölgesini temiz ve kuru tutmalısınız. Bebeğinize sıkı giysiler giydirmemeniz de gerekiyor.
Doğum sonrası birkaç hafta içinde ortaya çıkıp yine birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelen bu durum çoğu zaman ciddi bir durum değil.